За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие. Невероятно полезният и същевременно сочен и вкусен плод помело е познат на хората от 4000 години. Първи започват да отглеждат помело китайците. От хилядолетия насам консумацията на помело в Азия се е превърнала в строга традиция, като днес в република Китай дори има изградена държавна програма за употребата на плода. Многобройни са положителните влияния на помелото върху човешкия оргазнизъм, а заедно с това "цитрусовото чудо" се отличава и с отлични вкусови качества.

Помело е най-богатият източник на витамин С. Освен това плодът съдържа и значително количество витамин А, етерични масла, антиоксиданти, както и микроелементи. Богатото съдържание на етерични масла и антиоксиданти и витамин C превръща помелото в полезен помощник в борбата с вирусните заболявания. Помело съдържа липолитичен фермент, който подпомага разграждането и усвояването на белтъчините. То е перфектна храна за спортистите. Много са доказаните антибактериални свойства на помелото. Сокът от помело може да се прилага при лечение на хипертония, тъй като понижава високо кръвно налягане. Плодът действа профилактично срещу ракови заболявания. Помелото е и удачен вариант при диети за отслабване.

Редовната консумация на помело дава отлична гаранция за добро здраве. Китайците смятат, че дължат до голяма степен своята жизненост, младоликост и добра имунна система именно на помелото. Чаят от помело се използва дори и като превантивна мярка срещу птичи грип. За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие, а сред работните колективи в Китай е широко застъпена практиката да се организират състезания по скоростно ядене на помело. Според тайландците пък помело лекува астма и туберкулоза, бори отлично рака и прави хората доволни и щастливи от себе си и живота.