При сухото лято беше невъзможно да се запасите с необходимото количество сено, а тревата не набира маса и изсъхва още на корена. Цената на сеното скочи до невиждани висини. Недостигът на сено повдига въпроса дали да предадете добитъка за клане или да потърсите алтернативни варианти за хранене. И тук на помощ идва сламата!
Слама и сено: прилики и разлики
Думата „слама" понякога се използва за храна с лошо качество. Носи отрицателно значение: пълни корема, но няма хранителна стойност. Но в същото време добрата пролетна слама, след правилна обработка, е близка по хранителна стойност до сеното със средно качество. Сламата може да се класифицира като въглехидратна храна, тя съдържа много малко протеини - 2-4%, и още по-малко мазнини - 1-2%. Подобно на сеното, сламата се състои от фибри, но е много по-малко смилаема – причината е целулозата.
По време на растежа на зърната суровите влакнини се покриват с различни видове целулоза, което осигурява здравината на стъблата и предпазва зърната от полягане. В стъблото се образува т. нар. лигнинов пръстен. Само една десета от фибрите в сламата са достъпни за усвояване, докато по-голямата част се състои от вещества, които се разграждат слабо в стомашно-чревния тракт на добитъка: целулоза, лигнин и др.
В стомаха на крави, коне и дребни говеда
целулозата се разрушава частично
под въздействието на алкални и целулозни бактерии, но смилаемостта на сламата в чист вид е доста ниска.
В животновъдството са разработени няколко метода за освобождаване на фибри, отделянето им от целулоза и лигнин, превръщайки последните в смилаеми вещества.
Стъблата на различните видове зърнени култури се различават по качество.
- Животните най-добре усвояват сламата от пролетен овес, ечемик и просо.
- Стъблата на пролетната и зимната пшеница са най-трудни за смилане, те са твърде груби.
- А ръжената слама често провокира лошо храносмилане, причинявайки подуване на корема и колики.
Но проблемът с храненето на слама е не само лошата ѝ смилаемост. Зърнените култури често са замърсени с патогенни гъбички. Суровините с признаци на гъбични заболявания като брашнеста мана, ръжда, глави и др. са вредни за здравето на добитъка и водят до развитие на микози.
Друг минус - подобно на сеното, когато се съхранява на открито, сламата става мокра и мухлясала. А мухлясалите фуражи не само нямат хранителна стойност, но и нарушават храносмилателните процеси, водят до отслабване на имунитета на животните и развитие на алергични реакции.
Когато висококачествената
слама е правилно приготвена,
е добро допълнение към сеното и дори може да го замести напълно, при условие, че в диетата присъства силаж и концентрати.
Сламата се използва и като добавка към сено с ниско съдържание на хранителни вещества за животни, които се нуждаят от диета за намаляване на телесното тегло. Зърнените стъбла се въвеждат в диетата на стари коне, нископродуктивни крави, а също така се дават на млечни крави през сухостойния период.
Как да приготвите сламата
Възможно е да се изхранва слама в чиста форма, но ефективността на такъв фураж е ниска. Кравите и конете ще се интересуват само от много висококачествени суровини, които са златисти на цвят и също съдържат класчета неовършано зърно. За да направи продукта по-апетитен, да увеличи хранителната му стойност и да подобри смилаемостта, сламата се подлага на различни видове обработка:
- физически - натрошени, задушени, овкусени;
- химически – за разрушаване на целулозата;
- биологични - ферментирали.
Според специалистите целта е да се повиши привлекателността на сламата и така да накарате животните да я ядат. Така че се налага да се прибегне до малка измама - смесване с други компоненти: сено, зеленчуци, смляно зърно и др.
1) Започва се със смилане
Но за да смесите сламата с вкусни добавки, първо трябва да я накълцате. Оптималният размер на стъблата за хранене на крави е 4-5 см, за коне и дребен добитък - 2-3 см.
Не си струва да смилате стъблата на прах: в тази форма преживните животни ще поглъщат груба храна в големи количества, което ще доведе до проблеми с храносмилането и ще запуши предстомаха.
