12 лесни и бързи рецепти
Един от най-добрите начини да приготвите вкусни тиквичките е да ги изпържите или изпечете в галета. Бързо, лесно и вкусно - перфектната бърза вечеря. Сервирайте със сос на основата на кисело мляко или заквасена сметана. Споделяме 12 страхотни рецепти!
1. На фурна
Най-лесният вариант с галета, но в същото време и най-универсалният.
Необходими са ви: 1 тиквичка, 2 скилидки чесън, 1 яйце, 100 г галета, сол, провансалски билки.
Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на резени, като картофите. Яйцето се разбива с наситнения чесън, а галетата се смесва с провансалските билки и солта. Потопете тиквичките в яйцето, а след това в галетата. Наредете ги върху хартия за печене и печете 15 минути във фурната на 190 градуса.
2. На тиган
За красив нюанс - добавете червен пипер или куркума.
Необходими са ви: 300 г тиквички, 2 яйца, 4 суп. лъж. галета.
Начин на приготвяне: Тиквичките се нарязват на пръчици и се подправят на вкус. Разбийте яйцата. Всяко парче се потапя в яйцето, а след това в галетата. Пържат се в тиган от всички страни до златистокафяво.
3. С кашкавал
Всяко твърдо сирене ще свърши работа, но пармезанът е най-добрият.
Ще ви трябват: 2 тиквички, 2 яйца, 150 г твърдо сирене, 50 г галета, 4 суп. лъж. брашно, подправки.
Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на резени/трупчета и ги подправете на вкус. Разбийте яйцата и смесете галетата с настърганото сирене. Потопете всяко парче тиквичка в брашното, след това в яйцето, а накрая - в галетата. Постелете тавата за печене с хартия и наредете отгоре тиквичките. Изпратете за 30 минути във фурната на 180 градуса, докато се получи красива коричка.
4. Панирани филийки
Най-често тиквичките за паниране се нарязват на резени, но и нарязани на филийки ще бъдат доста вкусни.
Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 100 г твърдо сирене, 100 г галета, по 2 ч. лъж. къри и сух чесън, 2 яйца.
Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на ленти и всяка потопете в яйце. Смесете галетата, настъргания кашкавал и всички подправки, след което потопете тиквичките в тази панировка. Наредете ги върху хартия в тавата за печене и ги сложете във фурната за 15 минути на 200 градуса.
5. Постни тиквички
В тази рецепта няма яйца, сметана, мляко или други животински продукти.
Ще ви трябват: 1 тиквичка, 2 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. галета по 0,5 ч. лъж червен пипер, кориандър, къри и сух чесън.
Приготвяне: Смесете всички сухи съставки. Нарежете тиквичките на филийки и ги оваляйте в тази панировка. Запържете тиквичките в тиган с малко олио.
6. С брашно и галета
Един от най-популярните варианти за създаване на плътна и хрупкава панировка.
Необходими са ви: 1 тиквичка, 1/2 чаша брашно, 1/2 чаша галета, 1 яйце, подправки.
Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на филийки и ги подправете на вкус. Потапят се в брашно, после в разбито яйце и след това в галета. Запържете тиквичките в тиган от двете страни до златистокафяво.
7. Без яйца
Алтернативно решение, ако у дома са ви свършили яйцата.
Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 100 г твърдо сирене, 100 г галета, 2 суп. лъж. растително масло, 2 ч. лъж. червен пипер и сух чесън.
Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на кръгчета и ги намажете със силиконова четка с масло. Смесете галетата, настърганото сирене и подправките, оваляйте тиквичките в тази панировка и ги наредете върху хартия. Изпратете тиквичките да се пекат във фурната за 15 минути на 200 градуса.
8. С овесени ядки
Оригинална рецепта за тиквички за любителите на здравословните ястия и интересните кулинарни експерименти.
Ще ви трябват: 1 тиквичка, 1,5 суп. лъж. соев сос, 4 суп. лъж. заквасена сметана, 1 скилидка чесън, 100 г овесени ядки, подправки.
Начин на приготвяне: Смесете заквасената сметана, соевия сос, наситнения чесън и подправките на вкус. Леко смелете или счукайте в хаванче овесените ядки. Нарежете тиквичките на кръгчета и ги потопете първо в заквасената сметана, а след това в люспите. Поставете заготовките върху хартия за печене и изпратете за 25-30 минути във фурната при 190 градуса.
9. В царевична панировка
За още по-ярък вкус можете да вземете и царевично масло.
Ще ви трябват: 2 тиквички, 240 г царевичен грис, 2 яйца, подправки, олио.
Начин на приготвяне: Намажете тава за печене с масло. Смесете царевичния грис с подправките и разбийте яйцата. Нарежете тиквичките на едро и потопете всяко парче в яйцето, а след това в брашното. Наредете оваляните в панировка тиквички в тава и ги запечете за около половин час във фурната на 180 градуса.
10. Тиквички в сметанова панировка
Тази панировка е още по-плътна и хрупкава.
Ще ви трябват: 1 кг тиквички, 200 г пълномаслена сметана, 2 яйца, 200 г брашно, 1 суп. лъж. растително масло, 2 ч. лъж. царевично нишесте, 0,5 ч. лъж. сода, 120 г твърдо сирене, 200 г галета, подправки.
Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на пръчици. Сметаната, яйцата и подправки на вкус се разбиват и постепенно се добавя пресятото брашно. Охладете тестото в хладилника и след това добавете царевичното нишесте и содата за хляб. Отделно се смесват настърганото сирене и галетата. Потопете тиквичките в тестото, а след това ги оваляйте в галетата и ги наредете върху хартия за печене. Изпратете тиквичките във фурната за 20 минути при 200 градуса.
11. С грис
Всъщност панировка може да се направи от всичко, което ви идва във въображението.
Ще ви трябват: 1 тиквичка, 2-3 суп. лъж. грис, подправки.
Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на филийки и ги подправете на вкус. Всяко кръгче старателно оваляйте в грис и запържете в тиган от двете страни до златистокафяво на средно силен огън.
12. В оризово брашно
За да стане коричката по-апетитна, преди печене, поръсете тиквичките леко с олио.
Ще ви трябват: 2 тиквички, 4 суп. лъж. оризово брашно, подправки, провансалски билки.
Начин на приготвяне: Нарежете тиквичките на кръгчета, сложете ги в плик и добавете там подправките, провансалските билки и оризовото брашно. Затворете плика и разклатете всичко много добре, разбъркайте. Наредете тиквичките върху хартия за печене на един слой и изпечете във фурната за 20-25 минути при 180 градуса.
Коментари