Мъжките и женските в домакинствато обикновено са в латентност през късната есен и зимата.

Зайците, които се отглеждат на закрито и се използват целогодишно за размножаване, нямат период на почивка. Целта на храненето през периода на почивка (т.е. между чифтосванията) е

да се поддържа средна мазнина

при животните, без затлъстяване.

Дават се концентрирани фуражи в количество 60 g от които:

  •  30 g овес или ечемик;
  • 20 g царевица и
  • 10 g пшенични трици.

Важно! Дават им се обилно сено и сенаж (50% люцерново сено и 50% ливадно сено), храна от слама и клонки.

Сочната храна може да се дава

в максимални количества.

Ако животно, предназначено за възпроизвеждане, започне да губи тегло и причината не е заболяване,

трябва да се увеличи количеството

концентриран фураж и качествено сено,

сенаж или друг фураж с добро качество.

И обратно, ако животните започнат да напълняват, е необходимо да се намали количеството на концентрирания фураж и качественото сено и да се увеличи количеството на фуража от клонки, слама и други груби фуражи.

За мъжките и женските през периода на почивка добавете минерална храна на глава: 1 g сол, 2–4 g фино смлени черупки от яйца и 4–6 g костно брашно. Това е особено необходимо, ако се използват сочни храни - цвекло, тиква, зеле, силаж и др.

Можете да създадете

относително добра смеска,

като използвате 30% зърнен фураж (10% овес или ечемик, 10% царевица и 10% трици) и 70% сено (40% люцерна-детелина или бобови растения и 30% ливада).

Ако ливадното сено е много богато на бобови растения, процентът му може да се намали чрез добавяне на люцерново сено. Може да се използва и каша в следните състави:

1) 30% пшеница или ечемик, 5% трици, 25% ливадно сено, 15% люцерново сено, 25% качествена слама;

2) 15% ечемик, 45% ливадно сено, 15% люцерново сено и 25% слама;

3) 35% ечемично и 65% люцерново сено, от което 15% може да бъде добро ливадно сено и др.

През този период на тези зайци може да се дава фураж, който е по-груб и с по-ниска хранителна стойност.