* Жифардова масловка
Френски сорт.
Дървото има умерен растеж. Цъфти рано. Добър опрашител е, опрашва се от Вилямова масловка, Клапов любимец и др.
Плодовете узряват през втората половина на юли. Формата им е типично крушовидна. Кожицата им е гладка, жълто-зелена, с чевреникави петна, с кафяви точки. Плодовото месо е бяло, сочно, сладко, леко кисело, ароматно.
Крушите се съхраняват до седмица.
* Кармен
Нов италиански сорт.
Дървото е със силен растеж. Цъфтежът е ранен. Опрашва се от Конференция, Вилямова масловка и др.
Плодовете узряват около 20 юли. Те са едри, удължени. Кожицата е гладка, жълто-зелена, с изразен руменец и кафеникави петънца. Плодовото месо е бяло, сочно, приятно сладко-кисело.
Крушите се съхраняват до 10 дни след беритбата.
* Д-р Жул Гюйо
Френски сорт.
Дървото е с умерен растеж, има пирамидална корона. Цъфти среднорано. Сортът е добър опрашител, опрашва Боскова масловка, Вилямова масловка, Пас Красан и др.
Плодовете узряват през първата деседневка на август. Те са много едри, удължени. Кожицата е зеленикава до жълта, с много ръждиви точки. Плодовото месо е жълтеникаво, сочно, сладко, слабо кисело, ароматно.
Крушите се съхраняват до месец и половина при обикновени условия.
Сортът има много добра родовитост. Има добра устойчивост на зимни студове и пролетни мразове.
* Старкримсон
Американски сорт.
Дървото има умерен до силен растеж. Цъфти среднорано. Опрашва се от Д-р Жул Гюйо, Боскова масловка, Вилямова масловка.
Плодовете узряват през първата деседневка на август. Те са много едри, с къса крушовидна форма. Кожицата е тънка, червена, лъскава. Плодовото месо е бяло, сочно, сладко, с аромат.
Крушите се съхраняват около две седмици.
* Вилямова масловка
Дървото е с умерен растеж. Цъфтежът е средноранен. Добър опрашител е и се опрашва от Жифардова масловка, Пас Красан, Клапов любимец и др.
Плодовете узряват през последната деседневка на август. Те са едри, с типична форма. Кожицата е тънка, светлозелена до восъчно жълта. Плодовото месо е жълтеникаво, сочно, с приятна киселинност, има подчертан мускатов аромат.
При обикновени условия крушите се съхраняват до две седмици, а при подходящи - до два месеца.
Сортът плододава редовно, а дървото встъпва рано в плододаване. Сравнително устойчив е на струпясване.
* Боскова масловка
Френски сорт.
Дървото е с умерен до силенрастеж. Цъфти късно. Добър опрешител е и се опрашва от Добра Луиза, Пас Красан и др.
Плодовете узряват към края на септември. Те са много едри, удължени, с дълга, стеснена шийка. Кожицата е тънка, със зелено-кафеникав ръждив цвят. Плодовото месо е кремаво-бяло, сочно, много сладко, леко кисело, с мускатов аромат.
Крушите се съхраняват около месец при обикновени условия, а хладилници - до 3-4 месеца.
* Абат Фетел
Френски сорт.
Дървото има умерен растеж. Цъфти средно късно. Добър опрашител е и се опрашва от повечето сортове.
Плодовете се берат около 20 септември. Те са много едри, удължени, извити като кратунки. Кожицата е тънка, светлозелена до жълтеникава, с ръждиви точки. Плодовото месо е кремаво бяло, сладко, слабо кисело, ароматно.
В домашни условия се съхранява до 2 месеца.
Сортът плододава редовно, а дървото встъпва рано в плододаване. Чувствителен е на струпясване.
* Попска круша
Френски сорт.
Дървото е със силен растеж. Цъфти среднорано. Сортът е лош опрашител, опрашва се от повечето сортове.
Плодовете се прибират в края на септември - началото на октомври. Плодовото месо е бяло, сочно, сладко-кисело, със слаб аромат.
Консумативната му зрелост настъпва през ноември. Може да се съхранява до края на декември, а в хладилници - до края на март.
* Пас Красан
Френски сорт.
Дървото е със слаб растеж. Цъфти среднорано. Добър опрашител е и се опрашва от повечето сортове.
Плодовете се прибират през втората половина на октомври. Плодовото месо е жълто-бяло, сочно, сладко, кисело, с мускатов аромат.
Крушите в домашни условия се съхраняват до февруари, а при контролирани - до май.
Коментари