На пазара има огромен избор от стимуланти за растеж на растенията. Но струва ли си да харчите пари за тях? В края на краищата, всичко необходимо за приготвяне им може да се намери в почти всеки дом!

Все по-често собствениците на извънградски къщи избират безопасни природни средства, които не вредят на околната среда. Вместо пестициди, хербициди и други продукти за растителна защита, те използват народни средства. Разбира се, тези препарати са малко по-неефективни от индустриалните, но няма съмнение за тяхната екологичност.

Понякога има нужда да се стимулира растежа на растенията, например да се ускори покълването на семената, образуването на корени, да се предотврати падането на цветовете, да се ускори узряването на плодовете и др.

И в този случай можете да се справите и без препарати, закупени от магазина, и да приготвите ефективни стимуланти за растеж на растенията от това, което имате под ръка. Така че, нека споделим рецептите за тези „лекарства".

Алое

Сокът от алое е истински еликсир на живота! Ако имате това растение (и то е поне на 3 години), опитайте да си направите стимулатор на растежа. Отрежете няколко големи листа от дъното на стъблата на растението, измийте и охладете за няколко часа.
Колкото по-стари са листата на алоето, толкова повече хранителни вещества съдържат.

След това смелете листата до състояние на каша, добавете 1 суп. лъж. от получената маса в литров буркан и допълнете с чаша вода. Оставете в продължение на 7 дни на тъмно и хладно място, след което доведете инфузията до 5 литра, като добавите преварена вода със стайна температура.

Готовият препарат може да се използва за третиране на семена, вкореняване на резници и поливане в корена.

Внимание! Пресният сок от алое, напротив, може да забави растежа на растенията.

От коприва

Копривата е богата на витамини и микроелементи, които имат благоприятен ефект върху растежа и развитието на растенията. Тя е особено добър като стимулатор за образуване на корени, но често се използва за подхранване на растенията или като репелент срещу вредители.

За да приготвите стимулатор на растежа от коприва, нарежете 6-10 силни и здрави растения, прехвърлете ги в кофа и напълнете с топла вода.

Съберете копривата преди цъфтежа и образуването на семена. Или отрежете съцветия преди работа.

Покрийте кофата с капак, дъска или я увийте в зебло и я поставете на топло място за 7-14 дни. За да ускорите ферментацията, поставете съда на слънце или добавете мая (10 г). Всеки ден разбърквайте с клечка. Ако ви притеснява неприятна миризма, добавете шепа дървесна пепел или тинктура от корен на валериана (10 мл). След това запарката се прецежда и се разрежда в съотношение 1:10. Поливайте растенията близо до корена на всеки 7 дни. За процедурата използвайте само пресен разтвор.

От люспи на лук

Приготвянето на стимулатор от люспи от лук е толкова лесно, колкото обелването на главите и ефектът няма да закъснее. Две пълни шепи люспи се заливат с 1 л гореща вода, добавя се 1 ч. лъж. дървесна пепел, разбърква се и се оставя за 2-3 дни. След това тинктурата се прецежда и се разрежда в съотношение 1:3. С така получения разтвор се поливат засадени семена или разсад.

Люспите от лук не само стимулират растежа на растенията, но и укрепват имунитета им и помагат за намаляване на гъбичните и патогенните бактерии в почвата. По отношение на количеството хранителни вещества, лученият извлек не отстъпва на другите народни средства. Съдържа витамини А, С, РР, група В, калий, фосфор, желязо и др.

От яйчен белтък

Вашите растения изглеждат зле и растат бавно? Стимулаторът на основата на яйцата ще дойде на помощ! Разбъркайте 2 белтъка в 200 мл топла вода и ги оставете да престоят една седмица. След това разредете получения разтвор в съотношение 1:10 и полейте растенията. Ефектът няма да отнеме много време. Продуктът е особено подходящ за стайни растения, които буквално оживяват след поливане.

Миризмата от инфузията ще бъде неприятна, така че е по-добре да приготвите продукта в добре проветриво помещение.

От върба

Оказва се, че върбата също може да ускори коренообразуването на растенията, така че много виладжии успешно я използват като стимулант. Продуктът се приготвя по следната рецепта: отрежете млади клонки от върба и ги поставете в съд с вода. Когато се вкоренят и водата потъмнее, отстранете издънките и накиснете семената в същия съд или поставете резници в него. Ако течността се сгъсти, разредете я с вода в съотношение 1:1.

Не изхвърляйте върбовите издънки, а ги поставете отново във вода. Това ще ви даде още една доза стимулатор на растежа на растенията.

С дрождите/мая

Маята насърчава растежа на зелената маса, значително ускорява растежа на растенията, повишава техния имунитет и издръжливост. След използване на продукта кореновата система получава силен тласък за развитие. Дрождите са полезни и за почвената микрофлора.

  • За да ускорите покълването на семената, разредете 20-30 г прясна мая в 0,5 литра топла вода. След това накиснете марля в разтвора, увийте семената в нея, поставете я в торбичка с дупки и я оставете на топло място. Когато семената набъбнат, посейте ги в контейнери или на открито.
  • За да стимулирате коренообразуването, разтворете 60-70 г прясна мая в 0,5 л топла вода. Поставете резниците в разтвора за 2 дни, след това ги прехвърлете в съд с чиста вода и оставете растенията в нея, докато корените поникнат.
  • За да напоите растенията в корена, изсипете 100 г мая в 10 литра вода, добавете 2 суп. лъж. захар и оставете за един ден. Разредете готовия продукт в съотношение 1:5.

Използвайте мая само в топла почва, в противен случай тя ще бъде неактивна. Достатъчни са две поливания на сезон: при засаждане на разсад и две седмици след това.

От мед

За стимулиране на семена можете да използвате продукт на базата на пчелния мед. Разтворете 2 ч. лъж. мед в 200 мл топла вода, разбъркайте добре и поставете семената в съда. След 5-6 часа ги извадете и подсушете. Можете също така да използвате меден разтвор за вкореняване на резници и поливане на разсад в корена.

За да привлечете опрашващите насекоми в двора, напръскайте растенията с меден разтвор.

От сушени гъби

Можете да направите отличен стимулатор на растежа от сушени гъби, които съдържат цял набор от хранителни вещества! След третиране, семената покълват по-бързо и разсадът става по-силен. Рецептата е следната: 100 г сушени гъби се заливат с 1 литър гореща вода. Оставете да престои до пълното изстиване, прецедете и използвайте по предназначение.

Стимулатор на основата на водороден прекис

Водородният прекис унищожава опасните бактерии и предпазва растенията от болести, така че определено трябва да използвате този евтин продукт на вашата вила.

За да стимулирате покълването, разредете 1 суп. лъж. 3%-ен прекис в 500 мл вода и потопете семената в течността за 12 часа, за трудно покълващи семена - за един ден. След тази обработка не е необходимо семената да се измиват, могат да се засяват веднага.
Водородният пероксид също отлично стимулира образуването на корени. За да приготвите разтвора, добавете 1 ч. лъж. 3%-ен прекис към 1 литър вода и поставете резниците в съда. След един ден извадете растенията и ги подсушете.

Не използвайте метални прибори, когато работите с водороден прекис.

Направете свои собствени стимуланти за растеж и се уверете, че тези добавки ще бъдат от полза за вашите растения.