Гъби в саламура се изтеглят от Германия и Испания заради замърсяване с токсини

Германските здравни власти съобщиха чрез Европейската мрежа за предупреждение за храни (RASFF) за открити токсини в консервирани гъби с марка TPYZAH, разпространявани в някои райони на Германия и Испания. Испанската агенция за безопасност на храните и хранене (AESAN) съобщи, че засегнатият продукт е бил разпространяван в автономните области Андалусия, Каталуния и Канарските острови. Властите не изключват възможността продуктът да е бил преразпределен в други общности.

В тези гъби, консервирани в саламура, е открит ботулинов токсин, който може да причини ботулизъм при консумация. Като предпазна мярка властите съветват всички, които разполагат с този продукт, да не го консумират. Компетентните органи на засегнатите автономни области са информирани за проблема, за да се гарантира, че засегнатите продукти са изтеглени от каналите за дистрибуция.

Ако сте консумирали продукта и изпитате симптоми, съвместими с ботулизъм, като умора, слабост, замъглено зрение, сухота в устата, затруднено преглъщане и говорене, повръщане, диария или болки в корема, незабавно отидете в здравен център, съветват властите.