Какво се случва с промишлеността на сушените плодове след Ковид?

Камиони докарват последните праскови и круши от Британската Колумбия на стелажите за сушене на Cape Dried Fruit, където обелени и необелени праскови, кайсии, круши, домати, манго, сушени сливи и стафиди се дехидратират на слънце или във фурни. Когато температурите се понижат в началото на есента, сезонът на сушене приключва.
Закуска по избор

Сушените плодове се превърнаха в предпочитана здравословна закуска за много хора, което е от полза за компанията Cape Dried Fruit, създадена през 1991 г. като Montagu Droëvrugte (Сушени плодове) по името на малкото градче, чиято икономика е била добре обслужвана от трудоемкия процес на подготовка на плодовете за сушене. За щастие поръчките за техните продукти рязко се увеличават от Ковида насам.

„Ние сами отглеждаме, сушим и опаковаме нашите сушени плодове, като осигуряваме контрол на качеството от овощната градина до опаковката", казва Мартин Рейнолдс, маркетинг директор на Cape Dried Fruit. Овощните градини на компанията произвеждат 15 500 тона пресни плодове годишно - плодове с твърда месеста част, които се берат на върха на зрелостта.

„Добрият добив при сушене означава, че от тях се произвеждат 2 200 тона сушени плодове. Разпределението на продуктите между националния и международния пазар е добре планирано и стратегически изпълнено".

Износът включва Австралия, Европа, Северна и Южна Америка и Азия. Рейнолдс отбелязва, че в момента растежът е насочен към подобряване на производството на сушено манго в свързаното с тях съоръжение за сушене в долината Левубу в Лимпопо.

„Сушените домати продължават да впечатляват, заедно с други продукти с добавена стойност като плодови рула и бонбони от смлени плодове. В недалечно бъдеще се планира и съоръжение за опаковане на стафиди," обяснява Мартин.

Южноафриканските кралски кайсии са разрязани на половинки и без костилки, с тръпчив вкус поради по-ниския брикс за разлика от турските сортове.

„За първи път от няколко години насам имаме силна реколта от праскови, нектарини и кайсии. Отглеждаме само за сектора на сушенето и избираме плод от най-висок клас за сушене. Съдържанието на Brix (мярката за разтворените твърди вещества в течност) и размерът на пресните плодове са от първостепенно значение."

Cape Dried Fruit отглежда, суши и опакова 2200 тона сушени плодове годишно. Те опаковат сушени плодове в различни марки за търговия на дребно, а марката Cape Dried се предлага в независими магазини. Най-новият търговски обект е наскоро откритият магазин в търговския център The Grove, Претория, в който се предлагат всички техни линии.

Част от плодовете се доставят от външни производители. Несигурността около консервната промишленост в Южна Африка може да накара земеделските производители да доставят повече плодове за сушене, но това е сложно. Сушенето е изключително трудоемък процес, обвързан и с ограничения в пространството.

„Сушенето е много скъпо и е много трудно да се управляват по-големи обеми в кратки срокове. Количеството на наличната работна ръка, ножовете... това съвсем не прилича на фабрика за сок. Не можете да увеличите производството си за една нощ".
Поради тази причина обемите, произвеждани в Южна Африка, остават до голяма степен стабилни, докато апетитът се повишава: индустрията за сушени плодове се намира в добра позиция.