Паста карбонара е едно от най-известните италиански ястия, приготвено от спагети с малки резенчета бекон, гарнирани със сос от сирене и яйца. Ако си мислите, че спагетите (или италианската паста) са обикновено и скучно ястие, значи дълбоко се лъжете.
В италианската кухня са записани поне хиляда различни рецепти за приготвяне на паста. А една от най-вкусните и лесни за приготвяне рецепти е на паста карбонара.
Това ястие се появява в средата на 20-ти век и става изключително популярно не само в Италия, но и в много други страни по света. Рецептите за приготвяне на паста карбонара може леко да се различават една от друга. Например в класическата версия, направена в Рим, няма сметана, която често се добавя към соса в други провинции на Италия и в други страни.
Основна рецепта
По принцип всички рецепти за паста карбонара са почти еднакви, може да имат малки разлики.
Основното правило, което важи за всяка рецепта, е, че спагетите и заливката трябва да се приготвят едновременно.
За да направите тази класическа рецепта за паста карбонара, ще ви трябва: 250 г панчета (у нас може да се замени с малко по-шарен бекон), 2 жълтъка и 2 яйца, 500 г спагети, 1 чаена лъжичка зехтин, 250 г настърган пармезан или сирене пекорино, сол, черен пипер и подправки на вкус
Как се приготвя паста карбонара? Спагетите се сваряват по обичайния начин в подсолена вода. Много е важно спагетите и соса да се приготвят едновременно, така че вижте времето за варене на спагетите, което е посочено на опаковката.
Обикновено това са 10 минути, тоест за 10 минути трябва да приготвите соса карбонара. Ако използвате тънки спагети, които се готвят по-бързо, започнете да приготвяте пълнежа по-рано.
И така, докато спагетите се готвят, пригответе соса карбонара. Загрейте зехтина в тиган и добавете нарязаната на ситно панчета. Запържете добре и прехвърлете в чиния. Към леко охладеното месо добавете 2 яйца, 2 жълтъка, настърган пармезан, черен пипер и няколко супени лъжици вода. Разбъркайте всички съставки.
Проверете спагетите дали са готови. Те не трябва да са разварени. Италианците ги готвят до полуготовност, „ал денте“. Готовите спагети не трябва да се прехвърлят в гевгир, да се отцеждат, измиват и подсушават. Просто използвайте две лъжици, за да загребете спагетите и да ги прехвърлите в чиния за сервиране. Отгоре сложете от пълнежа. Топлите спагети ще помогнат сиренето да се разтопи, а яйцата да се сгъстят. Ще се получи много вкусен сос.
Паста с пилешко месо
Продукти: спагети, пилешки гърди, 1 скилидка чесън, 2 ч. чаши готварска сметана, 100 г пармезан, глава лук, 4 яйца, 40 г разтопено масло, сол и сушени провансалски билки.
Приготвяне: Сварете спагетите и ги оставете в гевгир. Сварете гърдите и след като се охладят ги нарежете на парчета. Нарежете лука и чесъна.
За приготвяне на соса настържете пармезана на ситно, разделете яйцата на жълтък и белтък. Жълтъкът се смесва с билките, сметаната и сиренето. След което се разбива до гладкост.
В тиган с олио запържете чесъна и лука до прозрачност, добавете месото и гответе няколко минути. Всички заготовки, включително пастата, се смесват в тиган, задушават се 5 минути.
Зелена паста фетучини карбонара
Продукти: 1 яйчен жълтък, 80 г паста фетучини, свински гърди, 4 суп. лъж. сметана, на върха на ножа индийско орехче и черен пипер, 1 лъжица нарязан магданоз, 1 лъжица настърган пармезан, сол.
Приготвяне: Сложете спагетите да се варят и през това време направете соса. Нарежете гърдите на тънки филийки и запържете от двете страни в сух тиган.
Смесете жълтъка със сметаната, солта, индийското орехче и мляния черен пипер. Прибавете настърганото сирене и разбъркайте.
Обратно към спагетите. Прехвърлете горещата паста в купа и веднага залейте с яйчената смес.
Разбъркайте. Разпределете месото по чинии за сервиране или го добавете в купата.
Фетучини е по-добре да се оформят като гнезда и да се поръсят с магданоз, пармезан и черен пипер.
Как да контролирате плътността на соса
Пармезанът с яйца е в основата на соса, който придава същия кремообразен вкус, дори без използването на сметана. Според много готвачи най-оптималната комбинация е 1 яйце и 2 жълтъка на 250 г паста.
Основното нещо при смесването на соса с пастата е да се избегне пресичането на яйчната смес. За да не се случи това, преди да се смеси с яйчено-сирената маса, тиганът с пастата се отстранява от котлона за няколко минути и към него се добавя малко вода.
Имате ли нужда от чеснов сос?
Повечето рецепти изискват използването на пълномаслена сметана. Въпреки това, готвачите от Италия отхвърлят този вариант. Според тях сметаната „убива“ вкуса на сиренето. Но чесънът, напротив, е добре дошъл за италианците. Те съветват да смачкате и запържите няколко скилидки чесън в зехтин и след това да ги прибавите към соса.
Как да изберем пастата?
Ако не искате пастата да се отразява на фигурата ви с излишни килограми, помислете за няколко правила:
* изберете само паста от твърда пшеница;
* готвите пастата до „al dente“, тоест минута преди готовността, пастата се изважда. Така, според италианците, спагетите ще са напълно готови, когато се дръпнат от огъня;
* никога не изплаквайте пастата от твърда пшеница с чешмяна вода, тъй като спагетите се „страхуват“ от студа.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/132/Image_10942132_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/133/Image_10942133_811_0.jpg)
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/134/Image_10942134_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/135/Image_10942135_811_0.jpg)
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/136/Image_10942136_811_0.jpg)
Коментари