Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето.

Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

Отстраняват се обаче само първите 4-5 листа в основата на леторастите в зоната на гроздовете.

Прореждане на гроздове и зърна се прави при десертните сортове, за да се подобри качеството на гроздето. Не се бойте - при прореждане на гроздове се премахват предимно неоплодени, дребни и недоразвити зърна.

А и тези, които се доближават и притискат едно друго. Може и върха на грозда, ако има по-слабо оформени зърна.

Колко грозда на лоза

Отстраняването им се извършва на ръка

За подобряване на качеството на гроздето от сорта Болгар представлява интерес и частичното или пълното премахване на пригроздките

За подобряване на качеството на гроздето от сорта Болгар представлява интерес и частичното или пълното премахване на пригроздките

Гроздове се премахват на ръка, поради това, че дръжките им в това състояние са още зелени и крехки.

Лозарските наблюдения показват, че най-доброкачествено грозде, без да се намалява чувствително добивът от сорта Болгар се получава, когато при резитбата лозите се натоварят повече, а чрез филизенето и премахването на част от гроздовете се нормира реколтата.

Оставят се 10-15 грозда на една лоза при формировка единичен Гюйо и 12-18 грозда при двоен Гюйо.

За целта трябва да се избират и оставят най-едрите и добре оформени гроздове, които са върху най-силните леторасти. Освен това да бъдат по възможност равномерно разположени по плодните пръчки и телената конструкция.

Всички дребни и недоразвити гроздове, както и разположените по по-слаби леторасти също се премахват.

Прореждането на зърната в гроздовете се извършва 10-12 дни след цъфтежа на лозите, но може и по-късно, когато зърната достигат големина на грахови зърна или са малко по-големи.

То трябва да се провежда след премахване на гроздовете.

В резултат на прореждането гроздовете стават по-рехави и зърната по-едри.

Освен това според проучвания на научни работници захарното съдържание в зърната се повишава.

Едновременно с почистване на зърната се премахва и незначителна част от върховете на гроздовете, където зърната са по-дребни и недобре оформени.

Още нещо любопитно

За подобряване качеството на гроздето от сорта Болгар представлява интерес и частичното или пълното премахване на пригроздките.

Според някои автори това е наложително и се прави, но в в сушави години, понеже пригроздките като биологично по-млади органи играят изтощаваща роля спрямо гроздето върху основните леторасти.