Сушете за кратко на слънце и не позволявайте поява на плесен
Не са много зеленчуците, които могат да се запазят толкова добре, колкото лукът - приятел на почти всяка една гозба. Времето за прибирането му никога не е точно определено, защото той може да се консумира на всеки един етап от растежа. Но края на лятото наближава, а с него и моментът на прибирането на лука за есенно и зимно съхранение. За да можем да го консумираме максимално дълго през студените сезони, има и някои тънкости в процеса на прибиране, през съхнене до складиране. Вижте кои са те.

Кога да го приберем
Най-добре е това да стане, когато лукът е наистина узрял. Винаги можете да разберете кога лукът е спрял да расте. Листата започват да губят цвета си и/или се наклоняват. Така те ни казват: „работата ни е свършена, вложили сме цялата си енергията в грудките“.
Оставете повечето от перата да се наклонят сами, а останалите може и ръчно да наклоните. След като ги повалите, ги оставете за още 10-14 дни на земята, за да позасъхнат.
Не е добре да оставяте лука в земята за по-дълго време от две седмици, защото може да стане храна за организми, които по-късно могат да причинят гниене при съхранението, или може дори да започне да пуска пера отново.
Извадете лука в слънчев ден, след това го оставете да престои на слънце за още един ден. Ако времето е горещо, може и за няколко часа. Слънчевото изсушаване убива кореновата система в дъното на всяка луковица. Корените ще са като малки чупливи жици, когато са сухи.
Избирането на подходящия ден за изваждане на лука е фактор колко добре ще се запази той. Ако го берете малко след като е валял дъжд, ще има много повече влага и няма да изсъхне.

Памучен плат го пази от изгаряне на открито 
След слънчевата баня на открито за един ден или повече може да поставите луковите глави под покритие за втори, по-дълъг процес на сушене или "втвърдяване".

Вариант е да отрежете перата, но това не е строго необходимо. Ако ги режете, не трябва да са на по-малко от 3 см от луковицата. В противен случай шията й няма да изсъхне и лукът може да изгние при съхранение.

За да изсушите лука, разстелете го на топло, проветриво и вече сенчесто място, например на веранда. Ако не разполагате с достатъчно място, може да разтлеете луковиците покрай пътека в двора, като ги покриете с лек памучен плат. Така ще осигурите сянка. Памучната кърпа, задържана с камъни по краищата, предпазва от изгаряне и напрашване, но все пак позволява циркулация на въздуха.
Колкото по-дълго сушите лука, толкова по-добре ще се запази през зимния сезон. Преди да го приберете, уверете се, че всички луковици са добре изсъхнали. Съхненето може да отнеме от две до три седмици.

СЪВЕТИ:
* На слънце се суши за кратко.
* Сушете само лука, който ще съхранявате; меките, младите и дебелокореновите луковици най-добре използвайте веднага.
* Изсушавайте старателно на топло и добре проветриво място, далеч от пряко слънце.
* Не струпвайте луковиците, дайте им място да дишат.
* Лукът е готов за съхранение, когато люспите шумкат, а корените са сухи и жилести.
* Не мийте лука, преди да го съхраните.

Складирайте на тъмно, хладно и проветриво 
Окачването на луковиците в мрежести торбички (сортирани по размер) е добър начин да ги съхранявате в мазе, килер. А защо не и в гаража, ако е тъмно, хладно и проветриво място.
Лукът се съхранява най-добре при температури между 0°С и 5°С и колкото по-ниска е температурата, толкова по-добре. Но и в хладно мазе е добре. Влажността също трябва да е ниска, за да се забави развитието на корените и разпространението на гниещи организми. Добрата вентилация е важна.

СЪВЕТИ:
* Съхранявайте само зрял, добре втвърден лук.
* Съхранявайте лука на хладно и сухо тъмно място.
* Оставете добра вентилация.
* От време на време проверявайте за меки петна, поникване.