Вече доста сме говорили колко неприятно е, когато в хладилника остават недоядени порции от ястия, които сте приготвяли с много старание. От една страна ви е жал да ги изхвърлите, а от друга – не стигат с тях да нахраните отново семейството си. Миналата седмица ви дадохме няколко предложения как да се справите със ситуацията. Днес продължаваме темата с още вкусни и интересни ястия.

Кюфтета от грис 

Ако някой не е изял порцията си грис от закуската, използвайте остатъците, за да направите сладки кюфтета. Стафиди, сушени плодове, парченца шоколад или кокосови стърготини са подходящи допълнения, а в комбинация с кондензирано мляко или мед, десертът става още по-вкусен. Малките кюфтенца са подходящи да ги вземете със себе си на работа или да опаковате на детето за училище.

Продукти: 150 г сварен грис, 150 г стафиди и сушени плодове, 2 яйца, 3 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. растително масло, 1/2 ч. лъж. сода.

Приготвяне: В охладения грис добавете яйцата, брашното, захарта, растителното масло и содата, загасена с оцет. Замесете гъсто тесто. Добавете сухите плодове и оформете малки кюфтенца. Оваляйте ги по желание в брашно и ги пържете в сгорещено олио до златисто.

Пай със захаросано сладко 

Ако прекалено дълго е престояло в долапа или по друга причина, често сладкото се сгъстява и захаросва. Можете да го спасите, като добавите ¼ чаена чаша вода на килограм сладко. Поставя се на котлона, леко се сварява и се насипва отново в бурканчета. Все пак е по-добре да използвате захаросания продукт веднага. Например, да направите ароматен пай.

Продукти: 300 г брашно, 250 мл конфитюр (сладко), 2 яйца, 2 суп. лъж. заквасена сметана, 1 ч. лъж. сода.

Приготвяне: Сладкото се загрява леко на водна баня, за да се разтопят захарните кристалчета. Прибавете содата и разбийте добре. Сместа трябва да удвои обема си и да стане въздушна. Пресейте брашното, добавете сметаната и омесете тестото. Прехвърлете сместа във формата и печете 25 минути на 180°C.

Готовият пай може да се намаже със заквасена сметана или глазура от извара и да се сервира.

Ронлив сладкиш 

Има и неприятни ситуации, когато приготвяте бисквитките. Например, пробвате нова рецепта, но не харесвате вкуса, или някой от семейството е отворил нова кутия, забравяйки за старите и те са изсъхнали. В този случай остатъците ще станат основа на нов десерт – ронлива торта. Освен това, в рецептата можете да използвате завехнали плодове или такива, които дълго време са престояли в хладилника.

Продукти: 400 г плодове, 150 г бисквити, 100 г овесени ядки, 60 г масло, 50 г захар, канела на вкус.

Приготвяне: Натрошете бисквитите. Ако се налага ги настържете или счукайте до получаването на трохи. Смесете с овесените ядки, мекото масло, захарта и канелата. Нарежете плодовете на филии и ги наредете в предварително намазана с масло тава за печене. По желание плодовете могат леко да се задушат в тиган с 2 суп. лъж. захар. Поръсете плодовата основа с бисквитените трохи и заравнете. Печете във фурната на 180°C за 15-20 минути.

Поднесете с топка сладолед, кисело мляко или сметана.

Мъфини с овесени ядки 

Сутрешната закуска лесно може да се превърне в чудесен десерт към чая и кафето. Като основа можете да вземете не само овесена каша, но и остатъците от грис. Чувствайте се свободни да използвате различни добавки. Между пластовете тесто например, поставете блокче шоколад или 1 ч.л. ядково масло. Така тестото ще има течна сърцевина.

Продукти: 350 г брашно, 250 г сварени овесени ядки или грис, 100 мл прясно мляко, 100 мл растително масло, 2-3 суп. лъж. захар, 1 яйце, 1 ч. лъж. Бакпулвер, 1/2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Смесете всички сухи съставки: пресятото брашно, захарта, солта и бакпулвера. В отделна купа смесете овесените ядки, прясното мляко, олиото и яйцето. Обединете двете смеси. Разпределете тестото във форми за мъфини и печете 30 минути на 180°C.

Сиренки в сметанов сос 

Солените мини-катми, или по-известни като руските сырники, са известни с капризния си характер. Достатъчно е да сложите малко повече брашно и резултатът може да бъде разстройващ. А някои сиренки, когато изстинат, вече не изглеждат много апетитно. Ако не са ви се получили, или са останали от закуската, предлагаме ви да използвате малък трик - изпечете кюфтета от извара в сметанов сос.

Продукти: 6-8 сиренки.

За соса: 300 г заквасена сметана 20%, 1 яйце, 50 г захар, 1 ч. лъж. ванилова захар.

Приготвяне: Разбийте заедно всички съставки за соса: заквасената сметана, яйцето, обикновената и ваниловата захар. Наредете сиренките в тава за печене, предварително намазана с масло. Залейте със соса и сложете във фурната, загрята на 160°C, за 20 минути.

Пудинг от стар хляб 

Има много рецепти със стар хляб. Изсъхналите филийки можете да превърнете в галета или да направите основата на вкусен пудинг. Дори черен хляб ще ви свърши работа, но в този случай е по-добре да се откажете от шоколада. Киселите плодове ще помогнат „да съживите“ вкуса на десерта: череши, боровинки или касис. За по-пикантни нюанси можете да добавите към пълнежа няколко супени лъжици коняк, бренди или ром.

Продукти: 400 г стар хляб, 400 мл сметана, 150 г натурален шоколад, 3 яйца, 100 г захар, 90 г масло, 1/2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: В тенджера с дебело дъно смесете сметаната, парченцата шоколад, захарта, 80 г масло и солта. Поставете съда на водна баня и изчакайте, докато съставките се смесят напълно. По-добре е да бъркате сместа с дървена или силиконова шпатула. Разбийте яйцата на пухкава пяна. Нарежете хляба на малки филийки или го надробете, докато стане на трохи. Комбинирайте охладената шоколадова смес с яйчния крем. Разбийте всичко много добре с миксер на ниска скорост.

С останалото масло (10 г) намажете формата и сипете на дъното около една трета от крема. Равномерно разпределете филийките или трохите хляб върху основата. Залейте с останалия крем.

Оставете пудинга да се напои поне за 1 час, а може да го оставите в хладилника за една нощ. Така хлябът ще се напои още по-добре. Сложете във фурната и печете 30 минути на 180°C.

Сервирайте със заквасена сметана или топка сладолед.