Мъжките и женските в домакинствато обикновено са в латентност през късната есен и зимата.
Зайците, които се отглеждат на закрито и се използват целогодишно за размножаване, нямат период на почивка. Целта на храненето през периода на почивка (т.е. между чифтосванията) е
да се поддържа средна мазнина
при животните, без затлъстяване.
Дават се концентрирани фуражи в количество 60 g от които:
- 30 g овес или ечемик;
- 20 g царевица и
- 10 g пшенични трици.
Важно! Дават им се обилно сено и сенаж (50% люцерново сено и 50% ливадно сено), храна от слама и клонки.
Сочната храна може да се дава
в максимални количества.
Ако животно, предназначено за възпроизвеждане, започне да губи тегло и причината не е заболяване,
трябва да се увеличи количеството
концентриран фураж и качествено сено,
сенаж или друг фураж с добро качество.
И обратно, ако животните започнат да напълняват, е необходимо да се намали количеството на концентрирания фураж и качественото сено и да се увеличи количеството на фуража от клонки, слама и други груби фуражи.
За мъжките и женските през периода на почивка добавете минерална храна на глава: 1 g сол, 2–4 g фино смлени черупки от яйца и 4–6 g костно брашно. Това е особено необходимо, ако се използват сочни храни - цвекло, тиква, зеле, силаж и др.
Можете да създадете
относително добра смеска,
като използвате 30% зърнен фураж (10% овес или ечемик, 10% царевица и 10% трици) и 70% сено (40% люцерна-детелина или бобови растения и 30% ливада).
Ако ливадното сено е много богато на бобови растения, процентът му може да се намали чрез добавяне на люцерново сено. Може да се използва и каша в следните състави:
1) 30% пшеница или ечемик, 5% трици, 25% ливадно сено, 15% люцерново сено, 25% качествена слама;
2) 15% ечемик, 45% ливадно сено, 15% люцерново сено и 25% слама;
3) 35% ечемично и 65% люцерново сено, от което 15% може да бъде добро ливадно сено и др.
През този период на тези зайци може да се дава фураж, който е по-груб и с по-ниска хранителна стойност.
Коментари