10 рецепти за вкусни и бързи летни ястия
След натоварен ден, прекаран в градината, да си починете добре и да хапнете нещо вкусно. Днес ви предлагаме няколко лесни и вкусни рецепти за вечеря на цялото семейство.
Дори в края на дълъг и натоварен ден в градината и двора ни се иска да сготвим нещо необичайно, засищащо и много вкусно и да зарадваме семейството.
Хрупкав картоф
Картофите са може би универсално ястие, което може да се сервира за закуска, обяд и вечеря. А печените картофи могат да бъдат както гарнитура, така и самостоятелно ястие.
Необходими са ви : за 6 порции - 2 кг дребни картофи, 1 чаша оцет, олио, сол на вкус, зелен лук по желание .
Приготвяне: Картофите се нарязват наполовинки и се слагат в тенджера, поръсват се със сол, заливат се с оцет и се сипва вода, за да покрие напълно картофите Оставят се да заврат и се варят 25-30 минути, докато омекнат. Отцедете водата, поръсете с олио и разбъркайте добре картофените резени. Разпределете ги в тава за печене и печете 25 минути. Обръщайте парчетата от време на време, за да се изпекат добре от всички страни. Готовите картофени филийки посолете на вкус, поръсете със зелен лук и поднесете с любимия си сос.
Салата от краставици с червен лук
За вечеря можете да приготвите само лека салата, например от пресни краставици.
Ще ви трябват : 2 краставици, 1 глава червен лук, 2 ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. оцет, пресни билки (босилек, копър, мента или магданоз), растително масло (по избор) .
Приготвяне: Обелете краставиците и нарежете на кръгчета. Обелете и нарежете лука на тънки полукръгчета. Сложете всичко в голяма купа и разбъркайте със сол. Оставете да престои поне половин час, след това изцедете течността и изплакнете зеленчуците, отцедете ги в гевгир. Прехвърлете краставиците и лука в чиста купа, подправете със сол, поръсете с оцет, поръсете с нарязани билки и разбъркайте, за да се смесят добре. По желание салатата може да се поръси с олио.
Тиквички в панировка със сирене
Тиквичките за вечеря са добра опция за бързо и лесно хранене.
Ще ви трябват: 2 тиквички, 1/2 ч. лъж. сух чесън, 1 суп. лъж. олио, 1 белтък, 1/2 чаша галета, 1/2 чаша настърган твърд кашкавал, сол и смлян черен пипер на вкус .
Приготвяне: Загрейте фурната до 200 °C и леко намаслете тава за печене. Тиквичките се нарязват на кръгчета с дебелина около 1 см, слагат се в купа и се поръсват със сол, черен пипер и чесън. Полейте с олио и разбит белтък, разбъркайте добре. Смесете галета и настъргано сирене в отделна купа. Потопете всяко парче тиквичка в получената смес и наредете в тава за печене. Печете тиквичките за 25 минути, докато станат златистокафяви и хрупкави.
Оставете леко да се охлади и сервирайте с любимия си сос.
Салата от домати с царевица, тиквички и пържен лук
Друг необичаен вариант на салата за лека вечеря.
Ще ви трябват: 3 глави лук, 5 суп. лъж. олио, 1 тиквичка, 1 консерва царевица, 600 г чери домати (или други), 2 ч. лъж. оцет, 1 ч. лъж мед, листенца босилек, смлян черен пипер и сол на вкус .
Приготвяне: Обелете и нарежете лука на колелца, залейте с растително масло, поръсете със сол и разбъркайте добре, така че всички кръгчета да се покрият с масло. Подредете ринговете в тава и печете на 200°C около половин час. Лукът може да не се пече, а да се сложи пресен в салатата. Но печеният лук е по-нежен на вкус и консистенция и върви добре с пресни зеленчуци.
Нарежете тиквичките и доматите, прибавете запечения (суров) лук и сложете всичко в голяма купа, поръсете с царевица. Добавете растително масло и няколко щипки сол и черен пипер. Разбъркайте добре. В малка купа се смесват оцет, мед, 2 суп. лъж. олио и още малко сол и черен пипер, разбъркайте и залейте салатата с дресинга. По желание поръсете с нарязани листа босилек и сервирайте.
Печени картофи със свински гърди и брюкселско зеле
Това е перфектната комбинация от съставки за вкусна семейна вечеря.
Ще ви трябва: 1 супена лъжица. растително масло, 1 суп. лъж. зърниста горчица, 1 ч. лъж. сол, смлян черен пипер, 1 кг картофи, 3-4 резена гърди, 0,5 кг брюкселско зеле .
Приготвяне: В голяма купа смесете 1/2 суп. лъж. масло, горчица и сол. Картофите се нарязват на едро, а беконът - на кубчета. Прехвърлете ги в купата с приготвения дресинг, разбъркайте добре и наредете в намазнена тава. Печете в предварително загрята до 200 °C фурна за около половин час, като периодично разбърквате картофите.
