Сеитбата на ранен лук в Испания приключи преди около месец и в този случай площите са намалели с между 10 и 12%, като в Андалусия, основният район за отглеждане на ранен лук в Испания, спадът е значителен - над 30%, отбелязва FreshPlaza.

Според Асоциацията на производителите на лук в Кастилия и Ла Манча, Procecam, обаче площите, предназначени за средния и късния лук, се очаква да останат подобни на тези от миналия сезон, може би само с леко намаление.

„Като се имат предвид като цяло катастрофалните търговски резултати на лука през този сезон, е изненадващо, че площта, засадена с лук за съхранение, е останала стабилна. Точно както видяхме при ранния лук, очаквахме и засаждането на късен лук да бъде намалено", казва директорът на Procecam Луис Фернандо Рубио. „Струва си да припомним, че като цяло продажните цени не успяха да покрият разходите през целия сезон."

„Тъй като площите са сходни с миналогодишните, се опасяваме, че ако се изпълнят оптималните условия за високи добиви, през следващия сезон отново може да се наложи да се справяме със свръхпроизводство", предупреждава Рубио. „Лукът, засаден извън програмите, оказва допълнителен натиск върху предлагането, което през този сезон беше много високо в почти цяла Европа."

В момента продажбите на лук в Испания остават слаби, а цените не са изгодни, въпреки високото качество и големите размери тази година. Продължава да има натиск върху пазарите поради големите запаси от различен произход.