И 20 рецепти, които са лесни за приготвяне
Хората, живеещи в различни части на света, имат свои характеристики не само в езика, културата и обичаите, но и в традиционните ястия, специфични за тези народи. Хумусът е неразделна част от близкоизточната и еврейската кухня. Освен това е универсална постна разядка и истинска находка за вегетарианците.
Повече от 500 рецепти за тази древна храна са известни. Смята се, че за пръв път е споменат преди около 3500 години на страниците на Стария Завет. Евреите го смятат за национално културно наследство. В Израел хумусът се използва навсякъде: за закуска вкъщи, за обяд в офиса, на шикозна сватба.
Традиционното близкоизточно ястие е богато на протеини и мазнини, фибри, калций, магнезий, калий и витамини А, В1, В2, В6 и С, тахани, зехтин, чесън и лимон. Таханите (млади сусамени семена) обогатяват тялото с калций, цинк, фосфор и витамин Е.
Маслиновото масло оказва благотворен ефект върху сърцето, нормализира холестерола, освен това запазва младостта, красотата и здравето в продължение на много години. Чесънът и лимонът - известни източници на антиоксиданти, които подобряват имунната система, са отлична превенция на настинки и вирусни заболявания.
Изненадващо, при такова насищане с полезни вещества хумусът не е висококалоричен. В една супена лъжица от пюрето се съдържа само 25 kcal, калоричното съдържание на 100 г е 166 kcal.
Доказано е, че хумусът:
- насища организма с растителни протеини,
- нормализира обмяната на веществата,
- намалява кръвната захар,
- премахва токсините от тялото,
- подобрява мозъчната функция,
- стабилизира работата на сърдечно-съдовата система,
- имат благоприятен ефект върху нервната система.
С това не приключва списъкът от полезни свойства на растителното пюре. Освен вече споменатите ползи, в хумуса се съдържат неразтворими и разтворими влакна. Последните, в стомашно-чревния тракт, се свързват с холестерола и образува гелоподобна субстанция, като по този начин го извежда от организма. Неразтворимите фибри предотвратяват запек и различни храносмилателни разстройства.
Все пак, ВНИМАНИЕ!
Изброявайки полезните свойства на хумуса, не би било справедливо да не споменем за вредата от този продукт. За съжаление има и противопоказания. Ястието предизвиква газове. Не трябва с него да злоупотребяват хора, предразположени към напълняване. Прекомерната му консумация може да наруши метаболизма и да доведе до затлъстяване.
Употребата на хумус не се препоръчва за хора с индивидуална непоносимост към неговите компоненти.
Говорихме за ползите и вредите на хумуса, приготвен по традиционната рецепта, според който може би е бил приготвен по време на фараоните (да, не се учудвайте, но ако вярвате на историческите бележки, историята на хумус води началото си от тези времена). Въпреки това, всяка домакиня може да експериментира и разнообрази това деликатно пюре, като добави онези компоненти, които й харесват.
Ето и няколко страхотни рецепти за това как бързо и лесно да направите хумус у дома!
1. Класически хумус от нахут
* Основна рецепта, в която можете да добавяте подправки на вкус.
Продукти: 100 г нахут, 40 г тахан, 10 мл лимонов сок, 20 мл зехтин, по 5 г кимион и пушен червен пипер.
Приготвяне: Нахутът се накисва за една нощ и след това се вари около 2 часа, докато омекне. Отделете една чаена чаша от отварата. Изсипете всички съставки в блендер и пасирайте до гладкост, като постепенно добавяте от заделената течност до достигане на желаната консистенция на хумуса.
2. От боб
* Абсолютно всеки боб може да свърши работа, само го сварете предварително.
Необходими са ви: 600 г сварен боб, 2 суп. лъж. зехтин, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. отвара от боб, подправки.
Приготвяне: Когато свареният боб се охлади, прехвърлете го в купата на блендер и заедно със скилидките чесън го пасирайте до гладкост. Добавете малко от течността, в която е варен бобът и подправете с останалите продукти. Разбийте отново до хомогенна смес.
3. От леща и моркови
* Морковите придават на червената леща още по-наситен цвят.
Необходими са ви: 1/2 чаена чаша червена леща, 4 моркова, 1 ч. ч. орехи, 2 суп. лъж. тахан, 2 ч. лъж лимонов сок, 1 ч. лъж къри, 1 скилидка чесън, 1 ч. лъж. кориандър, 0,5 ч. лъж кимион, половин връзка магданоз.
Начин на приготвяне: Сварете лещата според указанието, запържете леко орехите на сух тиган и обелете и почистете морковите. Прехвърлете в в блендер и пасирайте. Добавете останалите продукти, чесъна, наситнения магданоз и подправките и отново разбийте старателно.
