Кога реколтата е готова
Предстои прибирането на късните сортове праскови, сливи, ябълки, круши, както и на малини, дюли, мушмули, а също и на различните черупкови видове и някои други.
Навременната беритба, както и правилното съхраняване на плодовете, е от решаващо значение за по-продължителната консумация на пресни плодове от собствената градина.
Зрелост на плодовете
Узряването на плодовете е продължителен процес, който протича не само докато те са на дървото, но и след беритбата им.
Различават се две степени на зрелост - беритбена и консумативна.
При беритбената зрелост плодовете са достигнали характерната за сорта едрина, но плодовото им месо е все още плътно.
Консумативната зрелост настъпва, когато плодовете придобият типичните за сорта оцветяване, консистенция, вкус и аромат.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/417/Image_7628417_811_0.jpg)
При късните сортове
При късните ябълкови и крушови сортове, както и при дюлите консумативната зрелост може да настъпи в по-продължителен период - от 2-3 седмици до 2-3 месеца след беритбата.
Затова срокът на беритбата при тези сортове не може да се определи по вкусовите качества на плодовото месо.
В беритбената зрелост плодовете им са твърди, тръпчиви и безвкусни.
Защо беритбата да е навременна
Да не се избързва, но и да не се закъснява
Както ранната, така и късната беритба не са желателни.
Ако плодовете се приберат по-рано, добивът е значително по-нисък. Това е защото до узряването на плодовете, те продължават да нарастват на големина, оцветяват се по-добре, химичният им състав се обогатява.
Когато плодовете се оберат със закъснение, това води до увеличаване чувствителността на плодовете към някои физиологични заболявания, които се проявяват по време на съхраняването им.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/421/Image_7628421_811_0.jpg)
По-късно набраните плодове са по-едри, по-добре оцветени и с по-добри вкусови качества, но се берат, пренасят и съхраняват по-трудно. Възможно е и част от плодовете, обикновено най-едрите, да опадат и да се наранят.
Кои са най-лесните ориентири за зрелост
Цветът е водещ показател
Дали плодовете са готови за беритба подсказват различни показатели - промени в оцветяването на кожицата, плътност на плодовото месо, съдържание на скорбяла в плода, здравина на закрепване на плода за клонката и др. Те са особено важни за професионалните производители на плодове.
Определящи за любителите овощари са промяната на основния цвят на кожицата и леснотата на откъсване на плодовете от клонките.
Промяна на цвета
При много от сортовете ябълките и крушите избледняването на зеления цвят на кожицата, преди да се появи жълт оттенък, е добър показател за настъпване на беритбената зрелост.
При сортовете ябълки с червено оцветяване този показател не е точен, тъй като основният цвят почти не се забелязва при настъпване на беритбената зрелост. Плодовете им се оцветяват червено няколко седмици преди узряването.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/424/Image_7628424_811_0.jpg)
Лесно се откъсват
При настъпване на беритбената зрелост плодовете се откъсват много лесно. При някои от сортовете обаче, например Златна превъзходна, плодовете се държат здраво на клонките, дори и когато са добре узрели. При други сортове, като Златна пармена, част от плодовете опадват преди да е настъпил оптималният срок на беритба.
Коментари