10 рецепти, от салати до десерти

По света този плод е известен под различни имена: смокиня, фига, винено дърво. Расте в горещи тропически райони върху огромни разпръснати храсти, достигащи височина до десет метра. На трапезата ни идва в прясно или изсушено състояние. Смокините сами по себе си са изискан и много здравословен деликатес, но ако желаете, можете да приготвите толкова много вкусни и интересни неща от тях, че ще бъдат достатъчни за пълноценно меню за цялото семейство.

Лук, ама... не съвсем 

Смокините са едно от най-старите растения на планетата. Древният философ Теофраст, който е наричан бащата на ботаниката, описва стотици разновидности на това растение още през 4 век пр.н.е. Споменавания за него има в Стария завет - Адам и Ева покриват голотата си със смокинови листа. Някои изследователи дори твърдят, че зад забранения плод изобщо не се крие ябълка, а смокиня. Днес плодовете му могат да се ядат без никакви забрани. Какво може да се приготви от пресни смокини? Тъй като плодовете му са доста големи, е много удобно да ги пълните.

Продукти: 6 пресни смокини, 120 г крема сирене, 1 суп. лъж. мед, шепа кедрови ядки (може и орехи), 3 стръка пресен розмарин.

Приготвяне: Измийте смокините и ги подсушете добре. На всеки плод направете кръстообразен разрез и го отворете. Започнете да „пълните“ с крема сирене, отгоре сложете малко мед и ядки, половин връзка розмарин. Увийте всеки плод във фолио и поставете във фурната при 200 °C за 10 минути.

Оставете да се охлади напълно и сервирайте.

С рукола за сила 

Неоспоримо качество на смокините е издръжливостта. Храстът може да се вкорени на голи скали и да дава плод, дори при такива неблагоприятни условия. Много символично е, че смокините помагат за възстановяване на силите след изтощителна физическа активност. Нищо чудно, че Александър Велики често ги е вземал при дълги походи.

Тази рецепта с пресни смокини ще ви помогне да възстановите силите си. Подходяща е за лека, но доста засищаща вечеря.

Продукти: 3 пресни смокини, 50 г синьо сирене, шепа боровинки, 100 г грозде, шепа зърна от нар, 100 г рукола, 1 суп. лъж. мед, 1,5 суп. лъж. балсамов оцет, 1 суп. лъж. зехтин, сол, черен пипер на вкус.

Приготвяне: Разрежете всяка смокиня на две, поръсете с мед и сложете във фурната на 220°C за около 5 минути. Гроздето е най-добре да е без семки. Всяко зрънце се разрязва внимателно на две части. Нарежете синьото сирене на малки кубчета.

Измийте добре листата рукола, подсушете и с тях покрийте чинията. Върху тях се разпределят смесените половинки запечени смокини, резени сирене, грозде, боровинки и нар. Полейте салатата със зехтин и балсамико. Най-добре е да направите това непосредствено преди сервиране. В противен случай зелените продукти ще избледнеят и ще развалят цялото впечатление.

„Оптимистичен тост“ 

Полезните вещества в смокините са неоспорими. Те съдържат различни органични киселини, които помагат за справяне с психическото напрежение и стреса. Ако редовно ядете този плод, ще забравите за безсънието. Освен това настроението винаги ще бъде отлично.

Смокините съдържат триптофан, който стимулира производството на хормона на щастието серотонин.

Продукти: 3 филийки хляб, 150 г извара, 100 г прошуто, 2 пресни смокини, 1 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. печени безсолни фъстъци, 2 суп. лъж. зехтин.

Приготвяне: Напръскайте филийките хляб със зехтин и ги запечете във фурната за 10 минути на 180 °C. Измийте добре смокините и ги подсушете. Всеки плод се нарязва на няколко резена. Намажете хрупкави тостове с извара, залейте с мед, сложете тънки филийки прошуто и резени смокини.

Поръсете всичко с препечени ядки и се насладете, най-добре в топла компания.

Пилешки шишчета 

Пресните смокини са нискокалоричен продукт. 100 г от тези плодове съдържат само 49 ккал. В същото време те са богати на диетични фибри, засищат добре и притъпяват чувството на глад. Освен това, активните вещества ускоряват метаболизма и извеждат токсините от тялото. Предлагаме ви рецепта за смокини с пилешки гърди, която дори тези, които са на диета, могат да си позволят.

