Лятото е период с високи температури и липса на дъждове. Жегата и сушата са предпоставка само да поливаме и плевим в цветната градина, но можем да се забавляваме с още толкова много задачки. Например да си направим нова леха и то на добра цена.

Доста често се случва градинарите да не знаят, че именно сега се размножават някои от най-любимите ни цветя. Ще започнем с

двугодишните,
за които споменаваме честичко. Това са теменужки, парички, незабравки, лунария, шибой, напръстници и други. За тях е нужно време и презимуване, за да достигнат цъфтежни размери и да зацъфтят с пълна сила.

Изброените растения се размножават предимно чрез семена. Процедурата е проста. Да се обработи и подготви почвата, да се засеят семената и да се полива и плеви до достигане на размер за разсаgдане. Другият вариант е семенцата да се засеят в саксийки. И двата си имат предимства и недостатъци, но крайният резултат е най-важен, нали. Всяко цвете заслужава грижи, а младите – най-много.

Следвайки естествените цикли на растенията, редно е да отбележим, че не само двугодишните цветя се засяват сега. Онези красоти,

които имат склонност да се самозасяват,

също се причисляват към тази графа.

С други думи, ако съседката има калдъръмче, ешолция, невен, тагетес или друго цвете, което харесвате, помолете я да ви даде семенца. Не е нужно да чакате пролетта да ги засеете, особено като се има предвид, че вече почти нямаме зима.

Оставяйки семенцата, а и младите растения, ако са студоустойчиви, на природните сили, ще получите едни доста по здрави и издръжливи цветя. Доказано е, че колкото по-силна е кореновата система, толкова по-устойчиви стават.

Прецъфтяването при някои многогодишни

видове е сигнал, че в тях физиологичните и биохимичните процеси се променят. Например луковичните видове (гладиол) след прецъфтяване използват листната маса като производител на благинки, които се складират за „черни дни".

Подобен цикъл следват и ирисите или така наречените перуники. Именно тях можем и трябва да размножим сега. Как става това?

Ризомите се подкопават внимателно, почистват се от почвата и се режат. Важно е взеки ризом да има поне 3 или повече растежни точки. Листната маса се реже под формата на перо. Важно е да се направи, за да се балансират разходът на вода и нарушената коренова система.

Ако имате повече сортове и не искате да ги объркате, можете да използвате перманентен маркер за надписване по листата.

Важно! Засаждането не бива да е дълбоко. 1/3 от ризома трябва да бъде над повърхността на почвата. Последната стъпка е поливане, за да се осигури добър контакт с почвените частици.

Още едно любимо цвете се размножава през лятото. Дори старите хора са ограничили периода между два големи празника – Голяма и Малка Богородица. Да, правилно се досещате. Става дума за божура.

Ако трябва да сме честни, с две ръце препоръчваме да си купите нови растения, отколкото да размножавате вече наличните в градината ви. Причините са много, но най-важната е, че направите ли го, близките година-две няма да се радвате на цветове.

Божурите са много специфични растения и всяка намеса води до стрес. Все пак, ако трябва да бъдат преместени или подмладени, лятото е най-подходящото време. Наделените части задължително трябва да имат не по-малко от 3 растежни точки и да бъдат засадени възможно най-прецизно в дълбочина.

Точни инструкции за това ще намерите тук: https://www.bgfermer.bg/Article/486072