Нидерландските производители Agro Care и CombiVliet ще работят заедно

Agro Care и CombiVliet обявиха плановете си за сливане. То ще  подлежи на одобрение от Органа за защита на потребителите и пазара. Това ще бъде най-голямото обединяване на силите на производителите на домати в Нидерландия, което ще продължи под името Agro Care.

Общо площите на двамата партньори ще възлизат на 500 хектара. Двете компании, които вече си сътрудничат тясно, ще се слеят със задна дата от 1 януари 2023 г.

Двете дружества са сред най-големите и модерни компании за отглеждане на домати в света. Семейното предприятие CombiVliet, основано през 50-те години на миналия век, е по-старото от двете, а Agro Care е от 1997 г. През последните години и двете компании често присъстват в медиите заради разширяването си. Agro Care се стреми към това разширяване главно отвъд граница, като най-новият проект е откриването на втори обект за отглеждане в Тунис. Agro Care има също така място за отглеждане в Мароко и, заедно с CombiVliet, две места във Франция. Освен това CombiVliet развива дейност в Бразилия. В Нидерландия дружествата имат 13 места за отглеждане.

От 2018 г. насам предпазливо се разглеждат варианти за по-интензивно сътрудничество. За оценката е избрана датата 1 януари 2023 г. Във време, в което, наред с други неща, цените на енергията се колебаят, това беше доста голямо предизвикателство.

"Повечето компании, които се насочват към увеличаване на мащаба, го правят, за да растат заедно със своите клиенти и с търсенето на устойчивост. Задачата да станем по-устойчиви е вдъхновена не само от пазара, но и от нас самите, за да направим компанията си устойчива на бъдещето. Когато си по-голям, можеш да улесниш и финансираш това по-добре, отколкото ако двамата започнем да го правим поотделно", казва Кеес ван Веен, главен изпълнителен директор на Agro Care.

В навечерието на 25-годишнината си, през 2022 г., Agro Care вече обяви, че площта може и да се насочи към 1000 хектара. "Особено ако работим заедно. Наистина не е нужно да изграждаме всички тези хиляда хектара сами. И не е задължително да бъде само в Нидерландия", каза по този повод Кеес ван Веен. През 2020 г. инвестиционното дружество NPM Capital влиза в състава на Agro Care. 'Те имат знанията и опита да насочват компаниите към стабилен и печеливш растеж. Ние сме щастливи да се възползваме от тези знания. Със сливането двамата партньори достигат почти половината от предвидените площи.

Амбиции за растеж

„Растежът на компанията ще бъде постигнат главно чрез разширяване на дейността в чужбина", казва управляващият директор на CombiVliet Рой ван Влийт. "Отглеждането на домати в международен мащаб за по-голям пазар е печелившо за всички от гледна точка на устойчивостта, околната среда, заетостта, развитието и икономическия интерес. Потребителите все по-често искат местни продукти за местни продукти, отчасти от гледна точка на устойчивостта.

Съществуват и възможности за по-нататъшно развитие на компанията в Нидерландия, въпреки че очакванията са те да бъдат реализирани главно чрез сътрудничество, сливания и придобивания.

Предишни сътрудничества

Предишно партньорство доведе, наред с другото, до създаването на CombiCoop, организацията за съвместно закупуване и управление на проекти. Освен това дейностите по продажби и маркетинг вече се изпълняват от едно и също дружество, което е кооператив Harvest House, а двете дружества са съдружници в собствена компания за семена и развъждане, размножител на растения, разработчик на софтуер, енергийни компании, агенция за заетост, компания за преработка на домати, компания за опаковане и дистрибуторски центрове.