Без значение от точния й произход, двата вида канела не се различават много по вкус. Има една особеност при пръчките канела, извлечени от лавровите дървета - те се подвиват навътре веднага след като бъдат отрязани. Отглеждането на канела вкъщи не е никак лесно, изискват се специални техники, както и много търпение и упоритост.

От какво се нуждаете: градински култиватор; тор; лаврово дърво; остър нож.

Какво да направите?

Изберете подходящо място в градината, върху което да засадите лавровото дърво. Добре е да е възможно най-отдалечено от всички останали растения. По този начин осигурявате достатъчно пространство за пълноценното развитие на кореновата система на дървото.

Пригответе почвата, като разбиете внимателно по-големите буци - почвата трябва да е рохкава. Добавете и тор (около 8 см слой), който да размесите с пръстта.

Изкопайте дупка с дълбочина 30 см и засадете лавровото дърво. Поливайте 1 път седмично с прясна вода. Повърхностните 5 см от почвата поддържайте винаги леко влажни. Оставете дървото да расте за период от 2 години. На височина ще достигне около 2,5 - 3 м. Едва след изтичане на този период можете да си "наберете" канела от него.

В началото на третата година от засаждането можете да започнете да “изрязвате” канелата от кората на дървото. Използвайте остър нож, с помощта на който режете ивици с движение отвесно надолу по кората.

Оставете пръчките канела сами да се навият и едва тогава ги приберете за съхранение в буркани. Канелата обикновено започва да се навива няколко дни, след като е била отделена от дървото.