Докато картофите се пекат, брюкселското зеле се нарязва на две, полива се с олио, разбърква се и се добавя в тавата при картофите. Печете зеленчуците още 15 минути. Готовото ястие се посолява на вкус и се сервира горещо.
Пастет със зелен лук за сандвичи
Тази намазка е чудесен вариант за лека и бърза закуска. Може да се намаже върху хляб, да се сервира с чипс или крекери.
Ще ви трябват: 3-4 връзки зелен лук, 3 скилидки чесън, 1,5 чаши заквасена сметана, сол на вкус .
Приготвяне: Сипете лука с растително масло и разбъркайте добре. Пържете в тиган (на скара или в предварително загрята фурна) по 3-4 минути от всяка страна, докато омекне, но не се препича. Охладете и нарежете перата, поставете в кухненски робот, добавете няколко супени лъжици заквасена сметана и разбийте до гладкост. Прехвърлете получената маса в купа, отцедете останалата сметана и сол на вкус. Съхранявайте готовата паста в хладилник.
Омлет с патладжан и колбаси
Омлет може да се готви не само за закуска. Добавяйки малко колбаси, билки и резени патладжан, ще получите обилно ястие за вечеря.
Ще ви трябва : 2 суп. лъж. олио, 2-4 колбаси (колбаси или кренвирши), 1 патладжан, 1 глава лук, 1 глава чесън, сол, 8 яйца, листа босилек, сирене фета (по желание) .
Приготвяне: В сгорещено олио се запържват нарязаните колбаси. Отделно се задушават нарязаните на кубчета лук и патладжан, докато омекнат. Добавете нарязания чесън, запържените колбаси, добавете щипка сол и разбъркайте добре, продължете да пържите на слаб огън.
Яйцата се разбиват, добавят се наситнените листенца босилек и с яйчената смес се заливат зеленчуците и колбасите. Можете да поръсите отгоре със сирене. Запържете яйчената смес още 1-2 минути, докато се стегне малко, и прехвърлете омлета във фурната, предварително загрята до 200 °C. Пече се около 10-15 минути. Охладете готовия омлет и нарежете на порции.
Макарони с тиквички и кашкавал
Необходими са ви : За 4 порции - 500 г варени макарони, 2 тиквички, 1 връзка билки (магданоз, босилек, естрагон) 1/2 чаша настъргано твърдо сирене, 1/2 чаша сирене рикота (или обикновена извара), 2 суп. лъж масло, олио, 1/4 ч. лъж. смляно индийско орехче, сол, смлян черен пипер на вкус .
Приготвяне: Поставете настъргания кашкавал, билките и маслото в блендер, разбийте до гладкост и оставете соса настрана. Тиквичките се нарязват на кръгчета и се запържват в олио до омекване, овкусяват се със сол и черен пипер и се свалят от огъня за малко.
Подправете изварата (или рикота) с индийско орехче. Смесете варените макарони с тиквичките направо в тигана и поставете на слаб огън, добавете извара и зелен сос. Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Свалете от огъня и сервирайте веднага.
Задушени чушки с колбаси
Такова ястие може да е гарнитура, да се сервира с варен ориз или паста върху сандвич.
Необходими са ви: за 2 порции - 2 сладки чушки, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 3 пушени колбаса (или кренвирши), 2 чаши доматен сос, 1/4 ч. лъж. счукани люти чушки (по желание), олио, сол и черен пипер на вкус .
Приготвяне: Запържете нарязания на кубчета лук в голям тиган, докато омекне, около 5 минути. Добавете смачкания чесън и гответе още една минута. Прибавете нарязаните на парчета колбаси и ги запържете за около 10 минути. Добавете нарязаните на кубчета чушки, залейте с доматения сос и разбъркайте добре. Подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете да къкри на тих огън около 20 минути, докато течността се изпари.
Рататуй в мултикукър
Това е вечеря, която се приготвя почти без ваше участие. Можете да приготвите и поставите съставките в мултикукъра на обяд и след 4-5 часа ще имате готова класическа френска зеленчукова яхния.
Необходими са ви: 2 глави лук, 500 г патладжан, 500 г тиквички, 2 сладки чушки, 500 г домати, 4 скилидки чесън, 2 суп. лъж. доматено пюре, олио, сол и листенца пресен босилек .
Приготвяне: Нарежете всички зеленчуци на не много големи парчета, накълцайте чесъна и поставете всичко в мултикукъра. Запържете лука в олиото до омекване, подправете със сол на вкус, добавете доматеното пюре, разбъркайте и прехвърлете лучената смес в тенджерата. Залейте с 2 суп. лъж. масло и сол, разбъркайте всичко, покрийте и гответе, докато зеленчуците омекнат, 4-5 часа. Половин час преди приключване на готвенето махнете капака и оставете излишната течност да се изпари.
При сервиране готовият рататуй се поръсва с наситнени листа босилек.
Вкусната и лека лятна вечеря на открито е не само гастрономическо удоволствие, но и приятен завършек на деня със семейството.
Коментари