Кои показатели да се следят
Струва си да се отбележи, че процесът на прибиране на реколтата е един от най-важните. На територията на много лозарски страни производителите организират цели празници, за да отбележат този значим ден.
И у нас гроздоберът е почитан и отбелязван достойно, особено в лозарските райони.
Пожелаваме на всички стопани – професионални и хоби, да имат хубаво време, спорна работа, богат и сладък плод
По принцип прибирането на реколтата започва 30-70 дни след образуването на гроздето, когато то започва да променя цвета си. На този етап съдържанието на захар се увеличава и количеството на киселина в плодовете намалява.
По принцип в северното полукълбо повечето сортове узряват между август и ноември, а в южното полукълбо - между март и август.
Не е лесно да се определи точната дата на гроздобера до ден. Параметрите се влияят както от сорта грозде, така и от мястото на неговото отглеждане, и от редица други фактори. Производителите берат реколтата от един и същи сорт грозде по различно време, за да получат характеристиките, които изискват.
За червено винено грозде: да се постигне правилното съотношение на захари и киселини, да се провери съдържанието на фенол, танини, флавоноиди.
За бяло винено грозде: също да се постигне правилното съотношение на захар и киселини, да има и характерен аромат.
За десертното грозде: да има правилно съотношение на захар и киселини и оптимална едрина на зърната.
Ето защо, още от първия ден на узряване на гроздето, стопаните му внимателно трябва да следят състоянието му, за да предотвратят инфекции, презряване и увреждане на реколтата.
Много лозари използват преносими рефрактометри за измерване на нивата на захар в гроздето. Такива устройства позволяват да се получи степен по скалата на Брикс - градусът Brix е мерна единица за нивата на захарта.
1 градус се равнява на 1 грам захароза на 100 грама разтвор.
Повечето от сортовете се берат при 12-24 градуса Брикс, а трапезните сортове - при 12-20 градуса по Брикс.
Сортовете без семки могат да се берат при 16-20 градуса Брикс, а бялото десертно грозде дори при 13-14 градуса Брикс.
Много зависи от ръцете и ножицата
В повечето случаи гроздето се бере изключително ръчно, като се използват специални ножове или ножици.
След като се отрежат чепките, е добре да се поставят в кошници или недълбоки щайги.
Десертните сортове грозде се берат само ръчно, в противен случай те просто ще бъдат повредени.
При машинен гроздобер
Този метод се използва само за прибиране на винено грозде, и то на големи площи. Специалните машини или гроздокомбайни се движат около лозето и с помощта на специални части разклащат лозите, карайки плодовете да падат върху лента. След приключване на събирането се използва специална инсталация, която събира отпадъка и позволява гроздето да бъде прехвърлено там, откъдето ще пътува към склад. Веднага след това то се изпраща във винарните.
Цената на такива машини е доста висока, освен това те не са подходящи за обиране на сортове с тънка ципа.
Гроздето е изключително чувствителен и придирчив плод за бране, което трябва да се има предвид както от професионалистите, така и от хоби лозарите.
Полезни съвети
Как трябва да берем гроздето, за да го приберем възможно най-качествено, а ако е винено – да направим и по-хубаво домашно вино.
Има си правила за гроздобера, които винаги трябва да се спазват. Ще припомним на хоби стопаните какво трябва и какво не трябва да се прави.
Ако по-дълго стои на лозата, гроздът ще натрупа повече сладост, но не би трябвало да се чака дотолкова, че зърната да започнат да омекват – трябва да са хрупкави.
Ако се задават дори и кратки валежи, знайте, че всеки идващ дъжд влошава качеството на гроздето и намалява захарността му. Може и да напука зърната, а оттам влизат бързо зарази. Така много често се появява сивото гниене, което може да ни изненада, дори и чепките да са съхранени в избата.
Ако сте преценили, че гроздето е вече в беритбена зрелост, но времето се очаква да е влажно, оберете в сухите часове десертните сортове и веднага ги съхранете на проветриво и хладно място.
Гроздобер трябва да се прави в сухи дни и часове и след като се е вдигнала росата. Освен това е правилно да се бере по сортове, а не те безразборно да се смесват, защото имат различна трайност.
За вино
Винените средноранни сортове, които вече са натрупали достатъчно захарност, трябва да се обират навреме – обикновено това става към края на септември - началото на октомври.
Пълната зрялост на гроздето не всяка година настъпва по едно и също време. Степента на зрялост, при която е най-правилно да се прибират винените сортове, се нарича технологична зрелост.
Най-правилно и професионално е тази зрялост да се установява след като няколко дни подред се вземат проби за изследване на захарите и киселините.
Някои важни малки тайни
Физиологичната зрелост на гроздето може да се определи приблизително по следните признаци:
- Узрялото грозде придобива характерния за сорта цвят.
- Зърната наедряват, омекват леко и лесно се откъсват.
- При белите сортове ципата става прозрачна и лесно се обелва.
- При ядене се чувства сладост, а киселините са намалели.
- Дръжката на грозда започва да се вдървесинява.
- Семената лесно се отделят от месото и придобиват по-светло или по-тъмнокафяв цвят, в зависимост от сорта.
- Захарното съдържание може да се определи и при полски условия, т.е. на полето, с битов захаромер.
- Обирането на винените сортове грозде също се извършва при хубаво време, и след вдигане на росата.
- Ако е паднал силен дъжд, изчаква се 3-4 дни, за да се възстанови първоначалната захарност.
- В много топла есен гроздоберът се извършва през хладните часове на деня, а в студена - през най-топлите.
- Гроздето се сортира по сортове или по цвят и здравина.
- Загнилите и калните гроздове и падналите по земята зърна се събират отделно, а по-добре да не се използват.
- Набраното грозде не бива да стои на открито дори и за кратко.
След беритбата на гроздето, може да започне торенето на лозята с фосфор и калий, както и обработката на почвата.
Коментари