Все повече хоби лозари се интересуват от сортовете безсеменно грозде.
Желаят много да засадят такива в своите любителски градини, дворовете и на вилите.
Направихме всичко възможно да съберем базата от данни, с която разполага в страната ни и която да им поднесем, за да се ориентират по-добре и навреме, ако желаят да направят това още тази есен.
Предложенията, които има у нас, са различни - на някои институти, на лозарски разсадници, някои от които могат да се похвалят с отлично качество на работата и етика спрямо клиентите.
Ще ви ги поднесем. Пъ к вие прочетете, набавете информация и от производителите и избирайте.
Султанина е популярен
Бял среднозреещ сорт
Султанина е десертен сорт грозде, произхождащ от Средна Азия и Близкия Изток.
Широко разпространен е в Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Турция, Гърция, САЩ, Австралия, Чили и Китай.
Среща се и в България, най-вече в южните по-топли райони.
Известен е още и с наименованията Бяло едро без семе, Бял кишмиш, Ак кишмиш, Жълт кишмиш, Томпсън сийдлес (САЩ).
Сортът не е устойчив на мана и оидиум но гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене.
Лозите са чувствителни към ниски температури и засушаване. Проявяват склонност и към изресяване.
Зрее през втората половина на септември.
Гроздовете са средни, цилиндрично-конични, крилати, с маса около 180-230 грама. Зърната са малки, овални, жълто-зелени или янтарно-жълти.
Кожицата е тънка, прозрачна. Консистенцията е месеста, с приятен вкус.
Това е типично десертен сорт. Гроздето се използва главно за производство на стафиди, за консумация в прясно състояние и за производство на сладка.
Предлага се от лозор разсадник "Севастиянов".
Афродита е ценен
Ражда редовно и по много
Според лозарите по родовитост сортът Афродита въобще не отстъпва на Кардинал и Хамбургски мискет.
Гроздовете са едри - около килограм, и рехави.
И зърната са едри - почти като на Болгар - леко сърцевидни - 7,5 г., овални с кехлибареножълт цвят, крехка ципа, леко хрупкаво, топящо, сладко месо.
Започва да зрее около 10 август
което е едно от предимствата, за които го търсят.
Има нормална студоустойчивост за десертни лозя. Не се забелязва милерандаж.
Добивът на грозде е около 2 тона/дка. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселина.
За него много лозари казват, че е перфекният сорт.
Не случайно на сравнителен конкурс между всички безсеменни бели десертни сортове в България сортът бе класиран на първо място с бал 8,5 (по 10-то балната система) през 2018 година.
А при международно изпитване на безсемени десертни сортове през далечната 1999 г. в Италия от 14 безсемени Афродита е била на първо място с добив 5 000 кг от декар на трета година, при капково напояване.
Патентован е в Италия и Швейцария.
От декар се получават около 2 тона грозде.
Гроздето от сорта е с идеален търговски вид и вкусови качества.
Елица е рядкост
Узрява в първата десетдневка на август
Гроздовете на сорт Елица са средно големи, рехави.
Зърната са големи - тежат 5 грама, те са овални, жълтозелени до кехлибарено жълти.
Месото е хрупкаво, твърдо, с приятен вкус.
Няма семки, а рудиментите въобще не се чувстват при ядене.
Добивът грозде от сорт Елица е от 1,8 до 2 тона/дка.
Гроздето съдържа 18% захари и 4 г/л киселини.
Отличава се като много подходящо за прясна консумация, за стафиди и компоти.
Предлага се от "Бабриков".
Кишмиш е находка
Червен десертен сорт от Молдова
Кишмиш е червен сорт грозде без семки.
Получен е чрез кръстосване на сортовете Кардинал и Кишмиш розов.
Създаден е в Молдовския научноизследователски институт по лозарство и винарство. Разпространен е в Молдова и Украйна, главно в Средното Поволожие, тачен е и у нас.
Средно ранен сорт.
Гроздето му узрява в края на август - началото на септември. Лозите са от средно до силно растящи.
Издръжлив на ниски зимни температури, устойчив на оидиум
Гроздът е средно голям до голям, коничен, разклонен, средно плътен и рехав.
Масата на гроздовете е от 200 до 600 грама.
При добри условия на отглеждане гроздовете имат тегло и над 1 килограм обаче.
