Лесни и вкусни рецепти
През есента е важно да съставите менюто си, съобразявайки се с мъдрите съвети на природата. И през този сезон градината ни дарява с прекрасни зеленчуци и плодове, които ще подсилват организма. Патладжани, червен лук, ябълки и тиква - какво интересно можете да сготвите с тях?
Обърнете внимание на универсалния кулинарен метод за пълнене, който може да разнообрази ежедневното меню. Пълнежите могат да са различни. Зеленчуците обикновено се пълнят с кайма, пиле, бекон или шунка, както и сирене, зърнени храни, гъби и билки.
Плодовете се пълнят с извара или рикота, поръсват се с ядки и се заливат с мед.
Вижте няколко популярни рецепти, които лесно можете да приготвите.
Пълнени чушки с вкусен сос
Да започнем, може би, с класиката. Пригответе пълноценна, балансирана вечеря. Вземете шарени чушки, кайма и ориз и започнете да творите!
Продукти: 8 чушки, 300 мл пилешки бульон или вода, 500 г кайма, 150 г ориз, 2 глави лук, 2 моркова, 200 г доматено пюре, 200 г сметана, 2 суп. лъж. зехтин, зелени подправки, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Изплакнете ориза и го сварете до полуготовност. Отцедете в гевгир. Пригответе чушките – измийте ги, отрежете горната част заедно с дръжката и отстранете семките. Морковите се настъргват, а лукът се нарязва на ситно. Запържете зеленчуците в зехтина до златисто.
Към каймата добавете ориза и половината запържени зеленчуци. Разбъркайте.
Останалите зеленчуци оставете в тигана, добавете доматеното пюре и гответе на среден огън около 2 минути. Сипете месния бульон в тигана, разбъркайте и оставете да заври. Намалете котлона и продължете да готвите соса. Добавете нарязани билки и сметаната. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и отстранете от огъня. Сосът е готов.
Готовите чушки се напълват плътно. Поставете ги в голяма тава за печене и полейте със соса. Печете 40 минути в предварително загрята на 180°C фурна. Сервирайте горещ!
Картофи със сирене и бекон
Ароматно, сочно ястие, на което ще се насладят и възрастни, и деца. Картофите с бекон и сирене е най-добре да се сервират топли и да се ядат веднага - на следващия ден няма да са толкова вкусни. Вземете големи грудки.
Продукти: 8 картофа, 200 г бекон, 150 г твърдо сирене, 250 мл сметана, 2 скилидки чесън, 1/4 ч. лъж. подправка за картофи, зелени подправки, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте добре картофите и ги подсушете. Увийте всяка грудка във фолио и поставете в тава за печене. Печете на 200°C за 30 минути, като проверявате готовността с нож.
Беконът се нарязва на продълговати ивици и се запържва в тиган. Нарежете на ситно. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Прекарайте чесъна през преса.
Извадете задушените картофи от фурната и леко охладете. С помощта на лъжица идълбайте вътрешността – ще се получат картофени „лодки“.
Намачкайте издълбаното от картофа, добавете сметаната, бекона и чесъна, подправете. Върнете получения пълнеж в „лодките“ и поръсете отгоре с кашкавал.
Печете във фурната за 10 минути на 200°C. Поднесете ястието поръсено със зелени подправки.
Патладжан с пилешко филе и кашкавал
Красивите „лодки“ могат да се сервират като самостоятелно ястие. Хранително, красиво и много лесно. Ястието ще бъде оценено и от тези, които се придържат към здравословното хранене.
Продукти: 2 патладжана, 400 г пилешко филе, глава лук, 1 домат, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте патладжаните и ги нарежете по дължина на 2 части. Поръсете със зехтин и ги печете в предварително загрята до 200°C фурна за 20 минути. Извадете, охладете и издълбайте пулпата, намачкайте ги с вилица.
Пилешкото филе и домата нарежете на кубчета.
Лукът се нарязва наситно и се запържва в зехтина до златисто. Добавете пилешкото филе и продължете да готвите. Прибавете нарязания домат и патладжанената пулпа, подправете на вкус. С получения пълнеж напълнете ладиите син домат. Отгоре поръсете обилно с кашкавал. Печете във фурната за 15 минути.
Домати с яйца за закуска
Сервирайте това цветно ястие за закуска или за вечеря - както ви харесва. Изберете по-голям зеленчук, така че яйцето да се побере в него.
Продукти: 4 домата, 4 яйца, 100 г бяло сирене, сол и черен пипер на вкус, зелен лук за сервиране.
Приготвяне: Измийте и подсушете доматите. Отрежете горната част и издълбайте. Смесете част от пулпата със сиренето фета и върнете в доматените чашки. Чукнете по едно яйце във всеки домат. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Ястието се пече в предварително загрята на 180°C фурна за 15 минути. Сервирайте, поръсени със зелен лук.
Червен лук с гъби и пуешко
Може да се изненадате, но сега ще пълним лука! Ще се получи много вкусно и красиво.
