Ранното лято е времето, когато можем да приготвим вкусни ягодови изкушения за зимата. Така в студените дни и вечери тези сладки ароматни плодове ще напомнят за топлото и слънчево лято, като същевременно зареждат организма ни с витамини.

Нежните сочни ягоди не само са много вкусни, но помагат за подобряване на храносмилането, за укрепване на имунната система, нормализиране на кръвната захар, предотвратяване на възпалителни процеси в организма, ускоряване на метаболизма, понижаване на кръвното налягане, повишаване на регенерацията на клетките. Ягодите ускоряват метаболизма и извеждат от организма токсините. Благодарение на уникалния си витаминен и минерален състав, ягодите са отличен продукт за профилактика и лечение на витаминен дефицит, сърдечно-съдови заболявания, диабет, болки в ставите, дисфункция на бъбреците и недостиг на желязо. 100 г ягоди съдържат дневната норма на витамин С.

За зимата ягодите са вкусни под всякаква форма - могат да бъдат замразени, направени на компот или сироп.

Преди да се захванете с приготвянето на зимнината, трябва много внимателно да почистите плодовете - да ги сортирате, като отстраните развалените плодове, да отстраните дръжките и полепналия по тях боклук. Най-добре е това да стане не под течаща вода, а в голяма купа или леген. Така плодовете ще имат минимални наранявания и сокът ще се запази.

Мийте ягодките на малки порции, така че да не се смачкват. Измитите плодове трябва да бъдат подсушени.

Най-популярният начин да съхраните ягодите за зимата е да ги замразите. Разбира се, размразените плодове не изглеждат толкова привлекателни като пресните, но ще бъдат отлично допълнение за пайове, десерти, сладки кифлички и плодови напитки.

Замразяването, особено бързото, запазва всички витамини в плодовете. Изберете средно големи, добре узрели ягоди. Те не трябва да са воднисти, тъй като полученият лед от замразената вода може да разреди сока и ще повлияе на крайния вкус.

Ягодите могат да бъдат замразени в найлонови торбички или в пластмасови кутии. Препоръчително е да ги замразявате на порции - в една кутия или пакет трябва да е количество, което ще се използва наведнъж. Повторното замразяване е нежелателно.

Замразените ягоди се съхраняват най-много до 12 месеца. След този период плодът губи част от витамините. Този срок важи, ако ягодите се съхраняват при температура от -18 до -23 градуса. Ако плодът е замразен и съхраняван при -12 градуса, трябва да се консумира до 3 месеца. 

Как правилно да ги замразим?

Поставете почистените и подсушени ягоди на един слой върху тава, лист за печене или голям съд, така че плодовете да не се допират един до друг. Поставете съда във фризера или камерата на хладилника. Ако хладилникът ви има режим за бързо замразяване, използвайте го. Когато плодовете са замразени, те могат да бъдат прибрани в пликове или кутии за по-нататъшно съхранение.

Също толкова важно е правилното размразяване на ягодите. В никакъв случай не трябва да ги размразявате в гореща вода. Това ще намали съдържанието на витамин С. Не трябва да използвате и микровълновата печка за целта, тъй като може да унищожите ценните витамини в плодовете.

Ягодите трябва да се размразяват в хладилника постепенно, а когато леко са се поотпуснали - на стайна температура.

Идея:

Плодовете могат да бъдат замразени по много интересен начин - в кубчета лед.

Този начин е подходящ, ако искате по-късно да използвате ледените кубчета за украса на чаша шампанско или пенливо вино. Замразените ягоди, заедно дръжките, ще изглеждат особено ефектно.

Плодовете се поставят в кутийките на формата за лед, заливат се с вода и се поставят във фризера. След това остава готовият ягодов лед да се разпредели в пакети и да чака тържествения повод.

Консервирайте със захар

За зимата ягодите могат да бъдат замразени и със захар, която е отличен природен консервант. Плодовете могат да се съхраняват във фризера, без да губят вкус, мирис и цвят.

Продукти: 1 кг ягоди, 400-500 г захар или пудра захар.

