ОТНОВО НА ДНЕВЕН РЕД

Расте кръгът на патогените, устойчиви на антибиотици

при отглеждането на животни. Така нараства и рискът за хора и животни. Проблемът за защита здравето на потребителите става все по-сериозен.

Германският Федерален институт за оценка на риска (BFR) публикува два доклада (в края на миналата и началото на тази година) за резистентността към антибиотици, проявявана от различни групи бактерии. Привеждайки резултати от тествания върху изолати (проби, произхождащи основно от животни и храни, но също така и от околната среда) Федералният инсититут за оценка на риска препоръчва употребата на антибиотици във ветеринарната и хуманната медицина да се сведе до минимум. Всички изследвания са направени от националните референтни лаборатории в Германия в съответствие с епидемиологичните критерии за периода 2000-2009 година.

КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ
От 33 625 изолати 48 на сто са устойчиви на най-малко един и 35 на сто са устойчиви на повече от един клас антибиотици. Установено е, че при изолати от животни и храни устойчивостта е значително по-висока. Представително проучване, проведено през 2009 г., потвърждава резултатите за резисдтентност на бактерията салмонела (Salmonella) и достига до подобни резултати и за ешерихия коли и кампилобактерията (Campylobacter). Първите две бактерии са доста популярни, а третата не толкова. Campylobacter означава "усукана бактерия" и е от групата на грам-отрицателните бактерии. Макар и не толкова "известна", тя е призната като основен причинител на бактериално хранително заболяване при хората, проявяващо се в много от развитите страни. При животните Campylobacter е причина за спонтанен аборт при едрия рогат добитък и овцете, което пряко застрашава здравето на животните и става причина за големи непредвидени финансови разходи за фермерите.

Резултатите от изследванията дават основание на проф. Андреас Хензел, председател на Федерален институт за оценка на риска (BFR), категорично да заяви в доклада си, че антибиотичната устойчивост на патогените при животните и в храната са сериозен проблем в защита на здравето на потребителите. Инфекциите с резистентни патогени може да удължат или да усложнят процеса на заболявания и при хората. Те могат да изискват болнично лечение и дори може да станат животозастрашаващи в някои случаи.

САЛМОНЕЛАТА Е СРЕД НАЙ-ЧЕСТИТЕ ИНФЕКЦИИ ПРИ ХОРАТА
Така наречената салмонелоза се проявява най-вече чрез гадене, повръщане и диария.  Здравите хора преодоляват неразположението по правило в рамките на няколко дни. Но ако заболелите имат имунодефицит (често се среща при възрастни хора и деца), инфекцията може да се усложни, а това може да наложи лечение с антибиотици. Голямата полза от проведените тествания и наблюдения са, че BfR направи ОЦЕНКА НА СТЕПЕНТА НА УСТОЙЧИВОСТ НА БАКТЕРИИТЕ КЪМ АНТИБИОТИЦИ с помощта на епидемиологичните критерии, които са валидни в целия Европейски съюз. Те позволяват ранното откриване на отклонения.  Според оценката изолатите от животни и храни показват по-висока степен на устойчивост на антибиотици в сравнение с изолатите от околната среда и емисиите. Най-голяма е устойчивостта на цели групи антибиотици, които вече са били използвани за известно време както при хората, така и при животните. Става дума за често използваните тетрациклини и амино-пеницилини.  Устойчивост към антибиотици, които са класифицирани от Световната здравна организация като особено важни за хуманната медицина, могат да бъдат открити в бактерията салмонела от различен произход. Според проф. Андреас Хензел устойчивостта на патогенните бактерии не е единственият проблем. Не по-малко важен е и фактът, че кръгът от устойчиви на антибиотици патогени може да се разширява все повече и повече. Така нараства и рискът за хора, и за животни.

Изследванията на Германския Федерален институт за оценка на риска доказва, че става все по-често явление бактерията салмонела да е устойчива на особено важни групи антибиотици, което позволява откриването й в хранителни продукти от животински произход. Например различни серотипове на салмонелата са били открити както в живи пилета и пилешко месо, така също и в живи пуйки и пуешко месо, като 60-85 на сто от серотиповете са проявили устойчивост на групата на хинолоните и флуорохинолони (съвременен клас антибиотици, използвани при лечение на тежки и опасни инфекции). Салмонелата проявява резистентност от 1,1 на сто и към цефалоспорини - антибиотици от трето поколение.

Представителният мониторинг, проведен от специалистите на германският Федерален институт за оценка на риска през 2009 г., регистрира високата резистентност на различни патогени през 2009 г., като потвърждава водещата позиция на бактерията Salmonella с по-високия си процент на резистентност. За периода 2000 - 2009 г. са регистрирани и много други бактерии от животни и хранителни продукти, резистентни на антибиотици.  Две трети от тестваните изолати от пилешко и телешко месо също съдържат бактериите салмонела и ешерихия коли, които са устойчиви към флуорохинолони.

ПАТОГЕНИТЕ МОГАТ ДА СЕ ОТКРИЯТ И В КРАЙНИЯ ПРОДУКТ - МЕСОТО ЗА КОНСУМАЦИЯ показват изследванията на учените. Устойчивостта на бактериите спрямо антибиотиците се анализира за различните нива на хранителната верига. Екипът от специалисти подчертава голямата вероятност резистентността на изолатите от живи животни и месо от животни да достигне и в месото за крайния потребител.

ИЗВОДИТЕ
За да се предотврати по-нататъшното повишаване на съпротивителните сили, използването на антибиотици трябва да бъде ограничено до абсолютно необходимата минимална степен както при хората, така и във ветеринарната медицина, категоричен е председателят на германския Федерален институт за оценка на риска проф. Андреас Хензел. Проведеният мониторинг на резистентността на патогени и бактерии от чревната флора на животни е предпоставка за оценка на риска от устойчивост на атибиотичното им лечение. Проведеното наблюдение подчертава нуждата от въвеждането на законови нормативи и мерки за намаляване на употребата на антибиотици при животните. Така би се прекъснала появата им в хранителната верига на по-високо ниво по посока на крайния потребител.