Продукти: 6 червени лука, 200 г гъби, 200 г пуешка кайма, 200 мл сметана, 150 г кашкавал, мащерка, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Обелете лука, отрежете връхната част и с остър нож издълбайте сърцевината. Трябва да ви останат стени с дебелина приблизително 1 см. Гъбите се нарязват на ситно и се запържват в зехтина, докато се изпари течността. Добавете каймата и оставете да къкри до готовност. Сипете сметаната и добавете подправки на вкус. Ако сместа е твърде течна, добавете малко брашно и разбъркайте. Добавете мащерка.
Напълнете луковиците със сместа и поръсете настъргано сирене отгоре. Завийте всеки лук във фолио и печете 20 минути на 200°C.
Сервирайте топло, гарнирано със ситно нарязани зелени подправки.
Рулца от тиквички със скариди и спанак
Деликатното ястие от пълнени тиквички с доматен сос може да се сервира с всякакви гарнитури или крутони.
Продукти: 2 тиквички, 250 г скариди, 50 г спанак, 200 г рикота, 500 г домати, 1 суп. лъж. Зехтин, 1/2 глава лук, 1/2 ч. лъж. захар, сол и черен пипер на вкус, пресен босилек - за гарнитура.
Приготвяне: Пригответе доматен сос. Първо бланширайте доматите и ги нарежете на кубчета. Лукът се нарязва наситно и се запържва в зехтина до златисто. Добавете доматите и оставете да къкри за 10 минути. Подправете със сол, захар и черен пипер. Охладете доматената маса и пасирайте всичко в блендер.
Измийте тиквичките и нарежете на тънки дълги филийки с помощта на белачка за зеленчуци. Спанакът се нарязва на едро и се смесва с рикотата. За плънката ще ви трябват и вече обелени скариди.
Използвайки 2-3 резена тиквички, сложете от пълнежа от спанак и рикота и поставете от скаридите. Завийте и оформете рулцата.
На дъното на съда за печене сложете доматен сос, а върху него - заготовки от тиквички. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 15 минути. Сервирайте с пресен босилек.
Гъби, пълнени със сирене и билки
За тази рецепта ще ви трябват големи гъби, тъй като по време на печене те изпаряват влагата си и се свиват.
Продукти: 10 гъби, 250 г бяло сирене, по 1 връзка магданоз, копър и босилек, подправки - на вкус.
Приготвяне: Измийте гъбите, внимателно отстранете пънчето и оставете само шапката. Поставете по парче сирене във всяка гъба и поръсете с нарязани билки отгоре. Печете 20 минути на 180°C. Можете да сервирате с печени картофи.
Ябълки с извара и череши
Пълнените ябълки са десерт за тези, които ценят здравословните сладкиши. Ако желаете, можете да добавите мед вместо захар, но е по-добре да направите това след изпичане. Можете да вземете замразени череши.
Продукти: 5 ябълки, 250 г извара, 120 г череши без костилки, 2 суп. лъж. захар, пудра захар - за украса.
Приготвяне: Измийте добре ябълките, отрежете горната част и внимателно отстранете вътрешността. На дъното на всяка ябълка поставете по 1-2 лъжици извара и отгоре - череши. Поръсете със захар и покрийте с "шапката". Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 15 минути.
Сервирайте топли. Отгоре може да поръсите с пудра захар и да поставите топка сладолед.
Круши с рикота и орехи
В тази рецепта ви предлагаме да изпечете крушите отделно и след това да ги залеете с любимите си пълнежи, като рикота, орехи и мед.
Продукти: 2 круши, 150 г рикота, шепа орехи, 2 суп. лъж. мед.
Приготвяне: Измийте крушите и ги разрежете по дължина на 2 части. Поставете ги в предварително загрята на 180°C фурна и печете 15 минути.
Поставете студена рикота върху горещи половинки круши, поръсете с орехи и полейте с мед. Сервирайте веднага.
Тиква, пълнена с нахут и киноа
Трудно е да си представите по-красиво ястие от пълнена тиква, особено ако украсите масата за вечеря с есенен декор.
Продукти: 1 тиква Хокайдо, 300 г гъби, 2 чушки, 100 г нахут, 80 г киноа, 80 мл пилешки бульон, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер - на вкус.
Приготвяне: Нахутът се накисва предварително във вода и се оставя да престои една нощ, след което се вари според указанията на опаковката. Киноата също трябва да се готви. Всичко се овкусява с подправките.
Измийте тиквата, внимателно отрежете горната част и с лъжица отстранете семките. След това с помощта на нож изрежете месестата част от стените на дебелина 1-2 см. Вътрешността на тиквата можете леко да посолите и поръсите с черен пипер. Гъбите и чушките се нарязват на ситно и се запържват в зехтина с наситнения чесън. Подправете със сол и черен пипер. Смесете всички съставки за плънката в голяма купа, посолете, ако е нужно.
Напълнете тиквата с плънката и залейте с пилешкия бульон. Похлупва се с тиквения "капак" и се слага в предварително загрята фурна. Ястието се пече 40 минути на 180°C.
Коментари