Преди Срещата на върха на ООН: нужни са нови политики, за да стане предлагането им по-достъпно

Много хора в страните с ниски и средни доходи не получават достатъчно хранителни вещества, тъй като има недостиг на плодове и зеленчуци, а предлагането е едностранчиво и невинаги на достъпна цена. Необходими са нови политики за увеличаване на производството по устойчив начин, нужно е и проучване как да се диверсифицира предлагането и да се направи по-достъпно. Това е заключението на група изследователи от Университета Вагенинген (Нидерландия) преди Срещата на върха на ООН за хранителните системи.

Изследователите са се концетрирали върху проблемите, свързани със световната търговия с плодове и зеленчуци, за да определят изследователските приоритети и да предложат възможни насоки за действия за Срещата на върха на ООН, която ще се проведе през есента на 2021 г. Университетът Вагенинген е официален партньор по научните изследвания на Научната група за Срещата на върха на хранителните системи.

Идентифицирани са няколко проблема около хранителните системи в страните с ниски и средни доходи. Оказва се, че добрите семена и торове не са универсално достъпни или просто достъпни. Има проблеми със запазването и нетрайността на плодовете и зеленчуците, което води до загуба на храна. По същия начин не всеки потребител има достатъчно доходи, за да избере плодове и зеленчуци за храненето си или знания за ползите за здравето.

Дефицит на витамини и минерали

Плодовете и зеленчуците са достатъчни само за 55% от населението на света, за да отговорят на препоръчаното количество от 400 грама на ден. Разликата между страните е огромна: в Африка само 13% от страните могат да задоволят нуждите на населението в сравнение с 61% в Азия. В страните с ниски и средни доходи предлагането е ограничено главно до домати и лук. Недостигът на витамини и минерали в резултат на неадекватна консумация на плодове и зеленчуци е сред първите пет рискови фактора за лошо здраве в световен мащаб.

Необходими са няколко действия. Семената и торовете могат да бъдат по-лесно достъпни в целия свят чрез справедливо разпространение от компаниите и с помощта на местни мрежи. Освен това трябва да се обърне внимание и на проблема с хранителните отпадъци: 40-50% от всички произведени плодове и зеленчуци са прахосвани. Това изисква например по-добра инфраструктура.

Тъй като проблемите и решенията се различават в зависимост от хранителната система и в отделните държави, изследователите излизат с предложения за действия, използващи механизми за натиск, изтегляне и политика на макро, мезо и микро ниво. Предлагат се и политически действия, като създаване на квартални и училищни градини, също и информиране за здравословните храни.

Изследователите също така споменават необходимостта от разпознаване и справяне с властовите различия между участниците в хранителните системи. Важно е те да получат яснота за факторите, които оказват влияние върху хранителните системи и как си взаимодействат публичните и частните страни. И така, според изследователите , хората, които имат дял в хранителните системи, трябва да се обединят за дискусии и да работят заедно по нови начини за създаването на справедливи и здравословни хранителни системи.