Черница, дъб или акация са признати за целта
Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс.
Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн. Николай Бакалов
Според него, когато става дума използване на дървесина, най-добри за оцветяване са
черница, дъб или акация
Използва се дървесина, която всъщност е трески от сърцевината на здрави и сочни клони.
Да знаете, че трябва да е суха и да е престояла поне една година.
Добре е, ако си ги правите сами в домашни условия, треските да се обработят по специален начин веднага след като се отрежат.
Как да се обработят
Слагат се във вода и се кипват за 10-15 минути.
След това трябва да се накиснат в студена вода за 24 часа.
Следва процесът на изсушавнето им и чак след това ще се внасят в ракията.
Дозировката
Нормата е важна - тя е 2-3 грама за един литър.
А когато ще ползвате купен от специализираните магазини дъбов чипс, той трябва да се дозира по 1 грам на литър.
Съвет: За постигане на желания цвят ще ви се налага периодично - поне веднъж месечно ракията да се преточи.
Това става като се излива в широк съд, за да поеме кислород от въздуха - той окислява екстрахираните вещества.
После ракията пак се връща в дамаджаната или друг стъклен съд.
И тук, както при дървените съдове, всеки месец е редно да се взима проба, да се оценява на цвят и вкус и чак тогава да се отделя дървесината.
Нашата препоръка е, когато ракията отлежава и зрее,
да не избирате пластмасови съдове
Макар и съвсем нови, има голяма вероятност при бидони, туби, шишета от пластмаса, тя да извлече вредни вещества, които да променят вкуса и. В много случаи започва да ухае на нещо неприятно.
Редно е да се ползват такива съдове, само ако производителят им е гарантирал безвредност.
Коментари