0 Царевицата е един от най-добрите фуражи за птици, по отношение на общата хранителна стойност превъзхожда всички други зърнени фуражи и в същото време съдържа много протеини. Освен това съдържа много малко фибри, което позволява да се дава на млади животни в натрошена форма от първите дни на живота. Жълтите сортове царевица съдържат много каротин (източник на витамин А). Използвайте смляна или натрошена царевица. Включва се в храната на яйценосните птици до 40-45 г, а на месодайните - до 70 г.

0 Пшеницата, за разлика от другите зърнени култури, съдържа значително количество протеини, съдържа повече аминокиселини в сравнение с други култури и е относително богата на витамини от група В и витамин Е. Затова пшеницата, както и царевицата, може да се използват във фуражни смеси ( до 80 г за възрастни птици). По принцип половината от общата фуражна маса може да бъде пшеница.

0 Зърната от ечемик са затворени във обвивка, състояща се главно от фибри, които не се усвояват от птиците (до 15% от общата маса на зърното). Дава се на птици както като част от брашнена смес, така и в цяла форма (възрастни птици), докато зърното често се използва в покълнала форма (преди да се появят кълнове). По обща хранителна стойност ечемикът отстъпва на царевицата и пшеницата, но в сравнение с овеса хранителната му стойност е по-висока. Пилетата до 40-45-дневна възраст се хранят с ечемик само в смляна форма. В дневната фуражна доза може да бъде 30-35 г за пилета, 50-80 г за патици и гъски и до 50 г за пуйки.

0 Соята – соевият протеин е най-пълноценният и близък по качество до протеина от храната за животни. Домашните птици често се хранят не с естествено зърно, а със соев шрот или шрот. Калоричното съдържание на пълнозърнестите соеви зърна е много високо.

0 Слънчогледовата пита е много ценен фураж, съдържа суров протеин, богат набор от аминокиселини, по-специално метионин, който има благоприятен ефект върху растежа и развитието на младите животни и служи като източник на сяра за организма. Храната съдържа малко повече суров протеин, но по-малко мазнини. Цветът на тези храни е сив (различни нюанси) или кафяв. Слънчогледовата пита и брашно се дават в диетата на млади птици в количество от 80–100 г на кг зърнен фураж, а в диетата на възрастни - до 150–170 г на кг фураж.