Лесни и вкусни рецепти

Лекият и ефирен тиквен сладкиш буквално се топи в устата и има невероятно красив златисто-оранжев цвят. Можете да го приготвите по десетки различни начини, а ние сме събрали най-добрите (според нас) от тях в нашата селекция от рецепти. Винаги проверявайте готовността на кекса с дървено шишче или клечка за зъби!

1. С кисело мляко и стафиди 

Варирайте количеството захар според сладостта на тиквата.

Ще ви трябват: 200 г тиква, 2 шепи стафиди, 3 яйца, 150 мл кефир или разбито кисело мляко, 100 г захар, 60 мл растително масло, 180 г брашно, 4 суп. лъж. грис, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. лимонов сок.

Приготвяне: Смесете кефира, захарта и гриса и оставете за половин час. Разбийте яйцата и смесете с млечната смес. Добавете брашното с бакпулвера и растителното масло, както и настърганата тиква, лимоновия сок и накиснатите стафиди. Сипете тестото във форма и печете сладкиша 40-45 минути във фурната на 180 градуса.

2. Със заквасена сметана и сушени плодове

За тази рецепта трябва предварително да приготвите пюре от тиква.

Необходими са ви: 150 г захар, 180 г брашно, 6 суп. лъж. пюре от тиква, 5 суп. лъж. сметана, 100 г сушени плодове, 2 яйца, 1 ч. лъж. бакпулвер, 50 г масло, 1 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта и мекото масло. Добавете заквасената сметана и растителното масло, а след това тиквеното пюре и нарязаните сушени плодове. Накрая добавете брашното и бакпулвера. Сипете тестото във форма и изпечете тиквения сладкиш във фурната за около 45 минути на 180 градуса.

3. Маслен сладкиш с лимон 

Най-добре е да изпечете кекса в кръгла форма с дупка в центъра.

Ще ви трябват: 300 г тиква, 50 мл лимонов сок, 2 суп. лъж. лимонова кора, 3 яйца, 150 г захар, 1 щипка ванилия, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. чаша брашно, 80 г масло.

Приготвяне: Пасирайте тиквата в блендер. Добавете яйцата, мекото масло, захарта, кората от лимон и сока, разбийте отново. Добавете останалите сухи съставки, объркайте и го сложете в кексовата форма. Печете сладкиша във фурната 40 минути на 180 градуса.

4. Бананов кекс

Изяжда се до последната троха за минути!

Необходими са ви: 250 г пюре от тиква, 1 банан, 50 мл олио, 1 яйце, 2 белтъка, 320 г брашно, 150 г захар, 1 ч. лъж. ванилия, 1 ч. лъж. бакпулвер, 0,5 ч. лъж. сода, 150 г печени ядки по ваш вкус.

Приготвяне: Намачкайте един банан с вилица и го разбийте с миксер с тиквеното пюре, яйцето и белтъците. Добавете маслото, ванилията и захарта и разбъркайте отново. След това добавете брашното със содата и замесете тестото, накрая добавете нарязаните ядки. Сипете сместа във форма и печете за 40 минути на 180 градуса.

5. Постен сладкиш със захаросани плодове и джинджифил 

Отлична рецепта за деликатен домашен сладкиш по време на постите.

Необходими са ви: 320 г брашно, 100 мл олио, 300 г тиквено пюре, 180 г захар, 1 ч. лъж. сода, 50 г ядки, 50 г захаросани плодове, по 1 ч. лъж. джинджифил и канела.

Приготвяне: Смесете с миксер тиквеното пюре, маслото и захарта до гладкост. Добавете загасената сода, подправките, а след това и пресятото брашно. Накрая прибавете захаросаните плодове и ядки на вкус. Разбъркайте тестото и го сипете във форма. Печете 45 минути на 170 градуса.

6. С овесени ядки и мед 

Една от най-здравословните рецепти за тиквен пай!

Необходими са ви: 250 г тиква, 50 г мед, 60 г овесени ядки, 2 яйца, 2 ябълки, 2 ч. лъж. бакпулвер, 120 г пшенично брашно, 50 мл олио, по 0,5 ч. лъж. смляно индийско орехче, канела, джинджифил и кардамон.

Приготвяне: Смелете обелените ябълки, тиквата и яйцата в блендер до гладкост. Добавете олиото, меда и подправките. Смелете малко овесените ядки и ги добавете. След това прибавете брашното с бакпулвера и разбъркайте всичко. Сипете сместа във форма и печете 45 минути на 170 градуса.

7. С оризово брашно

В тази рецепта няма абсолютно никакво пшенично брашно.

Необходими са ви: 650 г тиква, 3 яйца, 2 суп. лъж. заквасена сметана, 1,5 ч. чаши оризово брашно, 1/2 ч. чаша овесени ядки, 4 суп. лъж. кафява захар, 100 г масло, 1 суп. лъж. портокалова кора, 0,5 ч. лъж. гасена сода, ванилия и подправки.

Начин на приготвяне: Запечете резените тиква за 20 минути, докато омекнат и пасирайте на пюре. Разбийте мекото масло със захарта с миксер, добавете яйцата, заквасената сметана, тиквеното пюре и отново разбийте. След това се добавят загасената сода, всички подправки, оризовото брашно и овесените ядки. Замесете тестото и изпечете сладкиша за 50 минути на 170 градуса.

8. С шоколад в мултикукър 

Кексът в мултикукър се приготвя по същия начин, както във фурната.

