Тъй като сезонът на отелването наближава след няколко седмици, сега е времето за подготовка за осигуряване на качествена коластра за телетата. При кравите прехвърлянето на антитела не се извършва вътреутробно, както при хората. Ето защо възможно най-скоро след раждането телето има нужда да получи достатъчно антитела чрез коластрата.
Ако телетата не получават достатъчно качествена коластра, те са изложени на значително по-висок риск от различни заболявания и фатален край. Също така, ако преживеят някакво заболяване, впоследствие те ще се развиват по-бавно. Кравите, които имат телесна кондиция около 3,25 при отелване и се хранят добре, би трябвало да имат изобилие от висококачествена коластра.
Фермерите трябва да гарантират, че висококачественият силаж е лесно достъпен за сухостойните крави до отелването, за да се гарантира производството на качествена коластра. Ако качеството на силажа се тества и покаже лоша смилаемост на сухото вещество, тогава допълнителното хранене ще помогне за подобряване на качеството на коластрата.
Качество на коластрата
Коластрата съдържа по-високи нива на енергия в сравнение с нормалното мляко. Това е от решаващо значение за новородените телета, тъй като те имат ограничени запаси от мазнини. При липсата на коластра техните мастни резерви бързо се изразходват за поддържане на телесната температура. Качеството на коластрата може да се измери с помощта на колострометър или рефрактометър по Брикс, като стойности над 22% са подходящи за хранене на новородени телета.
Фермерите трябва да запомнят едно основно правило, което важи по отношение на коластрата, а то гласи, че едно теле трябва да получи поне 3 литра коластра в рамките на два часа след раждането. Поглъщането на коластра с добро качество е като ваксинация за телетата, тъй като им осигурява имунитет, който дава на телето необходимата защита заедно с храненето с преходно мляко в продължение на пет дни.
Съдържанието на антитела
в коластрата е най-високо,
когато тя се събира веднага след отелването - в рамките на осем часа - и спада драстично след това. След това нивото на съдържание на антитела се влошава драстично, тъй като се разрежда във вимето с производството на повече мляко.
Събирането на коластра трябва да става по възможно най-чист начин. Уверете се, че зърната на кравата са почистени преди първото доене и че е чист съдът, в който се събира коластрата. Доказано е, че съдържанието на полезни бактерии в коластрата намалява, когато не е била давана веднага или ако е съхранявана повече от 48 часа. Идеалната температура за съхранение на първото мляко е при 4℃. Когато прясната коластра не се съхранява в хладилник, развитието на вредните бактерии се засилва и абсорбцията на антитела се намалява.
Как да обслужваме правилно машината
за доене и цистерната за мляко
Приоритет във всяка животновъдна ферма е профилактиката на машината за доене и цистерната за съхранение на млякото. Машината за доене е неразделна част от бизнеса, тъй като тя влиза в пряк контакт с млечните животни. За съжаление често обаче необходимостта от нейната поддръжка се пренебрегва в множество стопанства.
Доилната машина трябва да бъде обслужвана два пъти годишно и идеалното време да се направи това е през сухостойния период, когато машината не се използва. Доилните машини са проектирани да събират мляко ефективно и да поддържат здрави бибероните на виметата. Средното време, през което кравите прекарват, прикрепени към доилната машина всяка лактация, е между 50 и 100 часа.
Ето защо хигиената е изключително важна и ако бъде пренебрегната, може да допринесе за нови маститни инфекции, тъй като машината се превръща в носител на вредни бактерии. При замърсена система за доене може да се получи увреждане на бибероните на виметата и да отслабнат естествените защитни механизми на канала на биберона. Най-честата причина за проблеми с доилната машина е неадекватната рутинна поддръжка на механичните компоненти и гумените части.
Проверка на доилната система
Фермерите трябва да извършат проверка на всички тръбопроводи и гумени тръби в доилната машина и залата. Трябва да се проверят следните части: налягането на вакуумната машина трябва да бъде максимум 48 килопаскала (kPa); маркучите трябва да се сменят на всеки 2000 издоени животни или на всеки шест месеца; уплътненията на чашките и на спирателния вентил трябва да се сменят, ако е необходимо. Трябва редовно да се проверява във вътрешността на чашките, тъй като те трябва да са меки и гладки, без никакви пукнатини или грапавини. Обшивките са единствената част от системата, която е в пряк контакт с кравата, което има потенциал да повлияе на здравето на вимето и ефективността на доенето.
Трябва да се уверите, че разполагате с редица резервни части за предстоящата година, които могат да включват чашки за вимето, преносни тръби, тръби за млекопроводите, кабели за електронната част на системата, облицовки, смазочен материал и ремъци за вакуумната помпа.
Поддръжка на цистерната
Добре е да прегледате също така цистерната за съхранение на млякото, да смените всички необходими части преди началото на новия доилен сезон. Когато правите профилактика на вашата цистерна, всички тръби за химикали и тръби на помпата за почистващия препарат трябва да бъдат сменени и да се провери калибрирането на дозаторите. Всички гъвкави тръби на резервоара или гумени тръби/маркучи или уплътнения на изхода на резервоара трябва да бъдат проверени и заменени.
Помпата на цистерната трябва да се провери и обслужи, водните филтри да се проверят и почистят, и кондензаторът да се обслужи. Горещо измиване със сода каустик трябва да се направи веднага след приключване на обслужването и извършване на калибриране на почистващата система.
Коментари