1) Морковите са много богати на лесно усвоими въглехидрати, каротин, витамини от група В и С и минерални вещества. В дневната дажба на младите зайци се дават около 50-60 г, а на възрастните - до 150 - 200 грама.

2) Картофите, както и обелките им, също са богати на витамини и въглехидрати и се дават около 150 г дневно.

3) Зелето и цвеклата са едни от любимите храни на зайците. нормата е около 30-40 грама на малките до 100-150 грама на възрастните.

4) Тиквите съдържат около 15% сухо вещество, поради което могат да се дават в по-голямо количество: от 50-100 г при подрастващите до 200 г при възрастните зайци.

5) Пъпешите от някои сортове се доближават по хранителна стойност с тиквите и се дават в същите количества. И пъпешите, и тиквите са леко разхлабващи и трябва да се комбинират със сухи концентрирани фуражи и сено. Същото се отнася и за дините, от които нищо не остава неоползотворено.

6) Плодовете от овощните градини, особено по-сладките, са с предимство. Там, където те са повече, могат да се изсушат за през зимата.