Зърната са средни по големина, удължени.
Масата на зърното достига от 2,4 до 4 г.
Месото е плътно. Консистенцията е месесто-сочна, сладка, с лек мискетов аромат. Семена няма.
Кожицата на зърното е средно дебела, крехка, златисто-розова и розово-червена, с фин восъчен налеп.
Това е един висококачествен безсеменен и високодобивен сорт.
Съдържанието на захари е от 17 до 21%, а на киселините - 6-7 грама.
Гроздето може дълго време да се запази свежо, което е негово предимство.
Сортът се отличава с това, че е универсален - той е годен за прясна консумация, за сушене и за производство на вино.
Предлага се от разсадник " Димитър Севастиянов".
Хибрид VI-4 е от Пловдив
Получен е в Опитното лозе на Аграрния университет в града под тепетата
Сортът Хибрид VI-4 е получен от кръстосването на десертния сорт Италия с безсеменния сорт Султанина.
Зърната му са едри, продълговати. Консистенцията е месеста и хрупкава.
Използва се за направата на стафиди, които стават едри и кехлибарени.
По родовитост сортът отстъпва на хибрид V-6, но на асми плододава добре.
Гроздът му е голям, полусбит или рехав. Зърното е много едро и силно продълговато.
Ципата на гроздовете е жълто-зелена до кехлибарена.
Месото е сладко, хрупкаво и с приятен вкус.
Грозде от сорт Хибрид VI-4 е подходящо както за консумация в прясно състояние, така и за производство на стафиди, сладка и т.н.
Сортът е средно ран сорт - зрезе от 20 септември до 5 октомври.
Предлага се от разсадника на Димитър Севастиянов и от АМВ АГРО.
Кралски рубин
Нарича се още Руби Сидлес
Сортът е размножен върху по-големи площи в САЩ и Италия. У нас е внесен отдавна - през 1984 г.
Масата на един грозд е около 1000 грама, но отделни гроздове достигат и до 2-3 кг.
Зърното е средно голямо, овално. Кожицата на зърното е дебела, жилава до крехка, червеникаво червено до тъмночервено оцветена.
Консистенцията е твърда, месеста, с приятен неутрален вкус.
Зърната са напълно безсеменни. Средната маса на едно зърно е около 5 до 6 грама.
Спада към много късните сортове
Гроздето му узрява около средата на месец октомври. Лозите са силно растящи с много висока родовитост.
В Калифорния например се препоръчва резитба с чепове на две очи. Гроздовете му се прореждат
Съхранява се много добре в хладилник. Сортът е типично десертен безсеменен.
Семената са със слабо развити рудименти. Подходящо за консумация , за компоти, сладка, конфитюр, коктейли и др.
Сортът се предлага на малко места в страната, но при Димитър Севастиянов беше наличен.
Троя е червен сорт
Десертен и ранен
Троя е червен десертен сорт грозде, който узрява в третото деседневие на месец юли.
Гроздовете на сорт Троя са големи 400 г, крилати, рехави.
Зърната на гроздовете са много големи - от порядъка на 6,5 - 7,5 грама, овални, тъмночервени, оцветени.
Месото е сочно, с хармоничен вкус и има превъзходни вкусови качества.
Добивът на грозде е 1,5-1,8 тона от декар.
Гроздето съдържа 15% захари и 5,5 г/л киселини.
Има отличен външен вид и вкусови качества.
Предлага се от "Бабриков"
Десертен Зорница
Признат от ИАСАС през 2012 г.
Сортът Зорница е създаден в Опитното лозе на Института "Образцов чифлик" - Русе, чрез хибридизация на сортовете Русенско едро и Кинг руби.
Кръстоската е направена от Иван Тодоров, а морфологично, агробиологично и технологично проучване е извършено в сътрудничество с Галина Дякова и лозарският колектив на института.
Сортът Зорница е типичен десертен безсеменен, който зрее през втората половина на септември.
Гроздът е голям, 400 г, изравнен, а зърното е едро - 4.9 г, червено-сиво оцветено. Консистенцията му е хрупкава, а вкусът е хармоничен със специфичен приятен плодов оттенък.
Семената са в рудиментно състояние и не се усещат неприятно при консумация на гроздето.
Добивът от декар е около 1,6 тона.
