Мислите, че френските кроасани са трудни за приготвяне? Лъжете се! Освен това сега дори не е нужно да месите тестото сами, а това е най-трудната част от процеса. Чувствайте се свободни да вземете готовия пакет, а какво да правите с него след това - ще ви кажем в следващите рецепти!

1. Кроасани с шоколад 
* Много лесни, но в същото време невероятно вкусни кроасани.

Необходими са ви: 400 г бутер тесто, 200 г шоколад, 1 яйце.

Приготвяне: Разточете леко тестото и го нарежете на дълги триъгълници. Върху широката част се разпределя натрошеният шоколад. Завийте кроасаните, намажете отгоре с разбито яйце и запечете във фурната за 5 минути на 220 градуса и след това още 15-20 минути на 190 градуса.

2. Със сладко

* Можете да изберете сладко по ваш вкус, важното е да е гъсто.

Необходими са ви: 400 г бутер тесто, 1 яйце, 5-7 суп. лъж. сладко, 4 ч. лъж. пудра захар.

Приготвяне: Бутер тестото се разточва и се нарязва на триъгълници. В широката част сложете малко сладко, навийте и намажете с разбито яйце. Печете кроасаните за 25 минути във фурната на 180 градуса и ги поръсете с пудра захар.

3. С варен крем 

* Как да приготвите варен крем, ще научите по-нататък в рецептата!

Ще ви трябват: 500 г бутер тесто, 1 яйце, по 0,5 ч. лъж. брашно и нишесте, 1/2 чаена чаша прясно мляко, 1/3 ч. ч. захар, 70 г масло, 1 ч. лъж. канела, 2 ч. лъж. пудра захар.

Начин на приготвяне: Нарежете тестото на триъгълници, навийте кроасаните и наредете върху хартия за печене. Разтопете половината масло, смесете с пудрата захар и канелата, намажете кроасаните и ги изпечете за половин час на 170 градуса до златиста коричка.

Разбийте яйцето със захарта, добавете нишестето и брашното, разбъркайте и налейте прясното мляко. Сварете всичко на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Варете до сгъстяване. Когато кремът се охлади, смесете с останалото масло. Напълнете кроасаните с крем с помощта на сладкарски шприц.

4. С кокосов крем

* Идеални са за чай и се приготвят само за половин час.

Ще ви трябват: 500 г бутер тесто, 200 г кокосови стърготини, 100 г кондензирано мляко.

Приготвяне: Смесете кондензираното мляко с кокосовите стърготини. Разточете бутер тестото и го нарежете на триъгълници, разпределете плънката от широката страна на всяко парче и навийте кроасаните. Печете за 20-25 минути във фурната на 180 градуса.

5. С бадемов крем

* Една от класическите рецепти, с които всяка домакиня може да се справи.

Продукти: 400 г бутер тесто, 60 г пудра захар, 60 г бадемово брашно, 60 г масло, 1 яйце, 25 г филирани бадеми.

Приготвяне: Разбийте яйцето с пудрата захар и отделно разбийте маслото с бадемовото брашно. Смесете ги и внимателно разбъркайте до получаването на гъст крем. Нарежете тестото на триъгълници, разпределете плънката и завийте кроасаните, поръсете с филираните бадеми. Печете ги във фурната за 20-25 минути на 180 градуса.

6. С ябълки

* Ябълките трябва предварително да се подготвят, за да не останат сурови.

Необходими са ви: 400 г бутер тесто, 2 ябълки, 1 яйце, 150 г масло, 70 г захар, канела.

Приготвяне: Почистените ябълки се нарязват на ситно, смесват се със захарта и канелата и се задушават малко в маслото в тиган. Нарежете бутер тестото на триъгълници, разпределете плънката, навийте кроасаните и намажете с яйце. Печете ги за половин час на 180 градуса.

7. С череши 

* Ако използвате замразени череши, първо ги размразете и отцедете.

Продукти: 400 г бутер тесто, 200 г череши без костилки, 1 жълтък, 1 ч. лъж. вода, 5 ч. лъж. пудра захар.

Приготвяне: Нарежете тестото на триъгълници, върху всеки сложете по една черешка и навийте кроасаните. Намажете ги с жълтък и печете 25 минути във фурната на 180 градуса. Смесете пудрата захар с гореща вода и залейте готовите кроасани.

8. С кашкавал

* Можете също така да добавите зеленчуци или нарязана шунка към пълнежа на вкус.

Необходими са ви: 400 г бутер тесто, 200 г твърдо сирене, 1 яйце.

Приготвяне: Нарежете тестото на триъгълници и върху всеки поставете парче кашкавал. Навийте кроасаните, намажете с разбито яйце и запечете във фурната за 20 минути на 190 градуса.

9. Със сьомга 

* Тези кроасани са добра алтернатива на обикновените сандвичи.

