Наш читател ни казва се е сдобил със стар меден казан, които е доста замърсен и иска да го почисти и използва.

Пита как може да стане това.

Отговор:

Първо да кажем, че медните казани много добре се профилактират с олио или газ, а потъмнелите им части могат идеално да се почистят със смес от 25 тегловни части вода и 4 части амоняк.

Този съвет между другото ни дадоха майстори от страната по варене на ракия, които непрекъснато се занимават с медните съдове и тяхната ежегодна хигиена.

Ако има остатъците от загаряне или

от прекипяване казаните стават опасни

Почистването на дестилаторите им е много важна операция, защото от нея изцяло зависи чистият аромат на дестилата, който очакваме да получим.

Особено наложително е при остатъци от загаряне или прекипяване остатъците да бъдат отстранени изцяло и да няма никакви следи от тях.

В такива случаи първо се прави едно основно почистване, ако съдът не е бил използван дълго време. Редно е много внимателно да се отстранят патината и дори и слабите зелени наслоявания.

За всеки случай да кажем, че за почистването не може да се разчита на готовите ароматизирани препарати, които се предлагат в търговската мрежа, защото са слаби, а освен това тяхната миризма после доста трудно се отстранява.

За медта трябва да се знае, че е сравнително устойчив материал, но притежава ниска механична здравина. Затова не бива да се прибягва и до телена четка или стоманена домакинска тел, които мнозина опитват да използват без успех.

Вода, сол и пепел...и други

Нечистотиите могат да се отстранят по-лесно, ако в казана се сгорещят вода, сода, пепел, дървени стърготини, ръж или царевично брашно, казват старите хора.

Според майсторите на казаните обаче лулата и серпентината трябва да се напълнят и накиснат за няколко часа в разтвор на сода.

Има един хитър начин те да се почистят идеално отвътре като през тях се прекара и изтегли със здраво въже кръгла четка, която минава и през извивките.

Отлагания от котлен камък

Те трябва да се отстраняват като се разчита на лимонена киселина или оцет.

Ако казанът е от алпака или неръждавейка, тогава спокойно може да се използва и домакинска много фина тел.

Обилното промиване с вода след почистването трябва да е на няколко пъти, за да се отстранят абсолютно всички следи от използваните почистващи средства.

Един съвет от майстор

Читател с дългогодишен опит сподели с нас и своята редовно използвана рецепта, която му е била препоръчана преди много години от стар производител на казани.

За измиване на стар меден 150-литров немски казан използвам промивна помпа, казва той. За целта се прави разтвор от 250 грама лимонена киселина в 15 литра вода с температура 60 градуса C.

Разтворът се приготвя предварително извън казана, после се налива в него и се промива 2 часа, а след това се изплаква няколко пъти с чиста вода.

Знаете, че по медните и месингови казани с годините се отлагат и други най-различни по вид и характер отлагания и замърсявания, които също е задължително да се премахват редовно и преди всяка употреба.

За това може да ви свърши работа и

каша от картофи

Тя може да се използва, ако става дума за по-слаби и невинни отлагания. Кашата трябва да се остави върху замърсяванията, докато изсъхне, а след това се изчиства интензивно с парче вълнен плат.

За същата цел може да се натърка и с парче вълнен плат, което е напоено с газ или с разрязана глава кромид лук. Следва почистване и полиране пак със здрав вълнен материал.

Ако казанът от мед или месинг

е позеленял - амоняк

Когато има поява на много позеленяли участъци по съда, тогава за почистването ще ви е необходимо да използвате слаб разтвор на амоняк, което се практикува от майсторите на селски казани.

А когато забележите, че се е появила ръжда, което става главно по месинговия материал, тогава отстраняването трябва да стане чрез изтъркване със специална смес. Тази смес се прави от 1 тегловна част сярна киселина и 2 тегловни части азотна киселина. След това бързо трябва да се изплаква.

Освен с киселина, месинговите казани могат да се почистват и с бензин или газ, също могат да се използват терпентиново масло или сапунена луга, но са по-слаби.

Дори месинговият казан за ракия да е съвсем чист, той пак трябва профилактично да се почиства с оцет и сол. Те много помагат, защото са в състояние да премахнат и всеки появил се дъх на стара ракия, което трябва да се оправи преди варенето на новата.

В днешно време за почистването на медни съдове много се препоръчва да се наблегне изключително и само на природните средства.

Специалистите препоръчват медните съдове в домакинството да се почистват

с паста, приготвена от сол и лимон

Поръсва се малко количество фина сол върху лимон, разрязан наполовина, и след това с него се търкат по-упоритите замърсявания.

Може да се изстиска лимонов сок в купа, да се добави там сол - до получаването на по-гъста смес, нещо като рядка паста. След това с мека кърпа се взима от сместа и се обработват замърсените участъци.