Продукти: тиквички, картофи, 1 ч. чаша сметана за готвене, 200-250 грама настърган кашкавал, растително масло, сол, черен пипер, подправки за картофи - на вкус.
Приготвяне: Количеството на зеленчуците съобразете с големината на тавичката, в която ще ги печете. Най-добре е да използвате правоъгълна йенска тенджерка.
Тиквичките и картофите трябва да се нарежат на приблизително еднакви кръгчета с дебелина около 1 см. Тиквичките се режат без да се белят. Смесете 1-2 суп. лъж. от растителното масло със солта и останалите подправки и объркайте заедно с тиквичките. Солта трябва да е достатъчно, тъй като пресните тиквички поемат по-голямо количество.
Обелете картофите и също нарежете на филийки, но не толкова дебели. Объркайте ги и тях със смес от растително масло, сол и подправки за картофи.
В предварително намаслена форма подредете кръгчетата от зеленчуците като ги редувате. Когато цялата форма се напълни, залейте със сметаната и поставете във фурната, предварително загрята до 180-190 градуса. Печете 30-35 минути. Поръсете ястието с настърган кашкавал и върнете във фурната за още 15 минути, докато се получи отгоре апетитна златиста коричка.
Ако добавите парчета бекон или пушена наденица, ястието ще се окаже още по-апетитно.
Коментари