Продукти: 600 г пилешко филе, 4 пресни смокини, 300 г сини сливи, 3 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. мед, 1 суп. лъж. горчица, 1 ч. лъж. соев сос, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Смесете меда, горчицата, соевия сос и растителното масло. Нарежете филето на едри парчета, залейте с маринатата, разбъркайте и оставете за половин час. Дървените шишчета накиснете предварително във вода. Нарежете смокините на дебели кръгчета. Разрежете сливите на две и отстранете костилките. Нанижете последователно на шишчета пилешкото месо, резените смокини и половинките сливи.

Най-добре е да готвите такива шишчета на скара. Ако готвите у дома, използвайте грил тиган или изпечете месото във фурната.

Патица със сос 

Смокините се смятат за дълголетно растение, което може да дава плод 300-400 години подред. В света има няколкостотин различни сорта. Те са зелени, лилави, червени, черни, кафяви и дори бели. Формата може да бъде кръгла, овална или сплескана. Искате ли да изненадате гостите си на гала вечеря? Поднесете вкусно ястие със смокини на масата. Например печена патица.

Продукти: патешко филе, 3 пресни смокини, 1 суп. лъж. мед, 1 суп. лъж. соев сос, 1/2 ч. лъж. смлян джинджифил, сол и черен пипер на вкус, растително масло - за пържене, семена от нар - за сервиране.

Приготвяне: Начукайте малко патешкото филе, натрийте със сол и черен пипер и запържете за кратко в тиган с горещо олио до златистокафяво. Смесете соевия сос с мед и джинджифил, натрийте охладеното филе от всички страни. Прехвърлете го върху фолио, наредете нарязаните на половинки смокини наоколо, завийте краищата, но не прекалено плътно.

Поставете филето във фурната, предварително загрята до 180 ° C, за 30-40 минути. Отворете фолиото и печете още 15-20 минути. Преди сервиране нарежете на порции, сложете върху чиния, украсете с резени смокини и семена от нар.

Завийте за късмет 

Много знаци са свързани със смокините. Ако ги засадите в саксия и поставите в спалнята, в къщата ще цари щастие и хармония. Ако е в кухнята, семейството никога няма да познае глад и нужда, а ако го занесете на до работното място, кариерният растеж и увеличението на заплатата няма да закъснеят. Друг начин да привлечете богатство е да приготвите нещо вкусно със смокини. Да речем свинско руло, пълнено със смокини и кашу.

Продукти: 500 г свинско месо, 150 г бекон на ленти, 5 пресни смокини, 80 г кашу, 70 мл соев сос, 1/2 лимон, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: С широк нож разрежете парчето свинско по дължина, но без да стигате до края, разтворете го като книга и леко го начукайте. Смесете соев сос, сок от половин лимон и чесън, който сте прекарали през преса. С получената смес натрийте месото от всички страни и оставете да се маринова поне половин час.

Смокините и ядките се нарязват на ситно. По-добре е да го направите с нож, тъй като смилайки го в блендер ще получите вискозна каша, която няма да даде желания ярък вкус. С получения пълнеж намажете щедро свинското месо, навийте на руло, натрийте го със сол и черен пипер и увийте около него ивици бекон. Стегнете рулото с готварски конец и го прехвърлете в намаслена тавичка. Поставете във фурната и печете на 200°С за час, като периодично поливате месото с отделилата се мазнина.

Сервирайте този деликатес едва когато е напълно изстинал.

Подмладяващ деликатес 

Доказано е, че смокините имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата, като по този начин удължават младостта. Клеопатра е знаела за това чудотворно свойство. Затова смокините постоянно са присъствали на трапезата й. Предлагаме ви приятен и безопасен начин да останете красиви - направете вкусно сладко.

Продукти: 2 кг пресни смокини, 2 лимона, 500 г захар, сушен розмарин, кардамон и канела - по щипка

Приготвяне: Измийте смокините и ги подсушете с домакинска хартия. Изрежете краищата на плодовете от двете страни, а самите смокини нарежете на по няколко парчета. Прехвърлете в дълбок съд и ги поръсете със захарта. Потопете лимоните във вряща вода за няколко минути, след което настържете кората на най-ситното ренде. Изстискайте сока от обелените плодове и го сипете при смокините. Прибавете там и настърганата кора. Поставете тенджерата на средно силен котлон и изчакайте да заври. Варете около 15 минути. През цялото време разбърквайте смокините с шпатула. Добавете подправките и варете още 15 минути. Охладете малко получената маса, пюрирайте с потапящ се блендер и оставете да заври отново.

Сладкото от смокини е готово - можете да го насипете в буркани.