Приготвяне: Първият вариант е да подредите почистените и измити плодове на слоеве в съд или пластмасова кутия за съхранение. Покрийте ги отгоре с пласт захар и ги поставете в камерата на хладилника да замръзнат. Друг вариант е да смесите продуктите (захар и плод) в голяма дълбока купа, след което ги разпределяте в съдове за съхранение и ги замразявате във фризера.

Сиропи и компоти

Друг популярен начин за съхранение на ягоди за зимата е приготвянето на сироп. Ягодите, приготвени по този начин, изискват минимум усилия и отлично запазват вкуса и аромата. Сиропът придобива наситен цвят и прекрасен аромат.

Плодовете могат не само да се сервират като десерт, но и да се използват в пълнежа на пайове и палачинки или като добавка към зърнени храни, кисело мляко и сладолед.

За да приготвите ягоди в сироп, най-добре е да вземете малки буркани, така че да можете да изконсумирате съдържанието за няколко дни. Освен това, бурканите са по-удобни за съхранение.

Домакините знаят че има два популярни начина за приготвяне на ягоди в сироп - без вода (този метод отнема повече време, тъй като е необходимо да изчакате, докато плодовете си пуснат сока) и с вода, като директно заливате плодовете със захарен сироп. Нека започнем с първия вариант.

Вариант1:

Продукти: 2 кг ягоди, 1-1,5 кг захар.

Приготвяне: Поставете подготвените ягоди на пластове в голям дълбок съд, като всеки слой се посипва със захар. Най-горният слой плодове трябва да бъде добре покрит със захар. Плодовете почти да не се виждат. Поставете съда в хладилника за около 12 часа, докато се отдели достатъчно ягодов сок. Напълнете стерилизираните буркани с плодовете и залейте с получения сироп. Сложете бурканите в голяма тенджера и налейте вода до “пръстена” на стъклото. Стерилизирайте 10-15 минути след завирането на водата. Поставете капаците на бурканите, охладете и приберете на хладно.

Вариант2:

Ягодите се консервират с готов захарен сироп. Ако за първи път се опитвате да консервирате, този вариант е по-подходящ за вас, тъй като е много прост и не изисква специални умения.

Продукти: 1 кг ягоди, 1 литър вода, 600 г захар, 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина.

Приготвяне: Пригответе два половинлитрови буркана с капаци, които предварително сте измили и стерилизирали. Изплакнете ягодите, като махнете дръжките им.

За да приготвите захарния сироп, сипете в тенджера захарта, водата и лимонената киселина. Изчакайте течността да заври, като периодично я разбърквате, за да се разтвори напълно захарта.

Подредете ягодите в бурканите и ги залейте с горещия сироп. Затворете с капаците и поставете напълнените буркани в голяма тенджера.

Налейте вода 1-2 см под гърлото и изчакайте да заври. Оставете да се стерилизират на средно силен котлон за около 10 минути. Обърнете заготовките с капаците надолу и изчакайте да изстинат, след което ги приберете на хладно.

Ягодов сироп с желатин

Друг вариант за приготвяне на ягоди в сироп за зимата е с помощта на желатин. Благодарение на него сиропът ще има консистенция, подобна на желе.

Продукти: 1 кг ягоди, 700-800 г захар, 1/2 чаша вода, 2 супени лъжици желатин на прах.

Приготвяне: Почистете и поставете ягодите в голям, широк съд. Сипете захарта в тенджера, добавете водата и загрейте. Варете 5-7 минути, като бъркате често, докато се получи бистър сироп.

Залейте плодовете с горещия сироп и оставете да престои няколко часа. Така ягодите ще пуснат сока си.

С помощта на решетеста лъжица, извадете плодовете. Прехвърлете сиропа в тенджера и варете 5 минути, след като той заври. Върнете плодовете в горещия сироп и оставете да изстива. Повторете след 2 часа.

Отново извадете плодовете от охладения сироп и ги сипете в стерилизирани буркани, така че да заемат две трети от обема. Залейте желатина с малко количество гореща вода и разбъркайте до пълното му разтваряне. Добавете го към сиропа и загрейте, но без да кипва.

Сипете сиропа в бурканите с плодове и затегнете капаците. Бурканите трябва да се съхраняват на стайна температура.