1. Печена скумрия с плънка 

Продукти: скумрия, домати, кромид лук, чесън, магданоз, копър, хималайска сол, черен пипер, прясно изцеден лимонов сок, доматено пюре, зехтин.

Приготвяне: Изчистете рибата добре и направете дълбок джоб в областта на корема. Осолете я от всички страни и я поръсете с черен пипер.

Обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета. Нарежете и лука на лентички, а скилидките чесън - на дребо.

В дълбок съд сложете доматите, лука, чесъна, нарязания магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер.

На дъното на тава постелете алуминиево фолио и го подгънете от всички страни, за да не изтича сока на рибата по време на печене.

Напълнете скумрията с плънката и я полейте с прясно изцеден лимонов сок и зехтин.

Печете на 200 градуса до зачервяване на кожата на рибата.

2. Лаврак с мед и горчица 

Продукти: 2 лаврака, 2 суп. лъж. дижонска горчица, 1 ч. лъж. сусамов тахан, 1 суп. лъж. ябълков оцет, 1 ч. лъж. мед, 1 лимон, 1 суп. лъж. лимонов сок, 5 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. нарязан копър.

Приготвяне: Почистете добре двата лаврака и направете 4-5 напречни разреза и от двете им страни. В подходяща купа разбийте лимоновия сок с горчицата, тахана, оцета и меда. Добавете зехтина и наситнения копър.

Посолете рибите и поръсете с черен пипер. Нарежете лимона на филийки и сложете резените в коремчето на всяка риба. Намажете рибите с ароматния сос и ги сложете в тава за печене. Загрейте фурната на 200 градуса и печете до готовност - около 20 минути.

3. Пъстърва с бадеми 

Необходими са: 4 средно големи пъстърви, 120 г масло, 50 г настъргани печени бадеми, 4 суп. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. ситно нарязан магданоз, брашно, резенчета лимон.

Приготвяне: Измийте рибата и я подсушете с кухненска хартия. Оваляйте я в брашно. Загрейте в тиган половината масло и запържете рибата от двете страни, докато цветът й стане златистокафяв. Дръпнете я от огъня и я поставете в подходяща за сервиране чиния или плато. Покрийте старателно с фолио.

Загрейте останалото масло и сложете в него бадемите. Запържете ги, докато придобият златист цвят, след което добавете лимоновия сок и магданоза. Овкусете със сол и черен пипер. Разпределете бадемите върху рибата и полейте с лимонов сок и гарнирайте с резенчета лимон отстрани.
За гарнитура можете да добавите и картофи соте.

4. Бяла риба на фурна със зеленчуци 

Продукти: 1 голяма бяла риба, 1 буркан кисели краставички, 2 големи глави лук, 500 мл доматено пюре, 1 тарелка пресни гъби, 3 суп. лъж. олио, вода, колкото да покрие рибата, магданоз, черен пипер и чубрица на вкус.

Приготвяне: Запържете ситно нарязаните лук и гъби в олиото. Докато се пържат изчистете рибата (ако искате можете да махнете главата и опашката, за да се събере в тавата). След като лука и гъбите са готови прибавете киселите краставички, нарязани на колелца и доматеното пюре, подправете с магданоз, чубрица и черен пипер. Объркайте добре и с получената смес започнете да пълните търбуха на рибата. Поставете в тавата, а отстрани налейте вода.

Печете под фолио до готовност на рибата. Махнете фолиото и внимателно обърнете рибката, за да поеме и от другата страна от соса и да се запече. Сосът трябва леко да се изпари и рибата да хване корички.