Лунната стартира на 23 януари 2023 г. Тя е на Черния воден Заек, който вещае благост и мир.

Заекът е не само домашно животно, но и живеещо в дивата природа. Ето защо е по-добре да не включвате в новогодишното меню заешко месо, див заек или други дивечови меса. Въпреки тези ограничения, ястията, които можете да сложите на трапезата граничат към безкрайност.

САЛАТИТЕ

С китайско зеле и царевица 

Необходими са ви: 1 китайско зеле, 200 г царевица, 100 г корен целина, 1/2 глава лук, сол и зехтин на вкус.

Приготвяне: Почистете зелето и ако е необходимо отстранете най-горните листа. Измийте го и нарежете на ситно. Прехвърлете в дълбока купа. Обелете корена целина и го нарежете на тънки ивици. Прибавете към китайското зеле. Добавете и царевицата. Посолете, подправете с растително масло и разбъркайте добре салатата.

С боб, крутони и прясна краставица 

Необходими са ви: 300 г варен или консервиран червен боб, 1 пакет крутони с вкус по ваш избор, 1-2 пресни краставици, майонеза на вкус, зелени подправки за украса.

Приготвяне: Сложете боба и нарязаните на кубчета краставици в купа за салата. Прибавете крутоните. Подправете с майонеза и разбъркайте добре. При сервиране украсете салатата с пресни зелени подправки.

Калмари с варено яйце и гъби 

Ще ви трябват: 3 калмара, 2-3 варени яйца, 100 г варени гъби, 1 глава лук, сол, подправки и майонеза на вкус, растително масло за запържване на лука.
Приготвяне: Калмарите се пускат в подсолена вряща вода и се варят две минути. Извадете, охладете и нарежете на кръгчета или ленти. Нарежете и сварените гъби.

Обелете лука, нарежете на ситно и запържете в растително масло, докато омекне. Смесете с калмари и гъби, добавете настъргани варени яйца. Посолете, добавете подправки и майонеза. Разбъркайте добре.

ПРЕДЯСТИЯТА

Пълнени домати 

Ще ви трябват: 3 домата, 1 пакет крекери, 1 пакет осолени ядки, пресен или сушен копър на вкус, пресни зелени подправки за украса.

Приготвяне: Измийте доматите и ги разполовете напречно. Внимателно ги издълбайте. Пригответе плънката от натрошените крекери, накълцаните ядки и копър. Напълнете доматите. Наредете ги в чиния за сервиране и украсете.

Поднесете майонезения сос към предястието отделно.

С гъби 

Необходими са ви: 10 цели мариновани по-големи печурки или други гъби, 1 варено яйце, 70-100 г меко сирене, майонеза на вкус, копър и маслини за украса, шишчета за нанизване.

Приготвяне: Отцедете течността от гъбите и отстранете пънчетата, ако има такива. От натрошеното сварено яйце, мекото сирене и копъра пригответе плънката и я овкусете с майонеза. Напълнете гъбите и ги сложете в чиния за сервиране.

Нарежете маслините на колелца, копъра накъсайте на малки клонки. Поставете кръгче маслина върху всяка пълна гъбка и нанижете с шишче.
Украсете с клонки свеж копър.

Пълнени рачешки пръчици 

Ще ви трябват: 10 рачешки пръчици (сурими), 100 г меко сирене, 100 г прясна краставица, майонеза на вкус, шишчета за нанизване.

Приготвяне: Пригответе плънката. Измийте краставицата. Половината краставица нарежете на ситно, смесете я с мекото сирене, майонезата и наситнения копър, другата половина нарежете на много тънки кръгчета.

Извадете рачешките рулца от опаковката и ги разгънете. Върху тях разпределете плънката на равномерен слой. Навийте отново рулцата, като леко притискате плънката. Готовите рула разрежете напречно на няколко части.

Наредете в чиния за сервиране и украсете с "ветрило" от тънко нарязана краставица. Нанижете хапките с шишче и украсете с клонки пресен копър.
Идея: Съставът на пълнежа може да бъде променен по ваша преценка, например добавете варен ориз и нарязано варено яйце.

Бонус за децата:

Зайче (14-7)

Необходими са ви: за една порция - 1 варено яйце, 1/3 морков, 2 зърна карамфил, 1 зърна черен пипер, копър и зелена салата за украса.

Приготвяне: Отрежете "дъното" на свареното яйце, за да го фиксирате в купата. Покрийте чинията с листа от зелена салата и поставете отгоре яйцето.

Направете от морков "уши" на зайчето и ги поставете в предварително направените срезове в горната част на яйцето. Забодете поставете зърната карамфил, така че да получите "очи", и с помощта на зърно черен пипер направете носа, а от две малки клонки копър - мустаците.

