Фермерите там се насочват към авокадо и ябълки
В окръг Няндаруа, Кения, изменението на климата е нарушило отглеждането на сливови насаждения, което е накарало фермерите да търсят алтернативни култури, както съобщава Nation Media Group.
От 2018 г. до 2022 г. сливите са допринесли с 1,1 млн. долара годишно за местната икономика, подкрепяйки над 5000 дребни земеделски стопани и техните семейства. Намаляването на производството на сливи се е отразило както на икономическата основа, така и на хранителните ресурси, като сливите са източник на витамин А, калций, калий и витамини С и К.
Неуспехът на сливовата реколта се дължи на прекомерните валежи, дори през обикновено сухите сезони, и на повишаването на температурите с 1,2 градуса по Целзий (2,2 градуса по Фаренхайт) през последното десетилетие. От три години насам реколтата в някои райони вече намалява с 20 % годишно.
Диетологът Ема Кабери отбеляза: „Недостигът на този плод е заплаха за човешкото здраве, той показва как последиците от изменението на климата се отразяват на здравето и храненето."
Туристическата индустрия също е засегната, като в периодите на събиране на сливите се наблюдава 40% спад на сезонните резервации. Хотелиерът Франсис Мваура заяви: „Купувачите на сливи ни дадоха добър бизнес", подчертавайки икономическото въздействие върху свързаните сектори.
Земеделските стопани сега се насочват към други култури. Служителят по земеделието в окръг Лешау Антъни Уангай споменава: „Нови плодни дървета, които никога не са били отглеждани, сега се развиват добре", като дава за пример авокадото. Службата за фитосанитарен контрол на Кения гарантира, че посадъчният материал е подходящ за променящия се климат, а в момента се провеждат изследвания за разработване на устойчиви сортове ябълки.
„С продължаващата изследователска работа по ябълките присадените сортове ще преодолеят капризите на времето," заключава Уангай.
Коментари