Вареният ориз е много вкусен, но не може да се нарече пълноценно основно ястие. Най-добре е да го сервирате заедно с ароматен сос, месо, риба или пилешко.
1. Сос без месо
Добре познатият на всички класически сос от домати и сметана.
Продукти: 30 г лук, 20 г масло, ½ суп лъж. брашно, 30 г доматено пюре, 50 г сметана, 2 ч. чаша вода, 1 ч. лъж. червен пипер, подправки на вкус.
Приготвяне: Разтопете маслото и запържете в него лука до златисто. Добавете брашното, червения пипер и подправките и разбъркайте добре. Сипете топлата вода и изчакайте да заври, като бъркате от време на време. Прибавете доматеното пюре, а след това и сметаната. Гответе още известно време докато сосът се сгъсти.
2. С телешко месо
Ароматно и засищащо ястие.
Продукти: 300 г телешко, 1 морков, глава лук, 1 суп. лъж. брашно, 1 суп. лъж. доматено пюре, 200 мл вода, подправки на вкус.
Приготване: Телешкото месо се нарязва на хапки и се запържва почти до готовност. Прехвърлете го в друг съд и в същото олио задушете накълцания лук и настъргания морков. Добавете доматеното пюре, върнете месото и разбъркайте. Прибавете брашното и подправките, разбъркайте отново и оставете 4-5 минути да къкри под капак. Сипете топлата вода и задушавайте до омекването на месото.
3. Със свинско и соев сос
Идеално за семеен обед или вечеря. Ако желаете можете да добавите свежи зелени подправки.
Продукти: 500 г свинско месо, глава лук, морков, 40 г брашно, 50 мл соев сос, 150 мл вода, подправки на вкус.
Приготвяне: Свинското месо се нарязва на ивици, овалва се в брашно и се пържи на силен огън, за 3-4 минути, като се разбърква. Добавете произволно нарязаните зеленчуци и пържете още 4-5 минути. Сипете соевия сос и водата и изчакайте да заври. Оставете да къкри под капак, докато месото омекне. Разбърквайте от време на време.
4. Със зеленчуци и черен шоколад
Оригинална рецепта, когато простата класика вече ви е скучна.
Продукти: 700 г телешко, 3 чушки, морков, глава лук, 2 скилидки чесън, 150 г сладка царевица, 3 домата, 1 суп. лъж. соев сос, 40 г черен шоколад, подправки.
Приготвяне: Телешкото месо се нарязва на тънко и се запържва в олио в дълбок тиган за 7-10 минути, като се разбърква. Добавете лука, нарязан на полумесеци, а след 5-7 минути – накълцания чесън и соевия сос. След още 2 минути прибавете всички ситно нарязани зеленчуци, царевицата и подправките. Сосът се оставя да къкри 7-8 минути, като от време на време се долива вода. Добавете шоколада и задушавайте под капак още 20 минути на слаб огън.
5. С пиле и канела
Ако искате, можете да добавите и люта чушка, която ще направи соса още по-вкусен.
Продукти: пилешко филе, 1 суп. лъж. брашно, 100 мл доматено пюре, 300 мл вода, 2-3 суп. лъж. захар, 4 пъпки карамфил, ½ ч. лъж. канела.
Приготвяне: Пилешкото месо се нарязва на хапки, запържва се до готовност и се оставя настрана. Доматеното пюре и брашното се размиват във водата, така че да не остават бучки. Сипете соса в тигана, където се е пържило пилето, добавете захарта и подправките и изчакайте да заври. Върнете пилето и оставете на слаб огън да къкри 5-7 минути.
6. С ананас
Ориз, пиле и ананас е комбинация, която не можеш да подминеш.
Продукти: пилешки гърди, чушка, 100 мл ананасов сироп, 4 кръгчета ананас, глава лук, домат, 1 суп. лъж. доматено пюре, подправки.
