130-те млечни крави в семейната ни ферма, разположена в провинция Южна Холандия, живеят с една година повече от останалите, гордо споделя Ивон Оостдам пред Зан ван Дейк от dairyglobal.net. Ивон и съпругът й Джорден и четирите им пораснали деца поеемат управлението на семейната ферма през 1972 г., когато в нея е има 40 крави.

Млечните им крави пасат върху 30 ха пасища още от началото на април, а подрастващи и сухостойните животни се присъединяват към стадото през лятото. Нидерландските фермери обработват още 15 ха.

Стараем се да им осигурим колкото се може по-дълъг добър живот, казва Ивон. Когато кравите напускат фермата, пожизнената им продуктивност е 43000 кг мляко. Средната пожизнена  млечност на нидерландските крави е 32 000 кг.

Кравефермата е построена през 2008 г. така, че да осигурява на животните колкото се може повече естествена светлина и въздух. През лятото, когато става горещо, работи вентилационна система, разположена над животните, въздухът се подава към гърбовете им и ги разхлажда. Помещението е оборудвано с щори, които се пускат само през зимата в студа. През останалото време са вдигнати.

Кравите се отглеждат върху дълбока постеля от преработен органичен материал, а в дажбата им добавят шоколад на прах за повишаване на енергийността и за максимално млекопроизводство.
В млечната суровина няма остатъци от шоколада на прах, обяснява Ивон. Освен това кравите получават тревен силаж, смесен със захарно цвекло. След 20-годишен опит нидерландските говедовъди решават да изключат царевицата от дажбата на стадото си.

Със съветите на организация, която предлага нови възможности в дажбите на млечните крави, фермерите са правят преоценка на дажбата на кравите си на всеки няколко месеца.

Робот дои кравите. Това осигурява получаването на висококачествена млечна суровина с оптимален вкус и проследяване на млечните продукти до всяка отделна крава. Роботизираното доене дава възможност за пълен контрол на процеса.

Млечната суровина се пастьоризира в самата ферма, хомогенизира се и са разлива в бутилки, етикетира се и се опакова за продажба. Фирмата, доставила роботизираното оборудване, не само помага за преработката на суровината, но и консултира фермерите как да свържат с продавачите. Продукцията се реализира чрез мрежата Picnic.nl, като се транспортира само с електромобили.

Нидерландските говедовъди смятат в бъдеще да увеличават производството и да разширяват асортимента, като се съобразяват с търсенето на потребителите.