Топло вино и боле

Топлото вино е любимо на мнозина. То се прави от 1 литър червено вино, 150 грама захар, 15 зърна черен пипер, 5 карамфилчета, щипка канела.

Всички съставки се слагат да заврат до кипване. Сваля се от котлона и се оставя да престои десетина минути.

Прецежда се и се сервира.

Може да се гарнира с парче лимон и нарязани на кубчета ябълки.

Назаем от чужбина – боле, което младите обичат

Болето е питие, което се приготвя от подсладено бяло вино или шампанско с нарязани в него парченца плодове, най-често ябълки и портокали

За тази не съвсем нашенска напитка се използват 1,5 л бяло вино, 1 бутилка червено шампанско, 2 лимона, 300 г захар, 1 кг череши от компот, лед.
Кората на лимоните се настъргва, останалата част се нарязва на дребни парченца. Кората и парченцата се посипват със захар в дълбок съд. Заливат се с половината вино и съдът се захлупва – престоява едно денонощие в хладилника. Около един час преди сервирането се прибавя виното, разбърква се добре да се стопи захарта и се прибавят черешите.

Шампанското се излива преди консумацията. Във всяка чаша се слагат кубчета лед.

Боле с портокали

За него се приготвят 1,5 л червено вино, 1 л газирана вода, 4 портокала, 300 г захар, 500 г круши от компот.

Портокалите се нарязват на малки парченца, подреждат се в купа, като се посипват със захар – така да престоят няколко чаша в хладилника.

Крушите се режат на парченца. Преди сервиране в купата се налива сокът от компота, прибавят се нарязаните круши и се заливат с вино.

Прибавят се настърганата кора на три портокала и газираната вода.

Боле с мандарини

За него са необходими 100 мл ром, 500 мл червено вино, 1,5 л газирана вода, 1 чаша вода, 300 г захар, 400 г ябълки, 10 мандарини, лед.

Сварява се захарен сироп от захарта и водата и с него, докато е още горещ, се заливат нарязаните на парченца ябълки. Оставя се да изстине и се налива в купа.

Прибавят се нарязаните мандарини и настърганата кора на 4 от тях. Наливат се ромът, виното и газираната вода.

Сервира се с лед.

Боле с червено вино

2 бутилки червено вино, 400 г захар, настъргана кора от един лимон и един портокал, 4-5 карамфилчета, канела ва върха на ножа, 1 л газирана вода.

Всички съставки, без газираната вода, се поставят в дълбок съд с капак – оставя се за 1-2 часа в хладилника и се бърка да се стопи захарта.
Прецежда се и се прибавя газираната вода.

Боле с ябълки

6 големи ябълки, 200 г пудра захар, 2 бутилки бяло вино, 100 мл ром, лед.

Ябълките се режат на кубчета, поръсват се със захарта и половин чаша вино. Оставят се на хладно за 5-6 чаша.

Преди сервиране се прибавят ромът, останалото вино и кубчета лед.

Захарта можете да заменяте по избор с мед при всички избрани рецепти, където е възможно.