Производителите на пресни продукти в Израел продължават да прибират реколтата, да засаждат растенията и да изнасят продукцията си въпреки ескалацията на военните действия.

Производителите, износителите и вносителите споделят едно и също мнение: „Работим при тези условия вече почти година. Това, което се промени сега, са ракетите, които достигат до центъра на страната. Продължаваме с дейността си."

Ракетите често се приземяват в плодовите полета на Израел по границата, като унищожават реколтата и същевременно предизвикват горски пожари.

Изстрелването на близо 200 балистични ракети от Иран по Израел по-рано тази седмица изпрати милиони хора в страната в бомбоубежища. Израелски вносител на десертно грозде и боровинки коментира оттам:

„Не е лесно, чуждестранните авиокомпании отменят полети, така че вносът по въздух е много нестабилен от 7 октомври насам. Не е приятно, сирените се включват и ние отиваме в нашите убежища".

Производителите и работниците на зеленчуци в Централен Израел отбелязват: „В момента има много работа: „За първи път ние в централен Израел работим, когато се включват ракетни сирени. Работниците, които са предимно чужденци, обаче разбират и ние продължаваме да изпълняваме задачите си, за да задоволим нарастващото местно търсене на различни зеленчуци."

Производителите в северната част на Израел отбелязват: „В северната част на страната ежедневно, включително и днес, се събират ябълки и сливи под действието на ракетни сирени."

Непосредственото въздействие на ескалацията на военните действия обаче идва през тази седмица на Рош Хашана (еврейската нова година). С нея започва периодът през октомври, в който се ползват много официални празници, а прибирането на реколтата и другите селскостопански дейности в цял Израел стават много по-бавни, отбелязва браншът.

В момента в Израел се прибират редица зеленчуци като сладки картофи, домати, главно за местния пазар. Продължава и прибирането на реколтата от експортни плодове - авокадо и фурми.

Производител и износител на фурми отбелязва: „Много е сложно. Но въпреки тази ситуация успяваме да събираме реколтата и да изнасяме, за да задоволим всички нужди на клиентите си".