За разлика от другите зелеви той е чувствителен към ниските температури
Прибирането на различните видове зеле започва от края на септември и продължава до края на октомври. Обикновено повечето разновидности издържат на много ниски температури и дори не се повреждат от първите мразове. Изключение прави цветното зеле. Самият му вид - нежни, бели розички, показва, че карфиолът е по-чувствителен и трябва да го пазите от измръзване. Не че ще се развали, но ще се понижат вкусовите му качества и добрия му външен вид.
При опасност
Ако се прогнозират слани, а растенията още се развиват и им е рано да се прибират, ето какво може да правите.
* Завържете с канап листата на карфиола така, че те да покрият главата. Направете това около седмица преди беритбата, но не по-рано.
* Покрийте лехата с растенията с полиетилен и затиснете краищата. Също така може да използвате по-дебела опаковъчна хартия или други подходящи материали.
Качествена глава
* Карфиолът е без прораснали вътрешни листа.
* Главата му трябва да е цяла, здрава, свежа, чиста и добре оформена. Също така да е плътна, а не рехава и да е покрита с 4-5 здрави листа.
* Цветът е бял.
Коментари