4. Със зелен грах с мента
* Оригинална рецепта с приятен и лек вкус.
Продукти: 300 г пресен зелен грах, 70 г нахут, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж тахан, 2 скилидки чесън, 4 листа мента, 3 суп. лъж. зехтин, подправки.
Приготвяне: Сварете нахута предварително и го залейте с гореща вода за 3 минути. Отстранете водата и прехвърлете всички продукти в блендер. Пасирайте до гладкост и подправете на вкус.
5. От стар/сушен грах и домашна сусамова паста
* Ще ви кажем как сами да си направите тахан!
Продукти: 240 г сух грах, 50 г сусам, 5 скилидки чесън, 30 мл зехтин, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч.лъж. кимион, подправки.
Приготвяне: Сварете граха, според указанията, до омекване. Сусамът се запича на сух тиган и се смила в кафемелачка или се счуква в хаванче. Добавете смачкания чесън и кимиона и отново счукайте в хаванчето. Прехвърлете всички продукти в блендер и пасирайте хумуса до гладкост.
6. От нахут от консерва, без тахан
* Експресна версия на хумус, приготвя се само за няколко минути.
Продукти: 2 чаши нахут от консерва, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сол, 5 суп. лъж. лимонов сок, 2 ч. лъж зехтин, 2-3 суп. лъж. вода, 1 ч. лъж. розмарин, по щипка червен пипер и кимион, 4 стръка магданоз.
Приготвяне: Поставете всички продукти, с изключение на водата, в блендер и пасирайте до гладкост. Постепенно добавете вода, ако пастата е твърде гъста.
7. От брашно от нахут
* Още една бърза рецепта, която не изисква часове варене.
Продукти: 250 г брашно от нахут, 250 мл вода, 40 г тахан, 40 г чесън, 60 мл лимонов сок, 10 мл зехтин, подправки.
Приготвяне: Брашното от нахут се залива с вода и се разбърква докато няма бучки. Поставете сместа на котлона и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. Отстранете от огъня и оставете да изстине. Добавете останалите продукти и разбийте всичко с блендер до гладкост.
8. С червен пипер
* Много красив и ароматен хумус с различни видове пипер.
Необходими са ви: 400 г сварен или консервиран нахут, 1/2 червена чушка, 1 глава чесън, 2 суп. лъж. зехтин, 3 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. червен пипер, 2 ч. лъж. кимион, по 0,5 ч. лъж сол и млян черен пипер, щипка смлян лют пипер.
Приготвяне: Чесънът се раздробява на скилидки, завива се във фолио и се пече половин час във фурната на 180 градуса. Почистете от люспите и смачкайте задушените скилидки. По същия начин изпечете чушката, обелете я и я почистете. Поставете всички продукти в блендер и пасирайте до гладкост.
9. Със спанак
За зеления хумус е подходящ както пресен, така и замразен спанак.
Продукти: 200 г варен или консервиран нахут, 150 г спанак, 1 суп. лъж. тахан, 2 суп. лъж лимонов сок, 30 г кориандър, 2 суп. лъж. зехтин, 2 скилидки чесън, подправки.
Приготвяне: Спанакът се нарязва на ситно и се задушава до омекване в малко вода. Всички съставки се поставят в блендера и се разбива добре.
10. От цвекло
* Хумусът от цвекло веднага впечатлява с наситения си розов цвят.
Необходими са ви: 250 г цвекло, 130 г нахут, 60 мл зехтин, 1 скилидка чесън, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. тахан, 0,5 ч. лъж. кимион, подправки.
Приготвяне: Нахутът се накисва за една нощ и се вари, докато омекне. Отделно сварете цвеклото до готовност и го нарежете на едро. Прехвърлете всички продукти в купата на блендера и разбийте до получаването на еднородна смес.
11. Орехов хумус
* Освен с нахут, този хумус се получава много добре и с леща!
Продукти: 400 г варен или консервиран нахут, 60 г печени орехи, 100 г тахан, 2 суп. лъж. лимонов сок, 3 скилидки чесън, 0,5 ч. лъж. кимион, 4 суп. лъж. зехтин, подправки.
Приготвяне: Смелете печените ядки в кафемелачка или в чопър. Прехвърлете всички продукти за хумуса в блендер и разбийте добре. Подправете на вкус.
12. Хумус със сушени домати
* Сушените на слънце домати правят класическия хумус много по-пикантен.
Продукти: 500 г сварен или консервиран нахут, 100 г тахан, 40 г сушени домати, 3 суп. лъж. лимонов сок, 3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. зехтин, по 0,5 ч.лъж. сол, млян черен пипер и кимион.