Продукти: 400 г бутер тесто, 200 г масло, 1 яйце, 140 г сьомга, 8 суп. лъж. крема сирене, 3 стръка зелен лук.

Начин на приготвяне: Нарежете бутер тестото на триъгълници и върху всеки сложете по две кубчета замразено масло. Навийте кроасаните, намажете с разбито яйце и сложете във фурната за 20 минути на 200 градуса. Оставете ги да изстинат, разрежете ги и ги намажете с крема сирене, поставете резен сьомга и поръсете със зелен лук.

10. Бананови кроасани

* Сладки кроасани за чай, без допълнителна захар!

Продукти: 400 г бутер тесто, 4 банана, 1 яйце.

Начин на приготвяне: Разточете тестото и нарежете на триъгълници. Върху широката страна поставете резен банан, навийте кроасаните и намажете с яйце. Сложете ги във фурната за 25 минути при 180 градуса.

11. С гъби

* Пълнежът на кроасаните може да бъде всякакъв, не е задължително да е сладък.

Продукти: 220 г бутер тесто, 1 яйце, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 220 г гъби, 50 г твърдо сирене, подправки, 10 г билки, сусам.

Приготвяне: Лукът и гъбите се нарязват на ситно и се запържват до омекване. Добавете нарязания чесън, зелените подправки и подправките за гъби, смесете всичко с настъргания кашкавал. Нарежете бутер тестото на триъгълници, разпределете плънката и навийте. Намажете с разбито яйце, поръсете със сусам и сложете за 25 минути във фурната на 190 градуса.

12. С маково семе 

* Пълнежът от маково семе дори не е необходимо да се приготвя отделно!

Необходими са ви: 500 г бутер тесто, 50 г захар, 100 г мак, 1 жълтък, 1 суп. лъж. прясно мляко.

Начин на приготвяне: Смесете маковото семе със захарта. Нарежете тестото на триъгълници, сложете от плънката и завийте. Разбийте жълтъка с млякото, намажете кроасаните отгоре и сложете във фурната за 25 минути на 190 градуса.

13. С круши и мед

* Можете да добавите и други подправки към плънката.

Необходими са ви: 400 г бутер тесто, 3 круши, 40 г кафява захар, 30 г мед, 1 шепа орехи.

Начин на приготвяне: Настържете обелената круша на едро ренде. Ядките се нарязват на ситно и се смесват с меда и захарта. Нарежете тестото на триъгълници, намажете с мед, разпределете крушите и завийте кроасаните. Запечете във фурната за около 20 минути на 200 градуса.

14. Със спанак

* Позната комбинация – смес от спанак и сирене, която и тук ще ви дойде на помощ!

Необходими са ви: 400 г бутер тесто, 40 г замразен спанак, 50 г сирене, 1 жълтък, 2 суп. лъж. Прясно мляко, 15 г масло.

Приготвяне: Спанакът се запържва леко в маслото и се смесва с натрошеното сирене. Разточете бутер тестото, нарежете на триъгълници, разпределете плънката и навийте кроасаните. Разбийте жълтъка с млякото и намажете отгоре. Пече се 25 минути на 190 градуса.

15. С пилешко месо 

* Не забравяйте да добавите повече от любимите си подправки.

Необходими са ви: 500 г бутер тесто, 1 яйце, 200 г пилешко филе, 150 г твърдо сирене, глава лук, 20 г зелени подправки.

Начин на приготвяне: Сварете пилешкото месо до омекване и го нарежете на ситно. Лукът се нарязва наситно и се запържва до златисто. Нарежете зелените подправки, настържете кашкавала и смесете цялата плънка. Нарежете тестото на триъгълници, разпределете плънката и навийте кроасаните. Намажете с разбито яйце и печете 25 минути на 190 градуса.

16. С извара

* За да не е прекалено сух пълнежа, вземете по-високомаслена извара.

Необходими са ви: 500 г бутер тесто, 250 г извара, 1,5 суп. лъж. захар, 2 яйца, 1 ч. лъж. канела, пудра захар.

Начин на приготвяне: Разбийте в блендер изварата, захарта, канелата и едно яйце. Нарежете тестото на триъгълници, разпределете плънката, навийте кроасаните и намажете с второто яйце. Печете 20 минути на 190 градуса, поръсете с пудра захар.

17. С тиква

* Идеалната рецепта за есенно-зимен кроасан за сезона на тиквата!

Необходими са ви: 250 г бутер тесто, 100 г тиква, 30 г масло, 60 г захар, подправки.

Начин на приготвяне: Тиквата се нарязва на ситно и се смесва със захарта и подправките. Нарежете бутер тестото на триъгълници, намажете с разтопено масло и сложете от плънката. Навийте кроасаните, намажете ги отново с масло и печете 20-25 минути на 180 градуса.