Нидерландската компания за биологични семена „Де Болстер" е насочена към тикви, манголд, рукола, фасул, сладка царевица, тиквички, чушки, домати и патладжани.

„Имаме нови, вкусни сортове тикви, които имат много по-дълъг срок на годност. Нещо, за което производителите и търговците на едро настояват от дълго време", обяснява търговският директор на компанията Маартен Вренсен.

Наскоро „Де Болстер" организира дни на отворените врати, за да представи своите сортове и е привлякла вниманието на 170 бизнес клиенти. Особен интерес и дори ентусиазъм е имало към нови сортове домати с добра устойчивост срещу ужасната гъба фитофтора.

„Подредихме един до друг неустойчиви и устойчиви сортове и резултатите бяха красноречиви: последните все още изглеждаха чудесно, докато другите сортове бяха унищожени от гъбичките. Най-честият коментар от страна на клиентите беше: „Надявам се, че имате достатъчно семена", разказва търговският директор на компанията Маартен Вренсен."Нашата цел винаги е да решаваме проблемите, с които се сблъскват производителите, вместо тях".

„Имаме нови, вкусни сортове тикви, които имат много по-дълъг срок на годност. Нещо, за което производителите и търговците на едро настояват от дълго време", обяснява Вренсен. Новата биологична тиква „BOL-P-5110 F1" има „добър вкус, висока продуктивност и отлична съхраняемост.

Ценна обратна връзка

За „Де Болстер" дните на отворените врати са също така идеално време да прекарат качествено време с клиентите си и да получат обратна връзка. Това според Вренсен понякога води до приятни изненади. „Например, оказа се, че има интерес към по-къси, по-дебели и по-тъмни зърна боб. Въпреки че почти бяхме отписали сорт, който отговаряше на тези изисквания. Виждате, че всеки пазар има различни изисквания, така че е добре да сме в постоянна връзка с пазара," разказва Маартен Вренсен.

Към 100% биологично земеделие

Освен бизнес клиентите, студентите от Висшето селскостопанско училище също бяха добре дошли. „Чудесна възможност за тях да научат повече за развъдните ферми и биологичното земеделие. Защото в крайна сметка това е целта на De Bolster: бъдеще със 100% биологично земеделие. А това започва със засаждането на първото семе."