2) Овкусяване
Нарязана слама с добавка на 10-15% висококачествено сено се яде добре от крави и коне. Животните ядат храната още по-охотно, ако се смесва с настъргани кореноплодни зеленчуци:
- фуражно цвекло;
- моркови;
- сурови или варени картофи в размер на 25-50% от теглото на сухата сламена плява;
- можете да добавите цвеклова каша или дестилаж към сламения нарез (до 30-50%) или да разредите с него царевичен силаж в съотношение 1:4.
При добавяне на кореноплодни зеленчуци е важно да се спазват пропорциите, тъй като излишните захари в диетата на преживните животни нарушават усвояването на фибрите. При обработката на захарите в стомаха се образува кисела среда, докато за разграждането на фибрите е необходима алкална среда.
3) Накисване
Лесен начин за подобряване на вкуса на сламата е да я накиснете в топла подсолена или сладка вода за 6-12 ч. Резниците от зърнени култури се заливат с вода при стайна температура с добавяне на сол или меласа, разход: 100 г сол на 10 литра вода, фуражната меласа се разрежда с вода 1:3.
Хранителната стойност е същата като тази на оригиналния продукт, но вкусът е повишен.
4) Варене на пара
Животните реагират още по-добре на храна, приготвена на пара. Технологията е същата, но резницата се залива не с топла, а с гореща вода (посолена или подсладена). За да увеличите хранителната стойност, вместо вода, използвайте каша, направена от брашно или трици, в размер на 0,2-1 кг на 10 литра.
Сламата се полага на малък слой с дебелина 25-30 см и се залива с вряла вода, за големи обеми суровините се полагат и запарват слой по слой. Препоръчително е да увиете контейнера с одеяло или друга изолация и да го оставите за 6-8 часа. По-добре е да изхранвате продукта на пара, когато се охлади напълно. Приготвянето на пара прави храната по-безопасна, патогенните микроорганизми умират под въздействието на вряща вода.
5) Ферментация
Нарязаната слама се поддава добре на естествена ферментация. Под въздействието на термофилни бактерии масата се нагрява и придобива приятна миризма на хляб. За да активирате процеса на ферментация, е полезно да добавите храни, богати на въглехидрати:
- нарязано цвекло
- каша или остатък (до 40-50% от сухото тегло на рязане).
Сламата се поставя в съдове и се залива на слоеве с подсолена вода със стайна температура (100-200 г сол на 10 л вода). Суровините се уплътняват плътно, покриват се с капак и се оставят за 4 дни за естествена ферментация. По-добре е продуктът да се дава топъл, докато процесът на ферментация все още не е напълно завършен.
За ферментация се използва само висококачествена слама без признаци на гниене, мухъл или инфекция с патогенни гъбички.
6) Подобряване на смилаемостта
Ако физическите методи за обработка на сламата работят като трик и принуждават животните да ядат непривлекателна храна, тогава химическите методи на въздействие ще я прехвърлят в категорията на висококачествени питателни фуражи.
За да се отделят смилаемите фибри и „черупката" от лигнин и целулоза, стъблата на зърнените култури се третират с алкали:
- разтвор на вар;
- калцинирана сода;
- сода каустик и др.
В резултат на химическа реакция лигнините се превръщат в калциев лигнат, органична сол, а фибрите се освобождават от целулоза и стават достъпни за смилане. След химическо излагане хранителната стойност на сламата и смилаемостта на фуража се удвояват.
Важно е да се знае! Всеки от тези методи на обработка ще увеличи съдържанието на калций в диетата, което може да доведе до дисбаланс на калций и фосфор. За да се компенсира липсата на фосфор, към диетата се добавя монокалциев фосфат до 120 г на глава на ден или фуражен суперфосфат се смесва в разтвора по време на процеса на калциниране.
7) Използване на вар
Сламените резници се накисват в голямо количество варно мляко. За 20-25 литра вода вземете 300 г негасена вар или 900 г гасена вар (негасената вар трябва първо да се угаси чрез разбъркване в студена вода).
Счуканите стръкове от зърнени култури се потапят във варното мляко и се оставят за няколко часа до пълно и добро напояване. След това продуктът се изважда, разтворът се оставя да се отцеди и след това редовно се овлажнява с останалото варно мляко през целия ден. За подобряване на вкуса към варовия разтвор се добавя сол.
Коментари