Празът се изважда сравнително късно от почвата, чак преди тя да започне да замръзва, тъй като се съхранява най-добре там.
Празът, както лука и чесъна, може да се запази продължително време. За разлика от тях обаче, трябва да се постави в почва или пясък.
За целта се използва по-дълбок съд - саксия, кофа или тенекия.
Растенията буквално се засаждат, като по-голяма част от стъблото, без листата, се затрупват с почвата или пясък.

Съдът с праза може да се постави в помещение за съхранение - мазе, остъклена тераса или др.
Основната грижата, за оставения за съхранение праз, е от време на време почвата да се навлажнява. В противен случай стъблата ще загубят свежестта си и ще изсъхнат.
На студено
Добре почистени стъбла праз, които се нарязват на 3-4 парчета по дължина, може да се съхраняват известно време в хладилник.
Също така малко количество праз може да се замрази и във фризера. За целта лукът се нарязва на кръгчета или на малки парченца, които се поставят в плик.
В ДВОРА

В някои райони на страната градинарите предпочитат да съхранят праза в градината. Това е напълно възможно, но има някои правила.
Мястото да е на завет.
Изкопава се трап, с лек наклон. Растенията се подреждат и се насипва почва, като с нея се покрива около 2/3 от дължината на стъблото.
Отгоре се насипва слама или други растителни остатъци, за да се предпазят растенията от измръзване.
Петната по листата подсказват ръжда
Мерките са превантивни
Ако по листата на праза забележите жълтеникави петна, които са единични или събрани в купчинки, много вероятно е да става въпрос за ръжда.
Болестта се благоприятства от влажно време, а също и ако е внесено по-голямо количество азот.
Няма одобрени продукти за растителна защита, затова срещу болестта се вземат превантивни мерки.
Може да засаждате праз в същата леха чак след 2-3 години.
Щом забележите петната от ръждата, трябва веднага да изрежете листата.
След като извадите праза, унищожете всички останали растителни остатъци.
Коментари