Репичките са зеленчукова култура, която трябва да присъства във всяка градина. Обикновено те се отглеждат рано през пролетта или по-късно през есента. Някои любители експериментират и ги засяват вкъщи, но няма как да получат много добра реколта.

За да може да имате повече и по-качествени репички, необходимо е да спазвате някои важни грижи за растенията.

1. Почва

При подготовката на лехата почвата се разрохква на дълбочина 20-30 см и се изравнява отгоре. Добавя се половин кофа пясък, 1 супена лъжица амониева селитра на 1 кв. м, 1,5 суп.  лъж. калиев сулфат и 2 суп. лъж. суперфосфат.

Внимание! При отглеждане на репички не трябва да се внася оборски тор в почвата. По-принцип при повече азотни торове може да се образуват кухини в средата на плода.

В почвата с повишена киселинност се добавя и доломитово брашно (0,5 л на кв. м). При тежката глинеста почва задължително се добавя пясък - 1 кофа на кв. м.

2. Подходящо място

Репичките се засяват на открито и слънчево, но защитено от вятър място.

3. Качествени семена

През пролетта се засяват семена от ранни сортове, а семена от късни сортове - не по-рано от август. За по-добро и равномерно покълване семената се поставят предварително във влажна салфетка за 2-3 дни.

4. Правилна сеитба

На подготвената леха направете бразди с дълбочина 2-3 см на разстояние 10-15 см една от друга. В тях се поставят семена на всеки 5 см.

Важно! Въпреки че репичките лесно понасят студове до минус 4°C, при липса на топлина семената покълват трудно. Оптималната температура за равномерно поникване е 15-20°C. При тези условия кълновете ще се появят само за 3 дни. При по-ниски температури ще трябва да изчакате от 6 до 12 дни, за да поникнат растенията.

5. Поливане

Основното условие за богата реколта е редовното поливане. Почвата в лехата с репички винаги трябва да е умерено влажна. Ако няма достатъчно влага, кореноплодните зеленчуци ще станат горчиви и меки.

Освен това след всяко поливане почвата се разрохква на дълбочина 3-5 см. Благодарение на това корените ще дишат.

6. Подхранване

На плодородни почви не е необходимо да се внасят торове, но на изтощени или слаби е необходимо да се използва билкова отвара, разредена във вода. Контейнерът се напълва с вода до ¼, след което се добавят прясно набрани растения (на 10 кг трева по 100 л вода) и се добавя 2 кг сух пилешки тор. Съдът се покрива с мрежа, запарката се разбърква всеки ден и се използва след спиране на ферментацията на течността (вече не се отделят газови мехурчета). Това обикновено се случва след 1-3 седмици.

Получената запарка се разрежда с вода 1:1 и с нея се поливат кореново растенията.

7. Светлинен режим

В идеалния случай растенията трябва да бъдат изложени на светлина за 10-12 часа. Ако дневната светлина продължава 13-14 часа, а температурата на въздуха достигне 25°C, тогава по-късните сортове репички не образуват кореноплод, а цъфтят. В такъв случай растенията може да се покрият с тъмен материал, така че да са изложени на светлина за не повече от 10 часа на ден.

8. Борба с неприятели

Преглеждайте лехата с репички за нападение на неприятели. По културата вредят бълхи, които нападат и останалите кръстоцветни култури. По принцип не се води борба. Когато обаче неприятелите са повече, може да се използват домашни средства. 

Тъй като репичките обичат калиеви торове, растенията и почвата се третират с прясна пепел.

Бълхите не понасят кисела среда, така че поливането на репички с подкиселена вода помага да ги унищожите. Например, можете да използвате разтвор на лимонена киселина (1 супена лъжица на 10 литра вода).

Бълхите предпочитат да нападат сухите листа, така че редовно ги пръскайте с вода, за да са влажни.

Репичките могат да се отглеждат както в отделни лехи, така и в смесени до зеле, картофи и краставици