Асоциацията настоява за спешна среща с министъра на финансите и министъра на земеделието и храните

След проведен извънреден Управителен съвет, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) излезе с декларация, с която изразява своето недоволство по отношение неспазването на сроковете за изплащане на т. нар. украинска помощ.

В споразумението от 12.02.2024 г. между държавата и бранша, постигнато след масови протести, са ясно разписани ставките и сроковете за изплащане, а към този момент финансовите ангажименти са нарушени. Повече от половин година по-късно законодателните инициативи, целящи осигуряване на дългосрочна устойчивост на селскостопанския сектор, както и обещания диалог с Министерството на финансите относно бюджет 2025 г. също са само мираж.

Невъзможността на държавата да осигури финансова стабилност на земеделските производители  засилва недоволството в бранша. Регионалните сдружения на НАЗ предстои да проведат срещи по места, за да бъдат обсъдени ответните действия спрямо неглижирането на разписаното споразумение от институциите.

С декларацията, изпратена на 02.10.2024 г., НАЗ настоява за спешна среща с министъра на финансите и министъра на земеделието и храните във връзка с незабавното изплащане на средствата по държавната помощ.

Несигурността и липсата на доверие към изпълнителната власт би изкарала земеделските производители отново на улицата, което ще наруши градивния диалог между държавата и бранша.