Продукцията от ябълки, круши, дюли, мушмули и други плодове, които са по-издръжливи, се съхранява най-добре в мазета или друг вид избено помещение.
За да се запазят плодовете по-продължително време, е важно температурата и влажността на въздуха да са сравнително постоянни. Мазетата и други подобни помещения в къщите най-точно се доближават до условията, които има в специалните хранилища.
В домашни условия е трудно да се осигурят необходимата температура и влажност на въздуха, подходящи за различните овощни видове. Все пак ориентировъчно трябва да се има предвид, че температурата трябва да е над 0 градуса, а влажността – възможно по-висока, но не прекалено, тъй като има опасност от гниене. Освен това е важно да се осигурява проветряване, тъй като плодовете продължават да дишат, дори след като са откъснати от дървото.
4 важни препоръки:
* След беритба плодовете се сортират, като за съхранение се оставят само здрави, ненаранени и без видими поражения от болести.
* Ако има възможност, плодовете се поставят внимателно без да се допират. В повечето случаи това е невъзможно, особено когато плодовата продукция е повече.
* Плодовете се нареждат на стелажи, в дървени касетки или палети.
* От време на време оставените плодове се проверяват. Ако се открият загнили, трябва да се отстранят, за да не заразят здравите.
Коментари