Необходими са ви: 200 г брашно, 150 г тиквено пюре, 125 г масло, 3 яйца, 150 г захар, 5 суп. лъж. какао, 1,5 ч. лъж. бакпулвер, 2 щипки ванилия.

Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта, добавя се мекото масло, а след това и тиквеното пюре.

Прибавя се пресятото брашно с бакпулвера и тестото се разделя на части. Към едната добавете ванилия, а към другата – какао. Разбъркайте отново и сипете с лъжица от двете смеси в намаслената купа на мултикукъра. Печете на режим "Печене" за около 70-80 минути.

9. С извара

Този тиквен сладкиш винаги се получава много сочен.

Необходими са ви: 200 г тиква, 200 г извара, 200 г захар, 350 г брашно, 150 мл олио, 100 г стафиди, 2 яйца, 2 ч. лъж. бакпулвер, 15 г ванилова захар, подправките.

Приготвяне: Тиквата се задушава до омекване и се пасира с блендер. Смесете тиквеното пюре с изварата и подправките. Отделно разбийте яйцата с цялата захар и маслото и комбинирайте двете смеси. След това добавете брашното с бакпулвера и накрая стафидите. Печете тиквеника около 45 минути на 180 градуса.

10. С моркови

Зеленчуковите кексове са спасение за тези, които обичат да пекат, но следват правилното хранене.

Необходими са ви: 400 г тиква, 100 г моркови, 200 г брашно, 2 суп. лъж. сметана, 100 г захар, 4 яйца, 10 г бакпулвер, 50 г ядки на вкус, 200 г масло, подправки.

Приготвяне: Настържете морковите и тиквата на ситно ренде, а маслото разбийте заедно със захарта с миксер. Добавете заквасената сметана с яйца към маслото и разбийте отново. Смесете със зеленчуковото пюре, смлените ядки и подправки на вкус. Добавете пресятото брашно с бакпулвера и сипете тестото във форма. Печете сладкиша около 1 час във фурната на 180 градуса.

11. С ябълки и боровинки 

Добавете малко мед, ядки или джинджифил на вкус.

Ще ви трябват: 2 чаши брашно, 1,5 чаши пюре от тиква, 1 ч. лъж. сода, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. лимонова кора, 140 г масло, 1-1,5 чаша захар, 1 ябълка, 2 яйца, 1 чаша сушени боровинки, подправки.

Приготвяне: Смесете брашното, подправките, содата и бакпулвера. Разбийте маслото със захарта до пухкава смес. Добавете тиквеното пюре и разбийте отново. След това прибавете яйцата, последвани от ситно нарязаните ябълки, лимоновата кора и червените боровинки. Накрая добавете сухите съставки и лимоновия сок. Омесете тестото и го сипете във форма. Печете сладкиша 50 минути на 180 градуса.

12. С грис

Грисът придава на тестото още по-рохкава и ефирна текстура.

Необходими са ви: 150 г тиква, 260 г грис, 2 яйца, 200 мл кисело мляко, 120 г захар, по 1 ч. лъж. канела и ванилова захар, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. зехтин.

Приготвяне: Яйцата се разбиват на пяна и се смесват с киселото мляко. Добавете захарта, гриса и подправките и разбийте до гладкост. Накрая добавете маслото и настърганата тиква, а след това - брашното с бакпулвера. Размесете тестото, сложете го във форма и изпечете сладкиша за 40-50 минути във фурната на 180 градуса.

13. С орехи

Толкова лесен кекс, че всеки може да се справи!

Необходими са ви: 150 г брашно, 120 г захар, 3 яйца, 0,5 ч. лъж. сода, 1/2 чаша орехи, 200 г тиква.

Приготвяне: Запечете и накълцайте ядките. Тиквата се настъргва на едро ренде, а яйцата се разбиват със захарта на пяна. Към яйцата добавете брашното и загасената сода, а след това тиквата с ядките. Размесете тестото, сипете във формата и изпечете сладкиша във фурната за около 50 минути на 180 градуса.

14. С прясно мляко и мак 

Много оригинална рецепта, когато класиката е омръзнала.

Ще ви трябват: 250 г тиква, 3 суп. лъж. мак, 50 мл прясно мляко, 50 г масло, 1 яйце, 180 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1/2 чаша захар, 1 лимон, 2 с. Лъж. тиквени семки, подправки.

Начин на приготвяне: Пригответе от тиквата пюре и го разбийте с блендер, заедно с прясното мляко и яйцето. Отделно смесете мекото масло със захарта и комбинирайте двете смеси. Добавете брашното, бакпулвера, мака, лимоновата кора, тиквените семки и подправките на вкус. Замесете тесто и изпечете сладкиша за около 45 минути на 180 градуса.

15. С портокал

Цитрусовата киселинка никога не е излишна, когато става въпрос за тиквен кекс!

Необходими са ви: 260 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 320 г пюре от тиква, 1 портокал, 2 яйца, 90 мл олио, 160 г захар, 120 г сушени боровинки или стафиди, подправки.

Приготвяне: Маслото се разбива със захарта и яйцата. Добавете тиквеното пюре и разбийте отново. След това добавете портокаловия сок и кората, а след това - всички сухи съставки. В самия край добавете боровинките. Разбъркайте тестото, сложете го във форма и изпечете сладкиша във фурната за около 50 минути на 180 градуса.