Носът на "заека" може да се направи и от парченце червена чушка.

ОСНОВНИ ЯСТИЯ

Пилешки рулца със сирене и гъби на тиган 

Ще ви трябва: за едно руло - 1 парче пилешки гърди, 50 г варени гъби, 50 г твърдо сирене, сол и подправки на вкус, растително масло за пържене.

Приготвяне: Изплакнете пилешкото филе, подсушете малко, обезкостете като запазите кожата. Месото се нарязва на ситно. Направете същото и с гъбите.

Сиренето се охлажда добре и се настъргва на ситно ренде. Смесете филето, нарязаните гъби и сиренето, посолете и добавете подправки по ваш вкус.
Поставете пилешката кожа върху дъска за рязане и отгоре сложете от пълнежа от филе с гъби и сирене. Завийте на стегнато руло и запържете в тиган в добре загрято олио от всички страни до готовност.

Кашкавалът (твърдото сирене) се настъргва много по-лесно, ако е добре охладено или дори леко замразено.

Патица с мед и ябълки 

Ще ви трябва: 1почистена от вътрешностите патица, 2 суп. лъж. мед, 4 суп. лъж. соев сос, 2-3 скилидки чесън, 1-2 ябълки, сол, розмарин и други подправки на вкус, олио за печене.

Приготвяне: Измийте и подсушете добре патицата. Натрийте със сол и подправки. В отделна купа смесете меда, соевия сос и смачкания чесън.

Сипете растително масло в тава за печене, поставете отгоре патицата и я полейте с приготвения сос, отгоре поставете клончета розмарин. Сложете тавата в предварително загрята фурна и печете на 200°C до готовност (патешкото месо трябва да е меко и лесно да се отделя от костта). 15 минути преди да изключите фурната, нарежете ябълките на филийки, извадете тавата с патицата и разпределете резените близо до месото.

Ако растителното масло и мазнината, отделени от патицата, не са достатъчни, за да не изгори месото, от време на време сипвайте вода в тавата. Също така е важно от време на време да поливате патицата с отделилия се в тавата сос.

Тиква със сирене 

Ще ви трябват: 500 г обелена и почистена тиква, 100 г меко сирене, сол и подправки на вкус, растително масло за пържене, билки за украса, вода.

Приготвяне: Нарежете тиквата на кубчета и запържете в растително масло, докато омекне. Ако искате да направите тиквата малко по-мека, добавете малко вода. 2-3 минути преди да свалите от котлона, посолете и добавете подправките, разбъркайте. При сервиране украсете ястието със сирене и билки.

ДЕСЕРТ

Плодова салата с кисело мляко

Ще ви трябва: 100 г банани, 100 г портокал, 100 г киви, 100 г ябълка, 100 г пресни или размразени дребни плодове (или горски плодове), кисело мляко на вкус, зелени клонки за украса.

Приготвяне: Обелените и размразени плодове се нарязват на ситно или на кръгчета. Разпределете ги в широки чаши или десертни купички, украсете с зелените подправки. Залейте с подсладено кисело мляко или го сервирайте отделно.

"Зайци" 

Необходими са ви: за порция - 80-100 г сметанов сладолед, 50 г бисквитки с мляко, 50 г всякакви ядки, 1 бутерсладки „Ушички“, череши без костилки, кокосови стърготини, кръгли сладки и блатове на вкус.

Приготвяне: Смелете бисквитките и ядките поотделно. Сипете смлените бисквитки и сладолед на пластове в чаша, като между редовете добавяте по 2-3 череши. Отгоре поръсете десерта с кокосови стърготини, а в центъра - с натрошени ядки. От кръгли сладки направете муцунката на заека, а от бутер-бисквитките – ушите. Сервирайте десерта веднага на масата или го поставете в хладилника, за да не се разтопи сладоледът.

Плодов десерт "Елхичка" 

Ще ви трябват: 2 кивита, малини, боровинки, червени боровинки или всякакви други многоцветни плодове (по няколко зрънца).

Приготвяне: Измийте кивито, обелете го и го разрежете по дължина на две части. Нарежете ги на тънки филийки. От широката част на филиите киви изрежете правоъгълници – те ще са част от "ствола", а останалите резени ще бъдат "клонките" на елхата. В подходяща плоска чиния наредете всички части на "ствола" една над друга, а от двете страни под ъгъл, плътно наредете "клоните" от резените киви. Върху тях, както и по краищата, наредете горски плодове. Използвайте най-голямото зрънце, за коледен "върх".