Лозите имат повишена устойчивост на студ а гроздето притежава добра транспортабилност.
Препоръчвани формировки са средностъблен Гюйо и Лира. Лозите имат потенциална възможност за по-висок добив при формировка Лира и капково напояване.
В консумативна зрялост гроздето съдържа 20% захари и 5.4 грама на литър киселини. През вегетационни периоди с по-висока обща температурна сума захарността на гроздето достига до 22-23% която е благоприятна за производството на стафиди.
Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност.
Сортът Зорница е с повишена зимоустойчивост и средна чувствителност на болести.
При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 С, проявява много добра възстановителна способност.
Добри условия за своето развитие и плододаване намира на терени, където общата температурна сума за вегетацията на лозата е не по-малко от 3800-3900 С.
Гроздето е подходящо за консумация в прясно състояние и за преработка в стафиди и компоти.
Добре се съхранява в хладилник и може да се предлага и пконсумира и през зимата.
Ранно без семе
Може да се суши, става и за стафиди
Сортът е създаден от 3. Занков, И. Тодоров и Д. Митев чрез кръстосване на сортовете Болгар и Перлет през 1965 година. Признат е от Държавна сортова комисия през 1990 година.
Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, със средно тегло 260 грама.
Зърното е средно едро до дребно, овално, със средно тегло 2.18 г.
Кожицата е тънка, крехка, жълтозелена. Консистенцията е месеста, а вкусът неутрален. Семената са в зачатъчно състояние.
Ранно без семе узрява около 10 август
40 дни преди сорт Султанина. Лозите имат среден растеж.
Добивът грозде от декар е 1,3 тона. Сортът се развива добре върху подложките Шасла 41 - В и SО-4. Изисква смесена резитба. Проявява средна студоустойчивост.
Ранно без семе е типичен безсеменен сорт. В структурата на грозда тегловно зърната заемат 98%, а чепките - 2%.
Гроздето съдържа 20% захари и 5 г/л киселини.
Зърната се откъсват лесно от дръжчицата, което улеснява почистването за стафиди.
Ранният срок на узряване позволява сушенето на гроздето да се извършва на пряка слънчева светлина или в пластмасови оранжерии.
Препоръчва се изключително за производство на стафиди, за пряка консумация и за приложение в хранително-вкусовата промишленост.
Предлага се от Институт "Образцов чифлик" в Русе.
Русенско без семе
Подходящ за прясна консумация
Сорт Русенско без семе е създаден от И.Тодоров, 3.Занков и К.Стоев чрез кръстосване на сортовете Болгар и Хибрид Vт-4 през 1969 г. Признат е от Държавна сортова комисия ощи през 1981 г.
Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, със средно тегло 300 г. Зърното е средно едро, продълговато, със средно тегло 3.2 грама.
Кожицата е дебела, жълтозелена, при презряване става слабо розова. Консистенцията е месеста, а вкусът - неутрален. Рудиментите на семената не се усещат при консумация на гроздето и на стафидите.
Сорт Русенско без семе узрява към 20 септември около 20 дни преди Султанина. Лозите имат среден растеж и добра продуктивност.
Добивът ат дукяр е 1,4 тона.
Сортът има повишена студоустойчивост и добра устойчивост на сиво гниене. Изисква смесена резитба.
Гроздето съдържа 20.3% захари и 7.9 г/л киселини.
Сорт Русенско без семе е подходящ за производство на грозде за консумация в прясно състояние и за приготвяне на стафиди.
Високите вкусови качества се обуславят от благоприятното съотношение на захарите и киселините.
Феникс
Без аналог в световната селекция
Този сорт с мека семка е без аналог в световната селекция.
В неговото създаване е участвала генетична плазма от над 25 десертни сортове на различни еколого-географски групи.
Узрява в началото на септември.
Зърната са големи 5-6 грама, овални, синьо-черно оцветени.
В меките семки се съдържат много антиоксиданти, които се приемат от човешкия организъм
Гроздето е с отлични вкусови качества.
Консумира се заедно с меките семки, които предават спецефичен и много приятен аромат на масло от лозови семена.
Гроздето на този сорт съдържа осем пъти повече феноли с антиоксидантна и антирадикалова активност в сравнение със семенните сортове.
Добивът на грозде е 1,5-2 тона от декар.
Автор е известният проф.Бабриков.
Коментари