Един от най-вкусните видове мед е дивият, но не са много хората, които са го опитвали. Защото, за да намериш див мед, трябва да стигнеш до диво гнездо с пчели. А това е опасно и е нещо, за което се изискват умение и опит. Такива не липсват на Ахмед Юсеин от кирковското село Кран. За своите 62 години опитният пчелар е уловил и спасил от загиване над 30 диви пчелни гнезда и то все в родния му край, съобщава БНР.

Дивите пчели или избягалите рояци от питомни пчелини създават гнезда на скрити места, които предлагат защита на насекомите. Това може да са пукнатините на скали, дупки в земята, в хралупи на дървета. Едно такова гнездо, скрито в кухо дъбово дърво в горичка на километър от село Кран, бай Ахмед е открил преди няколко месеца. Синът му Мустафа Юсеин разказва, че си има "чалъм" да ги открива.

"Искаме да преместим дивото гнездо, защото предполагаме, че пчелното семейство е слабо и няма да може да изкара зимата" - така обяснява той акцията, на която присъства и екип на Радио Кърджали.

"Слаб пчелин означава малко на брой пчели вътре. Сигурен съм, че е вграден и малко мед, защото не е направено първоначалното подхранване преди да излезе на паша", казва Мустафа Юсеин.
Стигаме до високото 6-7 метра дърво, където вече ни чака бай Ахмед. Подготовката за акцията е сериозна - електрически трион, брадва, тави, кошер, въжета, стълба.

Всички ще влязат в употреба. Опитният пчелар се качва до хралупата, и започва да пуска пушек в нея, за да успокои пчелите и да ги изведе от гнездото, преди да започне да реже дървото, за да стигне до меда. После прави с резачката "прозорец" в ствола, за да огледа къде се намират питите. Те са близо до мястото, където е бай Ахмед, но е имало и случаи, когато са били разположени на два-три метра от разреза. След като оглежда ситуацията, мъжът се заема да изведе рояка от хралупата и след това вади първата пита.

Половин час по-късно шестте пити са извадени, а пчелите жужат в и около импровизирания примитивен куполовиден кошер, изплетен от клони и измазан със специална смес и поставен над хралупата. Медът е малко. Според Мустафа Юсеин има изключително добри хранителни стойности и единствената разлика с меда от питомните пчелни кошери е във восъка, който пчеларите използват. В дивите кошери пчелите сами си го произвеждат.