Приготвяне: Месото се нарязва на хапки и се запържва до златисто. Нарежете ананаса и зеленчуците на кубчета. Добавете лука към пилето, а след 5 минути – и чушката и домата. Подправете и оставете да къкри на слаб огън за още около 10 минути.
7. С кайма
Можете да използвате всякаква кайма, най-добре е да използвате смес.
Продукти: 500 г кайма, глава лук, морков, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 скилидки чесън, 150 мл вода.
Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и заедно с настъргания морков се запържват за 5-7 минути. Добавете каймата и пържете още 5 минути, като разбърквате. Добавете останалите продукти и оставете да къкри 15 минути, под капак, на слаб огън, като бъркате от време на време.
8. С гъби
Колкото сметаната, която ползвате е с по-висока масленост, толкова по-нежен и вкусен ще се получи сосът.
Продукти: 500 г гъби, 2 скилидки чесън, глава лук, 200 мл сметана, подправки, свежи зелени подправки.
Приготвяне: Нарежете лука и чесъна и запържете до прозрачност. Добавете ситно нарязаните гъби и запържете, докато влагата се изпари. Сипете сметаната и загрейте соса, на слаб огън за около 10 минути. Добавете подправките, свежите зелении и оставете на котлона за още няколко минути.
9. Със свинско и домати
Препоръчваме ви да използвате постно парче свинско месо.
Продукти: 400 г свинско месо, 2 глави лук, морков, 2 домата, 3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. сметана, 1,5 ч. лъж. брашно, подправки.
Приготвяне: Месото и зеленчуците се нарязват на едро. Запържете лука до златисто и добавете настъргания морков. Пържете докато омекне и прибавете ситно нарязания чесън.
Отделно запържете месото до златисто и го прибавете към зеленчуците. Загрейте леко, прибавете брашното и подправките и разбъркайте. Прибавете доматите, нарязани на ситно, гответе 5 минути и сипете сметаната. Оставете соса да къкри 10-15 минути, на слаб огън, под капак.
10. Зеленчуков сос
Тук можете да добавяте и други зеленчуци или замразена смес.
Продукти: 2 моркова, 2 глави лук, 2 чушки, 2 стръка целина, 1 суп. лъж доматено пюре, 1 суп. лъж. заквасена сметана, подправки, 100 мл вода или бульон.
Приготвяне: Всички зеленчуци се нарязват на дребно и се запържват до омекване. Смесете водата, сметаната и доматеното пюре. Полученият сос се сипва при зеленчуците и се оставя да къкри на слаб огън за 10-12 минути, под капак.
11. С пиле и къри
Добавете към ориза куркурма, за да стане златист.
Продукти: 2 пилешки филета, глава лук, 4 скилидки чесън, 100 мл вода, 300 мл готварска сметана, 2 люти чушки, 1 ч. лъж. къри, 1 ч. лъж. куркурма, подправки.
Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, запържва се до прозрачност и се добавят наситнения чесън и останалите подправки. Задушавайте още малко, като разбърквате. Добавете нарязаното на хапки месо и пържете още 10 минути. Сипете водата и сметаната и добавете нарязаната на ситно люта чушка. Задушавайте соса под капак, на тих огън, още 10 минути.
12. С пуешко месо
Нежен, вкусен и здравословен сос. Има минимум калории и нищо излишно.
Продукти: 500 г пуешко филе, глава червен лук, морков, чушка, 2-3 домата, 2 скилидки чесън, 3-4 суп. лъж. доматено пюре, подправки.
Приготвяне: Нарежете пуешкото филе на ивици, а зеленчуците на ленти. Запържете месото на силен огън до златистокафяво. Добавете лука и го пържете, докато стане прозрачен. Добавете моркова, а след няколко минути – и чушката. След още няколко минути прибавете останалите продукти и малко вода. Оставете да къкри 20 минути, на слаб огън, под капак.
Коментари