50-местна колекция от класически и ретро трактори, заедно с рядка колекция от исторически превозни средства, предизвика огромен интерес и силно наддаване на разпродажба, организирана от аукционната къща за машини Cheffins.

Колекцията Manor Park Farm, собственост на Питър и Дейвид Ингъл, придобита през последните 40 години, беше предложена на разпродажба в края на юни в Линкълншир.

Най-високата цена за деня - 60 000 паунда - беше платена за рядък камион Latil от 1918 г. Първоначално той е използван от френската армия и е един от първите автомобили, оборудвани със задвижване и управление на четирите колела.

Спечелилият участник в търга планира да го прехвърли през Ламанша до новия си дом във Франция.

Силна селекция

Колекцията включваше и интересна гама от ретро и модерни класически трактори. Силната търговия с тези добре поддържани образци показа, че наддаването достига 50 000 паунда за отличен Massey Ferguson 390T от 1995 г. с две задвижващи колела и само 2692 часа.

Подобен Massey Ferguson 372 от 1996 г., оборудван с товарач Trima, на същата възраст и с малък брой часове, достигна най-високата си цена от 34 000 GBP.

Класическите фордове продължават да бъдат популярни сред колекционерите, казва аукционерът.

По време на събитието Ford 7610 със задвижване на четирите колела от 1988 г. достигна 31 000 паунда, а Ford 5610 от 1990 г., с едва 1603 часа, беше закупен за 27 000 паунда.

В състава на тракторите беше включено рядко възпоменателно издание на Case 1594 със задвижване на две колела, в отлично състояние, с все още видими всички табели. Той достигна впечатляващата сума от 15 500 британски лири.

На разпродажбата беше предложена силна селекция от Fordson, като най-многобройна беше необичайната полуремарке Fordson E27N DG4, продадена за 10 000 GBP.

Голямо търсене

Бил Кинг, председател на Cheffins, заяви, че продажбата е чудесен пример за това как модерните класически автомобили продължават да се радват на голямо търсене.

Търговията с класически трактори изглежда не спира, като колекционерите са готови да платят по-високи цени за добри образци с малък брой часове на работа и в оригиналнота им състояние. "Селекцията, предложена в Manor Park Farm, показва, че отлично представените примери на популярни модели продължават да се продават

"Количеството и качеството на машините втора употреба, които се предлагат на пазара, продължава да е високо, а календарът на търговете се запълва до края на годината с разпродажби на място, на стари машини и на истински ферми", заключава Кинг.

По думите му продавачите се стремят към максимална възвръщаемост, а интересът към добре поддържани модерни, класически и ретро машини остава все така висок.

По време на събитието Ford 7610 със задвижване на четирите колела от 1988 г. достигна 31 000 паунда.
По време на събитието Ford 7610 със задвижване на четирите колела от 1988 г. достигна 31 000 паунда.