Приготвяне: Сушените домати се накисват за кратко в гореща вода, за да омекнат. Поставете всички продукти в блендер и пасирайте хумуса. Ако е твърде гъст, добавете малко вода.
13. С авокадо
* Не само здравословни протеини, но и полезни растителни мазнини в една закуска.
Продукти: 1 ч. ч.нахут, 1 авокадо, 4 суп. лъж. тахан, 4 суп. лъж лимонов сок, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. зехтин, подправки.
Приготвяне: Нахутът се накисва за една нощ и се вари, докато омекне. Пасирайте веднага с блендер. Добавете нарязаното авокадо и останалите продукти, ако е необходимо добавете малко от водата, в която е варен нахута и разбийте всичко отново.
14. Зелев хумус с билки
* Една от най-необичайните рецепти за хумус в нашата селекция!
Ще ви трябват: 250 г нахут, 100 г зеле, половин връзка магданоз, половин връзка кориандър, 3 суп. лъж. тахан, 2 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. лимонов сок, 6 скилидки чесън, подправки.
Приготвяне: Нахутът се накисва за една нощ и се вари до омекване. Прясното зеле се нарязва на ситно, а зелените подправки се накълцват. Прехвърлете всичко в блендера и разбийте.
15. От патладжани
* Синият домат първо трябва да се изпече
Необходими са ви: 200 г варен или консервиран нахут, 600 г патладжан, 2 суп. лъж. тахан, 3 скилидки чесън, 80 мл зехтин, 2 суп. лъж. лимонов сок, подправки.
Приготвяне: Синият домат се нарязва на кубчета и се поръсва със сол. Изчаква се да се отдели черният горчив сок и леко изплакваме зеленчука, за да премахнем излишната сол. Добавя се чесънът и всичко се поръсва със зехтин. Зеленчуците се разбъркват, слагат се в тава за печене, поръсват се с подправки и се пекат във фурната за 20 минути на 190 градуса. Изсипете всички съставки за хумуса в блендер и пасирайте до гладкост.
16. С батати/сладък картоф
Сладкият батат е особено подходящ за тази рецепта.
Продукти: 150 г нахут, 1 сладък картоф, 2 суп. лъж. тахан, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. зехтин, подправки.
Начин на приготвяне: Сварете нахута до омекване. Завийте батата във фолио и печете до омекване, около 30-40 минути на 180 градуса. Прехвърлете всички съставки в купата на блендера, подправете на вкус и пасирайте. Разредете с водата, в която е варен нахута, ако хумусът е твърде гъст.
17. От тиква
* Имате нужда от сладка тиква с ярък цвят.
Необходими са ви: 400 г нахут от консерва, 250 г тиква, 3 суп. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. тахан, 2 скилидки чесън, по 0,5 ч. лъж. кимион, червен пипер и други подправки на вкус, 2 суп. лъж. зехтин.
Начин на приготвяне: Тиквата се нарязва на филийки, поръсва се със зехтин и се пече 25-30 минути във фурната на 200 градуса. Смесете всички съставки в блендер и пасирайте хумуса.
18. С извара
* По желание препоръчваме ви да добавите малко пресен розмарин или мащерка.
Продукти: 250 г нахут от консерва, 150 г извара, 50 мл кисело мляко, 3 суп.лъж. зехтин, 1 ч. лъж. червен пипер, 4 стръка билки, 2 скилидки чесън, подправки.
Приготвяне: Разбийте добре всички съставки в блендера за поне 5 минути. В края подправете на вкус и поставете хумуса в хладилника за поне 10 минути.
19. От домати
* Можете да използвате и доматено пюре, но с пресни домати хумусът е много по-интересен.
Продукти: 400 г варен или консервиран нахут, 2-3 домата, 2 суп. лъж. тахан, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. зехтин, 0,5 ч. лъж. кимион, подправки.
Приготвяне: Нарежете доматите на половинки по дължина, наредете ги в тава за печене и ги изпратете във фурната за 25 минути на 200 градуса. Отстранете кожата, семките и излишния сок и пасирайте с блендер. Добавете останалите продукти и разбийте доматения хумус.
20. Хумус от гъби с аквафаба
* Гъбите могат да са мариновани или сушени. Но сушените първо трябва да се накиснат!
Необходими са ви: 250 г сварен нахут, 300 г гъби, 100 мл аквафаба или вода, 100 г сусам, 3 с.л. лимонов сок, 4 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, подправки.
Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на ситно и се запържват, докато се изпари влагата. Сусамът се запича на сух тиган и се смила на паста с чесъна и лъжица зехтин. Поставете всички съставки в блендера и пасирайте хумуса до гладкост.



Коментари