Не, няма да ви казваме колко полезно е да слагате стари черги и килими на пътеките в градината. Е, вярно, че спестяват плевенето, вярно, че минимизират калта след поливка или валеж, може дори да стоят естетически добре, децата да си играят на пикник и, дори да измислим още позитиви, но за други килими ще ви разкажем.

Почвопокривните растения задържат влагата в почвата, контролират ерозията и заплевеляването, осигуряват храна за опрашителите, успешно ще заместят моравата, по-красиви са от нея, а и има огромен списък от видове (и едногодишни, и многогодишни).

За да работят за градината, а не само да я украсяват, трябва да се изберат правилно. Запомнете, че:

• пълно слънчево греене означава не по-малко от 6 часа директно осветяване;

• частично засенчване се движи в границите между 3 и 6 часа огряване от слънцето;

• растенията, които изискват сянка могат да получават до 3 часа слънчеви бани и то не в обедните и следобедните часове на деня.

Между камъните по алеите

може да се засее мащерка

Тя ще запълни фугите, а когато минавате ще усещате божествения ѝ аромат. И това е само един от примерите за украса на градината с нея. През късната пролет тя ще цъфти и ще бъде рай за пчелите.

Разпространява се самостоятелно, но в никакъв случай агресивно. Има нужда от пълно слънчево греене, студоустойчива е, няма претенции към почвата, като си расте дори в бедни и сухи условия. А най-хубавото е, че ще имате свежи запаси от суровина за чайчета и вкусни ястия.

За да превърнете мащерката във функционален „килим", ще е нужно търпение и повече растения.

Аюгата се разпространява и си расте щастливо

в разнообразие от условия. Толерира сянка, както и слънце, а също суша и влага. Тя е перфектният борец срещу ерозия на наклонени терени. Чудесна алтернатива, ако не си падате по косенето на тревата.

През летните месеци даже цъфти в сини, пурпурни или бели багри. Листата пък могат да бъдат тъмнозелени, бронзови или шоколадови в зависимост от сорта. Разпространява се чрез розетки, подобно на ягодите. Това е най-лесният и бърз начин за размножаване на цветето.

Някои видове седуми и сукуленти

са способни да покрият сравнително малки площи. Почвопокривните красули се разрастват доста повече. Към това ще добавим и нежните звездовидни цветчета в жълто, розово или бяло и фактът, че нямат нужда от почти никакви грижи.

Представителите са толкова много, че е трудно да изберем само един. Общото между всички тях е, че обичат слънце и малко вода. Почвата трябва да бъде лека и с отличен дренаж.

Цимбаларията ни е любимка

Тя е нежно цветенце с плътни, дребни листенца и много, много цветчета в бяло-лилаво. Тя се развива отлично в бедни и сухи почви и няма претенции към изложението. Може изцяло да забравите да се грижите за нея и тя ще оцелява, уверяваме ви.

С нея може да се скрие сравнително малка площ, но ако растенията са повече на брой, килимът е гарантиран. Лошото е, че нежната и крехка природа на това цвете върви с това, че по този килим не може да се ходи.

Ако цимбаларията е засадена в близост до стабилна зидана ограда, ще се качи без проблем и по нея, като при допир с някакъв субстрат ще се вкоренява в него.

Със същия успех могат да се използват още редица други декоративни, лечебни и подправъчни растения. Сред тях са лизимахия, дихондра, аубриета, флокс и т.н.