Щастие в пайове 

Смокините са с високо съдържание на калий и магнезий. А това са основните микроелементи за здраво сърце и кръвоносни съдове. Благодарение на тях кръвното налягане се нормализира, холестеролните плаки и кръвните съсиреци се разтварят. В дългосрочен план това намалява риска от инфаркт. Друго ценно качество на смокините е, че чудесно се вписват в рецептите за сладкиши. Пайовете с тези плодове са необикновено вкусни. Използвайте пресни или сушени смокини в рецептата.

Продукти: 400 мл прясно мляко, 130 г брашно, 4 жълтъка, 150 г захар, 6 смокини, 60 г стафиди, 50 г орехи, 50 мл коняк, 1 ч. лъж. бакпулвер, щипка сол, масло - за намазване

Приготвяне: Залейте стафидите с коняк и оставете за половин час. Можете и да ги оставите в хладилника цяла нощ - ароматът ще бъде невероятен. Смокините измийте и нарежете с нож на едри парчета. Подсушете ядките в тиган без олио и ги смачкайте.

Разбийте жълтъците със захарта с миксер и постепенно добавете прясното мляко. След това прибавете брашното с бакпулвера и щипка сол. Замесете кексово тесто и към него прибавете смокините, сушените стафиди и натрошените ядки. Още веднъж разбъркайте добре.

Намажете формата за печене с масло, изсипете тестото, изравнете го и поставете във фурната на 180 °C за 45 минути. Оставете сладкиша да изстине и можете да го сервирате.

За по-лесно – галета 

Смокините са много ценен продукт и за доброто храносмилане. Помагат за производството на нужните ензими и правилното усвояване на хранителните вещества. Лекарите препоръчват включването им в диетата за предотвратяване на гастрит. Плодовете действат и като леко слабително. За да донесете полза на тялото и удоволствие за себе си, можете да приготвите галета със смокини.

Продукти: За тестото: 300 г брашно, 180 г масло, 4 суп. лъж. ледена вода, 4 суп. лъж. пудра захар, 1 ч. лъж. ванилова захар, щипка сол.

За пълнене: 8 пресни смокини, 100 г мека извара, 2 суп. лъж. течен мед, 2 ч. лъж. захар, щипка сушен розмарин, жълтък за смазване

Приготвяне: Пресейте брашното с пудрата захар, ваниловата захар и солта. Замразете маслото и го настържете на едро ренде. Смесете го със сухите съставки, сипете водата и омесете тестото. Оформете на топка и приберете в хладилника за половин час.

Извадете и разделете на две части. Разточете кора с дебелина 4-5 мм и диаметър около 5 см по-голям от размера на тавата, в която ще печете. Прехвърлете във формата. Смесете меда с изварата и намажете равномерно тестото. Отгоре се нареждат резените смокини. Поръсете го със захар и розмарин, намажете с разбития жълтък.

Печете във фурната на 180°C за половин час. Можете да сервирате топло или напълно охладено.

Тарт „Златна есен“ 

Смокините в прясно и сушено състояние са истинска витаминно-минерална бомба. Съдържат витамин А, почти всички витамини от група В, аскорбинова киселина, витамини РР и К. Този плод е богат на калций, фосфор, флуор и цинк. Така че трябва да се включи в диетата през есента за профилактика на авитаминоза и за укрепване на имунната система.

Продукти: За тестото: 300 г брашно, 180 г масло, 2 яйца, 80 г захар, ? ч. лъж. бакпулвер, щипка сол.

За пълнежа: 4 смокини, 200 г тиква, 400 г рикота, 1 яйце, захар на вкус, ванилия - на върха на ножа, филирани бадеми - за украса.

Приготвяне: Първо пригответе тиквата. Нарежете я на едри филийки, заедно с кората и запечете във фурната за 20-25 минути на 200°C. Когато се охлади, издълбайте пулпата с нож и я пасирайте с блендер.

Заемете се с тестото. Разбийте яйцата със захарта. Отделно смесете брашното и натрошеното масло до получаването на трохи. Добавете яйчената смес, бакпулвера и солта, замесете тесто, след което го приберете в хладилника. Разточете тестото, прехвърлете кората в кръгла форма и подравнете краищата. Разбийте рикотата и яйцето на хомогенна маса и прибавете тиквеното пюре, захарта и ванилията. Наредете резени смокини върху основата и залейте с сместа от сирене и тиква. Поставете във фурната на 180 °C за 40 минути. Когато тартата се охлади, поръсете с бадемови трохи. За фин вкус можете да добавите малко прясна мента.